Takip Et

SON DAKİKA

Aydın ulaşımda çağ atlayacak

22 Ocak 2018, Pazartesi 09:00

     


Güzergah projesi 2014 yılında oluşturulan ‘Alsancak-Eğirdir Hattı Aydın-Denizli Arası II. Hat Demiryolu Projesi’ için çalışmalar yeniden hız kazanırken, 2023 yılında tamamlanacak olan projeyle yılda 3 milyona yakın yolcu taşımacılığı öngörülüyor.

 

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

 

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü’nün yükümlülüğündeki proje ile Aydın ve Denizli il sınırlarında kalan ve tek hat olarak işletilen mevcut demiryolu hattının çift hatta çıkarılması, her iki il arasında kesintisiz, konforlu ve süratli bir ulaşım sağlanması hedefleniyor.

 

5 YILDA TAMAMLANACAK

Teknik detayları belli olan demiryolu hattı, hızlı tren geçişlerine olanak sağlayacak şekilde yük trenleri için saatte 110 kilometre, yolcu trenleri için ise saatte 160 kilometre hızına uygun tasarımıyla inşa edilecek. Proje koridoru, Aydın Garı'ndan başlayıp sırasıyla Umurlu, Köşk, Sultanhisar, Atça, Nazilli, Kuyucak, Horsunlu, Buharkent, Sarayköy ve Goncalı istasyonlarından geçerek Müselles hattı ile Denizli Garı'nda sonlanacak. İnşaatında 350 kişinin çalıştırılması planlanan projenin henüz etüt ve mühendislik hizmetleri devam ettiği için inşaat işlemleriyle ilgili ihale açılmadığı bildirilirken inşaat faaliyetlerininse yaklaşık 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

 

GÜNDE 8 BİN YOLCU SEYAHAT EDECEK

Bu yıl sonuna kadar mühendislik çalışmalarının yanı sıra kamulaştırma ve gerekli izinlerin alınmasının sağlanacağı projede öngörülen takvime göre, 2019-2020 yıllarında altyapı inşaatı ve güzergah toprak işlemleri; 2021-2023 yılları arasındaysa sanat yapıları, üst yapı inşaatları, malzeme temini, ray bağlantılarının yapılması, elektrifikasyon ve sinyalizasyon işlemleri yapılacak. Projede test ve işlemeye geçiş ise 2023 yılının son aylarında yapılacak. 2023 yılında tamamlanması planlanan projenin işletme aşamasında günde yaklaşık 100 personel görev alacak ve günlük seyahat edecek yolcu sayısıysa yapılan değerlendirmelere göre ortalama 8 bin kişinin üzerinde olacak.

 

“2023 HEDEFLERİ KAPSAMINDA HAYATA GEÇECEK”

Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilen projeyle ilgili konuşan AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, “Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanımız Binali Yıldırım’ın vizyonuyla ülkemize ulaşımda çağ atlatan AK Parti’nin, 2023 hedeflerinden bir tanesi de konvansiyonel demiryolu ağını geliştirmek ve 4 bin kilometre hat yapmaktır. Bu hedef doğrultusunda 183 kilometrelik Selçuk-Aydın-Denizli arasındaki mevcut demiryolunun çift hatlı hale getirilmesi planlanıyor. Aydın-Denizli Projesi aynı zamanda bu projenin Selçuk-Aydın’dan sonra 2. etabı niteliğini taşıyor. Halihazırda kamulaştırma ve gerekli izinlerin ardından altyapı inşaatına başlanacak olan projenin tamamlanmasıyla birlikte Aydınlı hemşerilerimiz Denizli ile kesintisiz ve konforlu bir ulaşıma kavuşacak” dedi.

 

“AYDINIMIZA HAYIRLI OLSUN”

Projenin bir an önce başlatılması noktasında desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Ahmet Arslan’a teşekkür eden AK Parti’li Savaş, “Sözünü verdiğimiz bir projenin daha başlatılması noktasında üzerimize düşeni yerine getirdiğimiz için mutluyuz. AK Parti Aydın milletvekilleri olarak, çift hatlı demiryolu projesinin bir an önce hayata geçmesi için bakanlık ve ilgili kurumlar nezdinde süreci takip ediyoruz. Planlanan takvim dahilinde süreç işliyor. Yatırım planına alınan Aydın-Denizli Otoyolu ile birlikte demiryolu hattının çift hatta çıkarılması, Aydın’ın ulaşımda hak ettiği standart ve kaliteye kavuşmasına vesile olacaktır. Aydınımıza hayırlı olsun” diye konuştu. (MURAT TAN)







 
Son Eklenen Haberler