Takip Et

SON DAKİKA

Çocuklarda yüksek ateş ne zaman tehlikelidir?

21 Şubat 2020, Cuma 14:07

     


Aydın Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Handan Çivi, çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarına ve ateşe dikkat çekerek anne ve babaların dikkat etmesi gerekenleri tvDEN'de Aile Hekimi programında anlattı. Çivi, yüksek ateşe karşı panik yapılmaması gerektiğini ifade ederek, "Benim ailelere önerim evde mutlaka bir ateş ölçer bulundurup şüphelendiklerinde ölçmeleri.Çünkü biz aile hekimleri günlük hayatımızda ailelerin elleri ile yoklayarak ölçtüklerini görüyoruz.Bu ölçüm yöntemi gerçek değeri yansıtmadığı gibi bu şekilde ölçülerek çocuğa ateş düşürücü verilmesini de doğru bulmuyorum." dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Gazeteci Ayşe Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Dr. Handan Çivi, en sık soğuk algınlığının görüldüğüne dikkat çekerek,

şu bilgileri verdi; Çocuklarda en sık rastlanan enfeksiyon hastalığıdır. Çoğu zaman enfeksiyon ortakulak ve sinüslere yayılabilir. Başlıca etken rinovirus dediğimiz bir virüstür. Hastalık tüm yıl boyunca görülsede en çok kış aylarında görülür. Çocuklar yılda yaklaşık 5-8 kez soğuk algınlığı geçirirler.3 ay ile 3 yaş arasında hastalığa yakalanma riski daha fazladır.Kalabalık yaşam koşulları enfeksiyon sıklığını artırır. Beslenmesi bozuk çocuklarda enfeksiyon ve komplikasyon sıklığı daha fazladır.

NASIL BAŞLAR?

Küçük çocuklarda hastalık ateş, halsizlik, huzursuzluk, aksırma ile başlar. Bu bulguları önceleri sulu daha sonra ise koyulaşan burun akıntısı izler. Süt çocuklarında emmeyi engelleyecek kadar burun tıkanıklığı olabilir. Burun arkasından boğaza akan akıntı yutulduğu için iştah azalır ,kusma ve ishal görülebilir. Ateş birkaç saat ile birkaç gün arasında değişen sürede görülebilir. Ateşin daha uzun süre görülmesi veya düşmüş ateşin tekrar yükselmesi ortakulak iltahabını gösterebilir. Daha büyük çocuklarda hastalık burunda ve boğazda kurulukve gıdıklanma hissi ile başlar. Bunu birkaç saat içinde gelişen aksırma, ürperme hissi, kas ağrıları, burunda akıntı ve öksürük izler. Baş ve boğaz ağrısı , iştahsızlık, hafif ateş tabloya eklenebilir. Burun akıntısı birkaç içinde koyulaşır yeşil renk alır. Akut dönem genellikle 2-4 gün devam eder.

SOĞUK ALGINLIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalığın özel bir ilacı yoktur. Yukarıda anlattığımız durumlar gelişmedikçe de antibiyotik tedavisi gerekmez. Bulgulara yönelik tedaviler uygulanır. Çocuk olabildiğince yatakta tutulmalıdır. Oda havası nemlendirilmelidir. Yeterince sıvı alması sağlanmalıdır. Ağrı, ateş ,huzursuzluk var ise 1-2 gün ateş düşürücü ağrı kesici verilebilir. Burun tıkanıklığını önlemek için burun damlası kullanılır. Bunun için de ilk tercihimiz fizyolojik serumdur. Küçük bebeklerde akciğerlere kaçma riski nedeniyle yağlı damlalar kullanılmaz. Anne sütü damlatılmaz. Burun damlası beslenmeden 15-20 dk önce uygulanır. Enfeksiyon geçişini önlemek için aynı damlalık birden fazla bireye uygulanmamalıdır. İnatçı vakalarda burun açıcı ilaç içerikli damlalar kullanılacak ise 5 günden fazla kullanılmamalıdır.

NEZLE İLE GRİP ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Nezle ile gribin en önemli farkı gripte ateş olması; nezlede olmamasıdır. Ayrıca nezle genellikle "ayakta geçirilen" bir hastalık iken grip hastaların günlük işlerini yapmasını engelleyecek kadar halsizliğe yol açabilir. Her iki hastalıkta da burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve öksürük olabilir.

YÜKSEK ATEŞLİ ÇOCUĞA İLK NE YAPMALI?

Vücut ısısının 37oC nin üzerinde olması durumunda ateşten söz edilir. Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir. Koltukaltından alınan ateş değerleri makattan alınana göre 10C daha düşüktür. Makattan yapılan ölçümlerde bu duruma dikkat etmek gerekir.Makattan yapılan ateş ölçümlerini o bölgeye zarar verme ihtimaline karşılık çok tavsiye etmiyorum.Bir çok nedeni vardır ama en sık gördüğümüz enfeksiyon hastalıklarıdır.

Benim ailelere önerim evde mutlaka bir ateş ölçer bulundurup şüphelendiklerinde ölçmeleri.Çünkü biz aile hekimleri günlük hayatımızda ailelerin elleri ile yoklayarak ölçtüklerini görüyoruz.Bu ölçüm yöntemi gerçek değeri yansıtmadığı gibi bu şekilde ölçülerek çocuğa ateş düşürücü verilmesini de doğru bulmuyorum." (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler