Takip Et

SON DAKİKA

Hamilelikte 2. Trimester: 13-28 Hafta

30 Temmuz 2020, Perşembe 12:27

     


Kadınlar genellikle, gebeliğin ikinci trimester dönemini ilkinden daha kolay bulabilir. Ancak bu aylarda bilgi sahibi olmak çok daha önemlidir. Hafta hafta gebelik süreciniz akarken birçok yenilik de beraberinde gelir. Bulantı ve yorgunluk gibi semptomlar ortadan kalkar ancak vücut yeni değişikliklere ayak uydurmaya çalışır. Bebek büyümeye devam ettikçe karnınız da genişleyecektir. Göbeğinizin içinde dans eden bir canlı olduğunu bu dönemde daha çok hissedeceksiniz. Hafta hafta gebelik ilerlerken vücudunuz büyüyen bebeğinize yer açmak için değişebilir. İşte yaşayabileceğiniz bazı değişimler:

  • Sırt, karın, kasık veya uyluk ağrısı gibi vücut ağrıları hissedebilirsiniz.
  • Göğüslerde, karında ve kalçada çatlaklar oluşabilir.
  • Ayak bilekleri, parmaklar ve yüz şişebilir. 
  • Meme uçlarınızın etrafı koyulaşabilir.
  • Göbek deliğinizden kasıklarınıza uzanan bir çizgi meydana gelebilir.
  • Yanaklar, alın, burun veya üst dudak üzerinde koyu cilt lekeleri oluşabilir. 
  • Elleriniz uyuşabilir ve karıncalanabilir.
  • Karın, avuç içi ve ayak tabanları kaşınabilir.

Hafta hafta hamilelik takibi yaparken her bebeğin kendi ritminde geliştiğini unutmamalı, doktorunuzla iletişim halinde olmalısınız. İşte hafta hafta gebelik detayları:

13 Haftalık Gebelik

Fetus güçlü bir şekilde yüzebilir ve uzunluğu 7 cm'den fazladır.

14 Haftalık Gebelik

Göz kapakları tamamen gelişmiştir ancak kapalı konumdadır. Vokal kordları olduğu için bebek artık ağlayabilir. Parmaklar ve ayak parmakları büyür, hatta başparmağını emmeye bile başlayabilir. 

15 Haftalık Gebelik

İşitme duyusu gelir ve artık sesinizi, kalp atışınızın rahatlatıcı sesini ve dış dünyadaki boğuk sesleri duyabilir.

16 Haftalık Gebelik

Fetus yaklaşık 14 cm uzunluğundadır. Kirpikler ve kaşlar oluşabilir ve tat almaya başlayabilir. İlk trimester testi yapılmadıysa, ikinci trimester taraması bu sırada yapılabilir.

17 Haftalık Gebelik

Bebeğinizin vücudu ve başı orantılı hale gelir. Parmak izi oluşur. Plasenta bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için büyümeye devam eder.

18 Haftalık Gebelik

Bebeğiniz etrafındaki sesleri duyabilir ve hatta müziğe veya yüksek gürültüye yanıt verebilir. Bebeğin retinası ışığı görebilecek kadar gelişebilir.

19 Haftalık Gebelik

Bebeğiniz bir mango büyüklüğündedir. Cinsel organlarla ilgili gelişmeler bu haftalarda olacağı için ultrason taraması ile ayırt edilebilir, bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

20 Haftalık Gebelik

Fetus yaklaşık 21 cm uzunluğundadır. Kulakları tamamen çalışır durumdadır ve dış dünyadan boğuk sesler duyabilir. 

21 Haftalık Gebelik

Bebeğiniz büyük bir muz uzunluğundadır. Kollar ve bacaklar orantılıdır, nöronlar beyin ve kaslar arasında bağlanır ve vücuttaki kıkırdak kemiğe dönüşür. Bebeğiniz bu dönemde her gün biraz amniyotik sıvı yutar. Amniyotik sıvının tadı, ne yediğinize bağlı olarak günden güne değişir. Yapılan araştırmalar, amniyotik sıvı yoluyla uterodaki belirli tatlara maruz kalan bebeklerin doğumdan sonra aynı tatlara sahip yiyecekleri yemeye daha istekli olduklarını belirtmişlerdir.

22 Haftalık Gebelik

Bebeğin tutma, görme ve işitme duyuları güçlenir. Aydınlık ve karanlığı algılayabilir. Karnınıza bir el feneri tutun ve hareket edip etmediğine bakın. Sinir sistemi duyuları keskinleşir, parmaklarıyla kulaklarını, burnunu ve göbek kordonunu tutmayı öğrenir.

23 Haftalık Gebelik

Bebeğiniz büyük bir greyfurt büyüklüğündedir. Gelişen damarlar ve arterler sayesinde derisi kırmızı renge sahiptir. Bebeğiniz bugünlerde daha fazla tekme atar. Plasenta, oksijeni ve besinleri bebeğe aktarır ve atık ürünleri çıkarır.

24 Haftalık Gebelik

Fetus yaklaşık 33 cm uzunluğundadır. Göz kapakları üst ve alt kapaklara ayrılır ve bebeğin gözlerini açıp kapatmasını sağlar. Cilt ince saçlarla (lanugo) kaplıdır. Ciğerleriyle solunum hareketleri yapar.

25 Haftalık Gebelik

Bebeğinizin burun delikleri ve burnu da bu hafta çalışmaya başlar. Bu aşamada bebeğinizin cildi pembeye döner.

26 Haftalık Gebelik

Bebeğiniz artık lahana başı büyüklüğündedir. Duyuları, özellikleri ve hatta yetenekleri gelişir. Bebeğinizin beyin dalgası aktivitesi gelişir, bu da küçük çocuğunuzun sadece sesler duymakla kalmayıp aynı zamanda onlara cevap verebileceği anlamına gelir.

27 Haftalık Gebelik

Bebeğiniz marul başı kadar büyüktür ve yaklaşık olarak 37 cm uzunluğundadır. Kalp atışları artık bir stetoskop aracılığıyla duyulabilir. Bebeğiniz sizin ve eşinizin seslerini tanıyabilir.

28 Haftalık Gebelik

Bebeğiniz artık yaklaşık 1 kg ağırlığındadır. Tepeden tırnağa uzunluğu yaklaşık 38 cm'dir. Vücudu başı iyice orantılı görünür. Bebeğiniz REM (hızlı göz hareketi) uykusunu yaşamaya başlar, bu da rüya görmesi muhtemel hale getirir. Bebeğiniz, doğumu için doğru pozisyona yerleşme başlar.







 
Son Eklenen Haberler