Takip Et

SON DAKİKA

CHP'li Yıldız, çilek üreticisi ile turizmcilere çözüm istedi

9 Nisan 2020, Perşembe 10:38

     


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM’de yaptığı konuşmada, Aydın’da üretilen çileklerin koronavirüs nedeniyle ihracatı konusunda yaşanan sıkıntılar ile bir buçuk milyon insanı ilgilendiren turizm sektörüne acil çözüm üretilmesini istedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yapılan öneri konuşmaları bölümünde, Aydın’ın 2 önemli sorununa değindi ve bu sorunlara acilen önlem alınmasını talep etti.

 

Aydın’ın 100 bin ton çilek üretimi kapasitesi olduğuna dikkat çeken Milletvekili Yıldız, “Türkiye'deki çileklerin yüzde 50'si Aydın Sultanhisar ilçemizde üretilmektedir. Yaklaşık 100 bin ton çilek üretiliyor. Özellikle bu dönemde yüzde 50'sini ihraç ediyordu Rusya ve Ukrayna'ya ama maalesef şuan çilek üreticileri zor durumda. Bir hafta sonra mahsuller ortaya çıkacak. Bu konuda Tarım Bakanının acilen Sultanhisar'daki çilek üreticilerine bir çözüm bulması gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, S-400'ler için 2,5 milyar dolar Rusya'ya para ödedi. Bu konuda, Rusya ve Putin'le görüşerek bizim bu çileklerimizi ihracat etmemiz gerektiği ricasında bulunuyorum” dedi.

“2020 YILI TURİZMİNDE, O 1 BUÇUK MİLYON İNSAN İŞSİZ KALACAK”

Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılında en büyük zararı turizm sektörünün göreceğine dikkat çeken Yıldız, “Türkiye'nin 2019 turizm geliri 34,5 milyar dolardı ve burada Turizm Bakanı çıktı, bunu övünerek söyledi. Bu koronavirüs çıktıktan sonra maalesef en büyük zararı turizm sektörü gördü. Turizm öyle bir sektör ki, en az 36 tane birbirine bağlantılı üretici var; tarımı ilgilendiriyor, balıkçılığı ilgilendiriyor, eğlence sektörünü ilgilendiriyor. Şuan önümüzdeki 2020 yılında turizm sektörü yok sayılıyor. Neden yok sayılıyor? Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 15 milyar lira teşvik programının hiçbir yerinde turizmci yoktu. Bu sene yıllık 40 milyar dolar para bekliyordunuz. Bu turizm sektörü devlet eliyle yapılan bir iş değil. Özel sektörün 200 milyar dolar yatırımı var, 1 buçuk milyon insan çalışıyor. Yani, önümüzdeki 2020 yılı turizminde o 1 buçuk milyon insan işsiz kalacak” diye konuştu.

“İNSANLAR ATEŞİN ÜZERİNDE, İNSANLAR AÇ, SUSUZ”

Aydın’ın özellikle 2 turizm ilçesi ile bu ilçelere ürün tedariki sağlayan diğer ilçelerin turizm nedeniyle çok fazla etkileneceğine dikkat çeken Yıldız, “Özellikle turizm ilçelerimiz zor durumda. Turizm bölgesinde yaz olduğunda oranın geliri, restoranları, kafeleri, otelleri, tarımla ilgilenen tarım bölgeleri vesaire geçim kaynaklarını bundan sağlıyorlar. Şimdi, önümüzde turizm başladı maalesef uçaklar kalkmıyor, ulaşım yok koronavirüsten dolayı. Yapacağınız tek şey var. Biliyorsunuz otelciler, genellikle oradaki limited şirketler, özellikle yıl başından itibaren nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarında mal almak için belirli firmalara çek keserler. Bu çeki de neden erkenden kesiyorlar, malları garantiye alıyorlar? Çünkü her şey dahil sisteminde bunu yapmadığınız takdirde o işin içinden çıkamazsınız. Nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayının çekleri hangi bankalarda kullanılıyorsa o bankalardan ödenmesi gerekiyor, yani, işletmecilere uzun vadede kredi sağlamanız gerekiyor. Burada, İşsizlik Fonu'nda 135 milyar lira olduğunu hepimiz biliyoruz. O ilçe belediyelerinin geliri düşük olduğu için genel bütçe olarak oraya bir pay göndermeniz gerekiyor. Çünkü orada yazlıklar da var, yani nüfusu kışın 70 bin, yazın 200-300 bine çıkıyor. O yüzden altı ay boyunca belediyelere ek bütçe verme zorunluluğunuz var. Buradan özellikle Turizm Bakanlığına sesleniyorum. Bir an önce çıkın, turizmde nasıl bir önlem alacağınızı anlatın. İnsanlar ateşin üzerinde, insanlar aç, susuz. Burada, İşsizlik Fonu'nda 135 milyar lira olduğunu hepimiz biliyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler