Takip Et

SON DAKİKA

"Vatandaşın cebinden para çıkmaması için verdiğimiz önerge reddedildi"

13 Şubat 2020, Perşembe 16:12

     


AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Arı, "Doğalgazın yeni gideceği ilçelerde zemin tahrip ve üst kaplama işlerinin belediyelerce bedelsiz yapılması önerimizde maksadımız, vatandaşın cebinden, bütçesinden para çıkmaması içindi. Reddedilen bu önergemiz, kamuoyuna da yanlış yansıtıldı" dedi.

AK Parti İl Başkanlığı’nda, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı olağan toplantısında AK Parti ve MHP gruplarının verdiği, CHP ve İYİ Partili üyelerin oylarıyla reddedilen doğalgazla ilgili önerge hakkında basın toplantısı gerçekleştirildi. AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, AK Parti ve MHP’li ilçe belediye başkanları ile Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin de katıldığı toplantıda, AK Parti Büyükşehir ve Buharkent Belediye Meclis Üyesi Mustafa Arı konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısında verdikleri önergenin, kamuoyuna yansıtılış biçiminin gerçeğin dışında olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Arı, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı toplantısında bir önerge verdik. Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, bireysel kararıyla meclise sunmadan reddetti. Şubat ayı toplantısında tekrar önerge verdik. Önergede, ilimizde doğalgaz dağıtım bölgesi dışında olan ilçeler var. Bu ilçelerdeki vatandaşlardan gelen talepler var. Vatandaşımızın doğalgazdan faydalanmak istemesi ve bunun konforunu yaşaması, doğalgazın ülkemizde yaygınlaştırılması bir devlet politikasıdır. Verdiğimiz önergeye CHP ve İYİ Partili üyeler hukuki dayanağının olmadığı ve Enerya Gaz Dağıtım Şirketi’ne kaynak aktarma amacı taşıdığımız gerekçesi ile reddetti. Bu iki gerekçe de dayanaksızdır.

“ZEMİN TAHRİP VE ÜST KAPLAMA İŞLERİ BELEDİYELERCE BEDELSİZ YAPILABİLİR”

Birincisi, bu EPDK inisiyatifinde olan bir husus. Dağıtım bölgelerinin genişletilmesine yönelik talep geldiğinde 2017 yılında EPDK aldığı karar ve ilgili belediyelere yaptığı bildirimlerle, doğalgaz dağıtım bölgesine alınması gereken ilçe ve beldelerle ilgili olarak, İçişler Bakanlığı hukuk müşavirliğinden görüş alınmış. Devlet politikası olan doğalgazın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ve bunun yatırım maliyetinin vatandaşın faturasına yansımasını önlemek için zemin tahrip ve üst kaplama işlerinin belediyelerce bedelsiz olarak yapılabileceğine ilişkin olumlu görüş bildirmiştir. Bu hukuki olumlu görüş geçerlidir. Reddedilmesinde ikinci gerekçe ise, bizim önergemizde Enerya Gaz Dağıtım Şirketine kaynak aktarma amacı, bu da hukuksuz ve dayanaksızdır. Burada mevzuat açıktır. Lisanslı gaz dağıtım firması, gaz dağıtım bölgesini genişletme talebinde bulunulduğunda EPDK’nın belirleyici oranları çerçevesinde yatırım maliyetini faturalara yansıtarak tahsil edecektir. Aydın’da doğalgaz dağıtım bölgesinin genişletilmesi konusunda zemin tahrip ve üst kaplama işlerinin büyükşehir ve ilçe belediyelerinin bedelsiz yapılmasını önermemizde maksat, abonelerden tahsil etmek suretiyle vatandaşın bütçesinden çıkacak parayı ortadan kaldırmak veya azaltmak için kamu hizmeti üretmektir. Şuanda Aydın'da bu ücret metreküp başına 30 kuruş. Eğer buna biz öneriyoruz diye karşı çıkacaklarsa, daha gerçekçi gerekçiler ileri sürmeleri gerekir. Bu üst yapı ve zemin tahrip işlemlerini belediyelerin bedelsiz olarak yapması halinde herhangi bir kamu zararı da oluşmayacaktır. Ve şirket doğalgaz bölgesinin genişlemesi için bizden bir talepte bulunmadı. Doğalgazın olmadığı ilçelerdeki vatandaşımızın talebi ile biz harekete geçtik. Bu konforu yaşamak her vatandaşımızın hakkıdır. Bu nedenle, ilçe belediyelerimiz ve büyükşehirin katkıda bulunması için önerge verdik.”

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ENERYA

ŞİRKETİNİN YÜZDE 10 HİSSESİNE SAHİP”

Meclis Üyesi Mustafa Arı ayrıca, Ocak ayı meclis toplantısında Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın, AK Parti ve MHP’li meclis gruplarına yönelik “Sizin Enerya aşkınızı anlayamıyorum” ifadesi kullandığını belirtirken, Başkan Atay sürçü lisan olduğunu söylerse kabul ederiz. Bizim aşkımızdan söz ettiği, Enerya Gaz Aydın Dağıtım Şirketi herhangi bir şirket değildir. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 10 hissesine sahip olduğu bir şirkettir, yani iştirakidir” dedi. (VOLKAN SAYIN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler