Takip Et

SON DAKİKA

“Kur üzerinden ülkemize ayar verme son bulmuştur”

4 Ocak 2022, Salı 22:47

     


CHP’nin döviz alım satım işlemlerine yönelik verdiği grup önerisi üzerine AK Parti grubu adına söz alan AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, “Bundan sonra kur üzerinden ülkemize ayar verme son bulmuştur” dedi.

Savaş, Meclis Genel Kurulu kürsüsünde yaptığı konuşmada, “Tabii, konuşmacılarımız böyle çok iddialı, keskin konuşmalar yaptı, iddialarda bulundular. Ben iddia sahibinin ispatla yükümlü olduğunu söylemek istiyorum. Tabii, o gün akşam kur korumalı mevduat hesap çok önemli bir üründü, milletimiz bugüne kadar AK Parti'yi desteklediği gibi bu ürünü beğenmiştir ve satın almıştır, ondan dolayı da kur aşağıya inmiştir. Hiçbir ekonomik gerekçeye dayanmayan, makroekonomik gerekçeye dayanmayan kurun yükselmesi aynı şekilde kur korumalı mevduat hesabıyla birlikte aşağı inmiştir. Tabii, buna çok üzüldünüz ama yapacak bir şey yok” dedi.

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, sözlerin şöyle sürdürdü:

“Konuşmamın başında bazı konuları tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum. 2002 yılında AK Parti olarak iktidara geldiğimizde Merkez Bankasının toplam rezervi yaklaşık 27 milyar dolardı. IMF'den alınan 23,5 milyar dolar borç bulunmaktaydı, toplam ihracatımız da 36 milyar dolardı. Aziz milletimizin bizlere verdiği yetkiyle, uygulamaya koyduğumuz mali disiplin ve yapısal reformlar sonucunda Türkiye'nin temel makroekonomik göstergeleri birçok ülkeden daha iyi duruma gelmiş, IMF'ye olan borç kapatılmış, faiz oranları düşmüş, üretim kapasitesi artmıştır. Merkez Bankası rezervleri de 136 milyar dolara yükselmiştir.

Ancak ülkemizin her alanda büyümesine ve uluslar arası platformlarda söz sahibi olmasını hazmedemeyenlerin kurguladıkları senaryolar, Gezi olayları, 17-25 Aralık yargı darbesi, terör olayları, 15 Temmuz hain darbe girişimi ülkemizin ekonomik göstergeleri üzerinde olumsuz etkilere neden olmuştur.”

“ŞER ODAKLARI KUR ÜZERİNDEN AYAR VERMEYE ÇALIŞTI”

Dövizdeki kur dalgalanmalarının hiçbir ekonomik gerekçeyle açıklanamadığını ifade eden Savaş, “Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz ve tüm dünya ekonomilerini derinden sarsan Covid-19 pandemisiyle ekonomik göstergelerimizde bazı sapmalar yaşanmıştır. Ayrıca, uygulamaya koyduğumuz yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyümeyi önceleyen ekonomik program, kısa vadeli yabancı sermaye çıkışına da neden olmuştur. Tüm bu yaşananları fırsat bilen şer odakları ve işbirlikçileri kur üzerinden ülkemize ayar vermeye çalışmışlardır, bundan sonra kur üzerinden ülkemize ayar verme son bulmuştur.

Döviz kurlarındaki bu dalgalanmalar da hiçbir makroekonomik göstergeye dayanmadığı gibi hiçbir ekonomik gerekçeyle de açıklanmamaktadır. Başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere birçok ülkede merkez bankası tarafından uygulanan politika faizi, gerçekleşen enflasyonun altında olmasına rağmen sanki yalnızca Türkiye'de negatif faiz veriliyormuş gibi bir algı oluşturularak döviz kurları spekülasyonlara açık hâle getirilmiştir” diye konuştu.

“TÜRKİYE HER TÜRLÜ ZORLUĞU VE KOMPLOYU AŞMAYA MUKTEDİRDİR”

Savaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye, güçlü hazinesi, kamu maliyesi, bütçe disiplini, bankacılık sistemi ve Merkez Bankası rezervleri ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde her türlü zorluğu ve komployu aşmaya muktedirdir.

Yeni dönemde uygulanacak olan düşük faiz politikasıyla cari işlemler açığı veren ülke konumundan çıkılacak, cari işlemler fazlası veren bir ülke konumuna geçilecektir. Dünyanın en büyük 10 ekonomisine bakıldığında cari işlemler fazlası vermenin ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Eğer paranız rezerv para değilse gelişmiş büyük ekonomiler arasına girebilmek için cari işlemler fazlası vermek zorundasınız. Geçmişte uyguladığımız politikalar, üretim altyapımız ve coğrafyamızın sunduğu fırsatların ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştirmeye gücü yetmektedir.” (HAZEL BAYIK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler