AyFm 100.5

"Kültürümüzü yaşatmak için yarım asırdır bu işi yapıyoruz"

Aydın’ın Çine ilçesinde yarım asırdır tuhafiye işiyle uğraşan Faik Şenkaya, düğün ve kına gecesi hazırlıklarının olmazsa olmazı bindallı, bohça ve geleneksel ürünleriyle yöresel kültürü yaşatmaya devam ediyor.

15 yaşında babasının yanında işe başlayan Şenkaya, bugün 65 yaşında mesleğini yaşatmaya devam ediyor. Baba mesleğini sürdüren Şenkaya, “Amacımız müşteriye hizmet etmek. Biz kültürümüzü yaşatmak için bu işi yapıyoruz, para kazanmak ikinci planda” diyerek mesleğe olan yaklaşımını belirtti.

“BU YIL LACİVERT, YEŞİL VE BORDO BİNDALLILAR TERCİH EDİLİYOR”

Dükkanında bindallı, kına grupları ve bohça malzemeleri gibi ürünler bulunduran Şenkaya, geleneklerin halen sürdüğünü vurguladı. Özellikle yaz aylarında düğünlerin artmasıyla birlikte yoğunluk yaşadıklarını belirten Şenkaya, “Bu yıl lacivert, yeşil ve bordo renk bindallılar tercih ediliyor. Biz bindallıyı 2 bin liraya kiralıyoruz, 7-8, 15 bin civarında ise satıyoruz. Yeni modeller 15-20 bin liraya satılıyor, kiraları ise 7-8 bin lirayı buluyor” dedi.

BOHÇA GELENEĞİ

Gelin ve damat bohçalarının da düğün kültürünün önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Şenkaya, “Bohçaların içinde çorap, mendil, havlu, gömlek, ayakkabı gibi ürünler olur. Sayısı ve içeriği kişinin maddi durumuna göre değişir. Kimisi 2-3 bohça yapar, kimisi 10-15 tane hiç belli olmaz” diye aktardı.

“İŞE YENİ GİREN ÇOK ZORLANIR”

Şenkaya, artan maliyetler ve değişen alışveriş alışkanlıklarının mesleği zorlaştırdığını ifade ederek, “Dükkanım kira değil, bu yüzden uygun fiyatla hizmet verebiliyorum. Ama bugün bu işe yeni biri girse çok zorlanır. Gençlerin bu mesleği devam ettireceğini sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

"DÜĞÜNLER DE ARTTI, BOŞANMALAR DA”

Son dönemde Çine’de düğün sayısının arttığını ancak boşanmalarda da gözle görülür bir artış olduğunu söyleyen Şenkaya, “Çoğu evlilik 2-3 yıl sürüyor. O kadar masraf yapılıyor ama gençler çabuk ayrılıyor. Eskiden böyle değildi, şimdi işler çok değişti” sözleriyle toplumsal dönüşüme dikkat çekti.

“ARTIK HER ŞEY İNTERNETTEN ALINIYOR”

Şenkaya, internet alışverişinin küçük esnafı olumsuz etkilediğini de belirterek, “Yaz düğünlerini bekliyoruz ama artık her şey internetten oluyor. İnsanlar oturdukları yerden sipariş veriyor. Bize de küçük işler kalıyor, biz de onlarla idare ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı. (YUNUS TURUPÇU)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.