Takip Et

/>

SON DAKİKA

"Aralıklı oruç sağlığa faydalı"

23 Eylül 2020, Çarşamba 15:06

     


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Ayça Tuzcu, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Tuzcui "Fonsiyonel tıp kişiye özeldir" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kendisini tanıtan Ayça Tuzcu, "İzmir'de doğdum. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2006'da mezun oldum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ihtisasımı tamamladım. Malatya'da mecbur hizmetimi yaptım. ADÜ Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi olarak çalışmaktayım. Benim insana ve doğaya karşı ilgim vardı. Ya öğretmen yada doktor olacaktım. Mutluyum ki şu anda hem öğretmen hem de doktorum" dedi.

"FONKSİYONEL TIP KİŞİYE ÖZELDİR"

Fonksiyonel tıp konusuna değinen Tuzcu, "Fonksiyonel tıp, bildiğimiz tıptan farklı bir kavram değil. Bazı yönleriyle ayrılıyor tabi. Klasik tıp yaklaşımı hastalıkları tanı koyarak ilerler. Bu tanını tedavileri uygular. Fonksiyonel tıp kişiye özeldir ve tanı koymaktan çok hastalıkların nedenine odaklanır. Hastalıkların bir nedeni var aslında. Klasik tıp aslında bunu es geçer. Biz köküne inmeye çalışıyoruz. Biz fonksiyonel tıp muayenesinde hastaya uzun zaman ayırıyoruz. Her şeyi sorguluyoruz. Çok fazla analiz ediyoruz. Bizim amacımız şikayetlerin nedenine inmek" dedi.

"BİR HASTALIK, BİR HASTALIĞI ÇAĞIRIYOR"

Çağımızın problemi metabolik sendrom diyen Tuzcu, "Sendromun temel unsuru kilo almaktır. Bel çevremizde olması gerekenden çok fazla yağ var ve bu bizi hasta ediyor. Bu tansiyon hastası olmayı, kanser olmayı tetikliyor. Bunlar ispatlı. Bir hastalık, bir hastalığı çağırmış oluyor. Fonksiyonel tıp burada devreye giriyor. Etki gücü kronik hastalıklar. Fonksiyonel tıpta her şey bireysel. Sağlıklı beslenme diye bir kavram var bunu öğrenmeliyiz. Fonksiyonel tıp bunu öğretmeyi amaçlar. Burada en önemli nokta organik gıda tüketimi. Biz özellikle kan tahlili üzerinden gidiyoruz. Örnek verecek olursak sıcak su ile vücudumuzu köpürterek yıkarsak bütün B vitamini gider" dedi.

"GLUTEN ÇOK ZARARLI"

Glutenin sağlığa çok zararlı olduğunu söyleyen Tuzcu, "Gluten dediğimiz şey buğdayın içindeki protein. Gluten bağırsaklarımıza yapışıyor. Glutenin bağırsağımıza yapışmasıyla çok şey oluyor. Gluten zarar veriyor. Yediklerimiz içtiklerimiz fayda vermeden gidiyor. Mineralleri alamıyoruz. Glutensiz beslenmeyle baş ağrısı geçiyor. Süt ve süt ürünleri alerji yapabiliyor. Bu bilgileri öğrenebilmeliyiz. Fonksiyonel tıp bizim nasıl yaşayacağımızı öğretir. Her ürünü ya kendiniz yetiştireceksiniz ya da çok güveneceksiniz. Sadece yediğiniz şeyler değil pişirdiğiniz kaplar da çok önemli. Bir şeyi alırken markasına değil ne olduğuna dikkat etmeliyiz. Pekmezin içinde bir madde var çok pişince ortaya çıkıyor bu da bizim sağlığımızı etkiliyor" dedi.

"ARALIKLI ORUÇ UYGULANMALI"

Aralıklı oruç meselesine değinen Tuzcu, "Doğa kirleniyor. Bütün gıdalar kirleniyor. Az yemek bunun çözümü. Bilim dünyasında aralıklı oruç ödül aldı. Bağışıklık sistemi güçleniyor. Özellikle gece kesinlikle yememek gerekiyor. Gece gençlik hormonu sentezleniyor. Gece bir şey yersek sentezlenmiyor. Hafif bir açlıkla girmek gerekiyor. Kas dokumuzu artıyor, belimizi zayıflatıyor. Bizi daha sağlıklı hale getiriyor. Uykudan 4-5 saat önce yemeği tüketmek gerekir. Sabah ile akşam yemeğin arasında 18 saat olmalı. Erkenden sabah kahvaltısı yanlış. Sabah zeytin, peynir, biber yenmeli. Simit, poğaça tüketilmemeli. Bizim saat 23.00'te karanlık ortamda uykuya başlamamız gerek. 23.00 ve 05.00 arası uykuda olmalıyız. Uykuda olamıyorsak en azından karanlıkta kalın ve telefona bakmayın. Karanlıkta dinlenin" dedi.

"MÜZİK STRESİ AZALTIYOR"

"Bizim vücudumuzda kimyasal çalışıyor" diyen Tuzcu, "Magnezyum alamazsak sağlığımız bozulur. Eşimde migren var. Doğru beslenme ve magnezyum desteğiyle baş ağrısını azalttık. Doğru beslenme ile mineral desteği de faydalı olur. C vitamini şuanda önemli bir vitamin. Müzikoterapi var. Müzik dinlemek de önemli. Müzikoterapi stresi azaltıyor. Çok ciddi yöntemler var ama haberimiz yok. Nefes egzersizleri var. Nefes terapileri yapılmalı. Doğru ve düzgün beslenmek önemli. Hep beraber sağlıklı bir toplum yaratalım. Sağlıklı yaşamayı öğrenmemiz için çaba harcamamız gerekiyor" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler