Takip Et

SON DAKİKA

İştahsız çocuklar nasıl beslenmeli?

22 Mayıs 2020, Cuma 12:44

     


tvDEN'de Aile Hekimi programına konuk olan Dr. Şükrü Güngör, çocuklarda iştahsızlığın nedenlerini ve tedavisini anlattı. Dr. Güngör, sağlıklı bir beslenme için çocuklarla iletişimin doğru kurulmasına dikkat çekerek, "Ailelerin panik yapmadan hekime danışması gerekiyor. Aile Hekimleri olarak gerekli incelemeyi yapıyoruz. Çocukları anlayarak süreç yönetmelidir." dedi.

Aile Hekimi programında gazeteci Ayşe Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Dr. Şükrü Güngör, ebebveynlere düşen görevleri hatırlattı. Dr. Güngör açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

"Anne babalar doktora başvurduğunda ' çocuğum hiç bir şey yemiyor' heyecanı ile geliyor. Çocuğum büyümeyecek mi? Hiç bir şey yemeyecek mi? kaygısı çoğalıyor. Öncelikle iştah nedir bunu tanımlamak lazım. İştah; bir şeyi çok sevmektir. Tam tersi ise iştahsızlıktır. Obez çocukalr sevilen çocukalrdır ama bir süre sonra kronik hastalıkların yerleştiği çocuklardır. İştahsız çocuklarda ise kilo kaybı, gelişimi daha geride olan bir görüntü olabilir. Sebebi ise organik ve davranışsl kaynaklar olabilir. Bir sebebe bağlı olabilir, parazitsel, anemi gibi. Bir de davranışsal nedenler vardır. Çocuğa sürekli ısrarda bulunulursa geri tepebilir.

İŞTAHSIZ ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALI

İştahsız çocuğa karşı davranışsal hatalar olabilir. Israr etmek bunlardan birisi. Mesela çocuk zayıf, anne çok yemesini istiyor ama çocuk istemiyor. Bu bir süre sonra savaş haline gelebiliyor. Kaygılar artıyor. Genel olarak özellikler çatışma durumunda çıkıyor. Baskınlık ortaya çıkıyor. Zorla yedirmeye çalışmak mesela ciddi bir hata.

HEKİMİNİZE DANIŞIN

Çocuğun zayıflığını normal yeme düzenine göre belirlemek lazım. Mutlaka hekime danışılmalı. Çocuğun istediği kadar yemek vermeliyiz. Yalnız çocuğa göre vermeliyiz. Yetişkine göre bir porsiyon hazırlanmamalı. Ödül veya ceza givi konular çocuklarda iştahsızlığa neden olabilir.

ŞURUP KİLO YAPAR MI?

İştah şurubu kilo yapar mı sorusu çok sık gündeme gelebiliyor. Vitaminlerin iştah açtığına dair bir çalışma yok. Bunu kenara koymak gerekiyor. Zaten vitaminler de hekim kontrolünde kullanılmalı. Yalnız balık yağının depresyon ve anksiyetisini azalttığı görülmüş. Balık yağını kullanma durumu da olabilir ama bunun yerine bol bol balık yedirmek de yeterlidir. Durdurulamayan yemek isteğinde mutlaka hekime danışılmalı. Çocuğun yaşına göre bir takım değerleri ölçülür ve tedavi yöntemi uygulanır.

HEKİM GÖZÜNDE FOTOĞRAF

Hekimlerin sanata olan ilgisine de değinen Aile Hekimi Dr. Şükrü Güngör, "Fotoğrafın bir felsefesi var. Bu da mesleğimizle ok ilintili. Fotoğraf sanatçısı Yusuf Aslan'dan aldığım eğitimlerle başladığım bu yolda çok şey öğrendim. Mesela kadrajı doğru ayarlarsanız güzel manzaralar çıkar. Hayata dair felsefi bakışımızda bu yönde oluyor. Temel dersleri aldıktan sonra, yavaş yavaş fotoğraf ile iç içe yaşamaya başladım. Ben daha çok belgesel fotoğrafçılığı ile ilgileniyorum. Fotoğraf benim bakış açımı değiştiriyor; mutlu ediyor, huzur buluyorum." dedi. (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler