Takip Et

SON DAKİKA

Aydınlıların kalp krizi geçirme yaşı giderek düşüyor!

23 Aralık 2016, Cuma 08:00

     


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Güngör, Aydın’da kalp krizi geçirme yaşının giderek düştüğünü ve gençlerin bu konuda gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

40 yaş altı kişilerde görülen kalp krizinin ‘gençlerde kalp krizi’ olarak nitelendirildiğini belirten Doç. Dr. Hasan Güngör, “Bilindiği gibi kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm, dünyada en sık ölüm nedenidir. Kalp damarlarında zamanla oluşan kireçlenme zemininde meydana gelen yırtık sonucunda o bölgeye hızlı bir şekilde pıhtılaşma oluşturucu maddeler toplanmakta ve damarın tıkanmasına bağlı ani ölüm meydana gelmekte ya da kalp kasında ciddi hasarlar oluşabilmektedir. Normal şartlarda erkeklerde 40 yaş, kadınlarda 50 yaş sonrası kalp krizi riski artmaktadır. Ancak günümüzde tüm dünya genelinde ve Aydın’da bu durumun değiştiği ve kalp krizi görülme yaşının giderek düştüğü görülmektedir” dedi.

“HASTANELERDE YOĞUNLUK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Doç. Dr. Güngör, Aydın’da erken yaşta kalp krizinin giderek daha fazla arttığını vurgulayarak şunları söyledi; “Bizler Aydın halkı özelinde de artık kalp damarlarının tıkanmasına bağlı kalp krizi yaşının giderek düştüğünü maalesef görmekteyiz. Toplumda dengesiz beslenmenin giderek yaygınlaşması, meslek hayatındaki stresinin giderek artması, sigara tüketiminin yaygınlaşması, hareketsiz yaşamın artması, doğuştan ailesel kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı ve bazı özellikli vak'alarda uyuşturucu madde kullanımı kalp krizinin genç yaşta görülmesinde etkilidir. Aydın’da aktif olarak çalışan ve 24 saat kalp krizi için acil anjiyo yapabilen üç hastane mevcuttur. Bu hastanelerde toplam dört adet anjiyo cihazı olmasına rağmen yoğunluk her geçen gün artmaktadır.”

“KALP KRİZİ GENÇ YAŞTA GEÇİRİLDİĞİNDE DAHA ÖLÜMCÜL SEYREDİYOR”

Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü; “Genç bir hasta kalp krizi geçirdiğinde hastalığın seyri daha ölümcül seyrediyor ve hasta sağ kalsa bile kalp kaslarında daha çok hasar kalıyor. Bunun sebebi ise belli bir yaştan sonra insanların kalp kaslarında kollateral dediğimiz küçük kılcal köprü damarların oluşmasıdır. Bu kılcal damarlar ana damar tıkandığında o bölgeye yan yollardan kan akımını ve oksijeni götürerek ritim bozukluğuna bağlı ani ölüm riskini ya da kas hasarını azaltmaktadır. Özelikle tempolu düzenli yürüyüş yapan insanlar bu açıdan daha şanslıdır.”

GENÇ YAŞTA KALP KRİZİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Kalp krizinden korunma yollarını anlatan Güngör, “Toplumda insanların kalp krizi geçirme riskini önceden öngörmek için bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Özellikle ailesinde genç yaşta kalp krizi geçirmiş kişiler bulunanlar çok dikkatli değerlendirilmelidir. Bu kişilerin düzenli kontrolleri yapılmalı, sağlıklı ve spor dolu yaşam kurallarına iyi uyum göstermeleri sağlanmalıdır. Ailesel kolesterol yüksekliği açısından mutlaka tetkik edilmeli ve sigara ve yabancı madde kullanımı varsa bunlar kesinlikle bıraktırılmalıdır” dedi. (Merve DANIŞMAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler