Takip Et
  • 22 Mayıs 2024, Çarşamba 13:28

Milli Park’a bırakılan alageyiklerin sayısı 74’e ulaştı

DİLEK YARIMADASI MİLLİ PARKI'NA BIRAKILAN ALAGEYİKLERİN SAYISI 74'E ULAŞTI

Türkiye'de yalnızca Antalya Düzlerçamı bölgesinde bulunan ve soylarının korunması için bir kısmı 2011 yılının Mart ayından itibaren Kuşadası’ndaki Dilek Yarımadası Milli Parkı’na nakledilen alageyikler Güzelçamlı Milli Parkı’nı vatan edindi. 13 yıl önce 18 adet olarak salınan alageyiklerin sayısı foto kapan ile yapılan sayımlarla 74’e ulaştı. Ala geyiklerin artık Dilek Yarımadası Milli Parkı’na alıştığı ve stresli dönemi atlatarak üreme dönemlerine girdikleri belirtildi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Yaklaşık 15 yıl önce yapılan proje ile; koruma altındaki alageyik soyunun salgın hastalık ya da orman yangınlarında yok olmaması için harekete geçilmiş, bu çerçevede Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile bir üniversite arasında yapılan “Alageyiklere Yeni Yaşam Alanları Oluşturma Protokolü” imzalanmıştı. Protokol çerçevesinde alageyiklerin soylarının korunması için bir kısmı Antalya Düzlerçamı bölgesinden Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’daki Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı'na nakledilmişti. Oldukça zor şartlar altında ve gece karanlığında özel araçlarla gerçekleştirilen nakil sırasında Antalya’dan Aydın’a getirilen bazı alageyikler strese girmişti.

2011 yılının Mart ayından itibaren başlayan ve birkaç ay süren nakiller sonucu alageyikler için Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın vatandaşlara kapalı olan 4 hektarlık bir alan çevrilerek başlatılan alageyiklerin yeni yaşam alanı adaptasyon sürecinin ardından genişletilmiş ve alageyikler doğal yaşam alanına bırakılmıştı. İlk doğumlarını 2012 yılının Temmuz ayında yapan anne alageyikler Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı’na vatan edinince ailelerini genişletmeye devam etti. Geride kalan yaklaşık 12 yıllık süreçte Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda yaşayan alageyiklerin sayısı arttı. Fotokapana takılan görüntülerden elde edilen verilere göre şu an itibariyle görüntülenebilen 74 adet alageyik olduğu belirlendi.

Bölgeye oldukça uyum sağladığı ve rahatları yerinde olduğu gözlemlenen alageyiklerin olgun yaştaki dişilerinin pek çoğunun gebe olduğu öğrenildi. Milli Park’ın çeşitli bölgelerine yerleştirilen 60’a yakın fotokapana yakalanan görüntülerine yansıyan alageyikler Dilek Yarımadası’na renk katıyor. (İHA)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.