Takip Et

/>

SON DAKİKA

"Bu proje Aydın'ın turizmini yok eder"

14 Şubat 2020, Cuma 14:09

     


CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM’de yaptığı konuşmada, Didim’e yapılması planlanan Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’nin Aydın turizmini yok edeceğini belirtip, “Bir an önce bu projeye "dur!' demeniz lazım” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde CHP Grubu adına konuşan Hüseyin Yıldız, Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarını taktirle karşıladığını belirtirken, Tarım Bakanlığı’nın çalışmalarını eleştirdi. Didim'de 16 tane 5 yıldızlı, 12 tane 4 yıldızlı olmak üzere toplam 50 tane otel bulunduğunu ve yaz sezonunda yaklaşık 1 milyon turistin ağırlandığını dikkat çeken Yıldız, Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi projesinden vazgeçilmesini talep etti.

“DİDİM'İN GEÇİM KAYNAĞI YÜZDE 90 TURİZM”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2020 yılı turizm teması olarak bu yılı Patara Yılı ilan ettiğini hatırlatan Hüseyin Yıldız, “Yani siz on altı yıl boyunca turizmi unuttunuz, son iki yıldan beri, Turizm Bakanı değiştikten sonra aklınıza turizm geldi; doğru yapıyorsunuz, onda hiçbir kuşkum yok. Çünkü bizimle aynı nüfusa sahip olan, aynı bölgeye sahip olan İspanya'da bugün turizm geliri 120 milyar dolar, halen biz 29-30 milyar dolardan bahsediyoruz. Önümüzdeki dönemde sizin hedefiniz 30-40 milyar dolar. Son 15 gündür Aydın'ın Didim ilçesinde büyük bir sorun yaşıyoruz. Sorun ne? Didim, Türkiye'nin en güzel turizm cennetlerinden olan bir ilçemiz. Gelmeyen olduysa Kuşadası ile Bodrum arasında kalan bir alandır, üç tarafı denizlerle çevrilidir ve nüfusu yaklaşık 90 bindir. Yazın aşağı yukarı 1 milyon insanı ağırlıyoruz. Didim'in yüzde 90 geçim kaynağı turizm arkadaşlar. Yani her sene 1 milyon insan oraya gelip tatil yapıyor. Ama, maalesef, geçen hafta Didim'de OSB yani Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kurulacak diye bir toplantı yapıldı. Bu toplantı neye dayanarak yapıldı söyleyeyim size; 13 Aralık 1982 tarihli 17897 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığı tebliğiyle ilgili kanunu bulmuşlar raflardan. Tam 38 yıl önce getirdiler, önümüze koydular” dedi.

“BİR AN ÖNCE BU PROJENİN OLMAYACAĞINI İLAN ETMENİZ LAZIM”

1983'ten itibaren Türkiye'de turizm sektörüne ağırlık verildiğini belirten Yıldız, “Şu ana kadar sizin, AK Parti iktidarının on sekiz yıldan beri yapmadığı, sizin o fabrikaları satıp, yıkıp yerine AVM'ler yaptığınız sırada yerli ve yabancı yatırımcı geldi, o sahil kenarına beş yıldızlı oteller yaptı. Yani özel sektör, iş adamları yaklaşık 200 milyar dolar yatırım yaptılar. İşte, o 34,5 milyar doları o yatırımcıların sayesinde kazanıyorsunuz. Buradan özellikle Tarım Bakanlığına sesleniyorum, "Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 9/3/2011 tarihinde onaylanan ve kentimiz için anayasa niteliğinde olan Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planları kapsamında, bu alanlarda entegre nitelikte hayvancılık ve su ürünleri üretim ve muhafaza tesislerinin kurulmayacağı görülmüştür." diyor. Yani bu yasayı siz çıkardınız arkadaşlar. Şimdi siz bu yasaları yok ediyorsunuz. 1982'de tebliği yapılan bir uygulamayı sadece bir tane firma para kazanacak diye getirip Didim'in geleceğini yok ediyorsunuz. Şimdi buradan size sesleniyorum değerli AKP'li milletvekilleri, yarın vali beyi mi arayacaksınız, Tarım Bakanını mı arayacaksınız, bir an önce bu projenin olmayacağını ilan etmeniz lazım” ifadelerini kullandı.

“TURİZM BAKANI ‘2 TANE MEGA İLÇE YARATACAĞIM’ DEDİ”

Kendisinin de Didim’de yaşayan birisi olduğunu belirten Yıldız, yapılmak istenen Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi nedeniyle turizmci yatırımcıların ilçeye gelmekten vazgeçtiğini söyledi. Yıldız, “Önümüzdeki sezon 6 tane 5 yıldızlı otel yapılacaktı. Her 5 yıldızlı otelde en az 500 kişi çalışıyor. Hani 8 milyon işsiz yarattınız ya, bakın, 6x500, 3 bin adama iş verecek bir yatırım geliyordu ama bu olaydan ötürü, yatırımcı arkadaşlarımız, üzülerek söylüyorum, belediyeden ruhsat almadılar, geri çekildiler. Turizm Bakanı aldığı karara göre ‘2 tane mega ilçe yaratacağım’ dedi. Planlama yapıyor. Bir, Çeşme; iki, Didim. Şimdi, sen Didim'de bu çalışmayı yaparken getirip Su ürünleri organize sanayi bölgesi yaparak bir sahili yok ederseniz ve kimse size inanmaz. Bir an önce bu projeye ‘Dur!’ demeniz lazım ve yatırımcıların önünü açmanız lazım” sözlerine yer verdi. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler