Takip Et

SON DAKİKA

“Devlet eliyle çevreyi katlediyorlar”

14 Ocak 2020, Salı 14:32

     


CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Didim’de yapılması planlanan balık çiftliklerini eleştirerek, “200 bin balık kapasiteli bir balık çiftliğinin oluşturacağı kirlilik yaklaşık 20 bin nüfuslu bir şehrin oluşturacağı atığa eşdeğerdir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Didim yapılması planlanan balık çiftliklerinin, Aydın turizmine olumsuz etkileyeceğini dikkat çekti. Bülbül, “Ülkemizin ve Aydın’ın gözde turizm kentlerinden biri olan, temiz havası ilgili makamlarca tescillenmiş, birçok tarihi ve kültürel miras değerlerine sahip, mavi bayraklı plaj ve koyların bulunduğu, milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan, ülke ekonomisine turizm gelirleri ile büyük oranda katkı sağlayan Didim’e Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da teşvikiyle balık çiftlikleri ve balık çiftliklere yönelik Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmak isteniyor” diye konuştu.

“BU KONUDA HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”

Konuyla ilgili her türlü mücadeleyi vereceklerini belirtenMilletvekili Bülbül, açıklamasını şu ifadelerle devam etti:

“Bir turizm ilçesine balık çiftliği kurulmaya çalışılması bize şunu gösteriyor ki, ülkeyi yönetenler ya balık çiftliklerinin bölgeye turizm ve ekolojik açıdan vereceği zararı bilmiyorlar ya da turizmi bitirecek rantların peşindeler. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF)’ yaptığı bir araştırmaya göre, 200 bin balık kapasiteli bir balık çiftliğinin oluşturacağı kirlilik yaklaşık 20 bin nüfuslu bir şehrin oluşturacağı atığa eşdeğerdir. Didim Belediyesi öncülüğünde kurulan Bilim-Teknik Komisyonu’nun yayınladığı raporda ise, balık çiftliklerinin denizlerin kirlenmesine ve su altı görüş mesafelerinin düşmesine yol açtığı belirtiliyor. Ayrıca 1 kg balığın üretimi için tüm balık türlerinden yaklaşık 1 ilâ 2 kilogram, etobur büyük balıklar (somon, çipura, levrek) için ise 2,5 ilâ 5 kilogram balık yem olarak kullanılıyor. Ekonomik değeri yüksek olan balığı yetiştirmek adına ekonomik değeri yüksek olmayan, fakat ekosistemdeki yeri azımsanmayacak derecede önemli olan balıkların yem olarak kullanılması, balık çiftliklerinin ekolojik dengeye vereceği zararı da gözler önüne seriyor. Yapılmak istenen tesisler, devlet eliyle çevrenin katledilmesi demektir. Bu Anayasa’nın 56. maddesinde yer alan ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir’ hükmünün açıkça ihlalidir. Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesiyle birlikte ortaya çıkacak koku ve denizde oluşacak kirlilik tüm Didim’i bitirecek. Dernekler, esnaf odaları, sivil toplum kuruluşları kısacası Didim halkı balık çiftliklerine karşı dururken hükümetin bu tesisleri yapma ısrarı halk iradesini hiçe saymaktır. JES’ler ile havası, suyu, toprağı kirlenen Aydın’ın balık çiftlikleri ile bir kez daha kirletilmesine izin vermeyeceğiz! Bu konuda her türlü mücadeleyi vereceğiz.” (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler