Takip Et

SON DAKİKA

"İnsanı mutlu eden şey insan ilişkileri"

20 Kasım 2020, Cuma 13:41

     


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Vesile Altınyazar, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Altınyazar, "Depremi ve covid19'u sürekli düşünmeyin" dedi.

Prof. Dr. Vesile Altınyazar, "Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra farmakoloji alanında uzmanlığımı yaptım. Psikiyatri Uzmanlığı eğitimi aldım. Profesör Doktor oldum. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Covid19, depremler gibi haberlerden uzak kalmamız gerekiyor. Ruhsal olarak etkileniyoruz. Kaygı ve korku oluşuyor. Kendinize iyi gelen aktivitelere odaklanmak gerekiyor. İnsanlar insanlardan kaçar oldu. İnsan sosyal bir varlık. Yüz yüze görüşmeyi teknolojiye dökmemiz gerekiyor. Şuanki imkanların verdiği ölçüde özlemi de giderelim. Bu dönemde en büyük travma yakınlarının kaybı oluyor. Nasıl engel olamadım diye düşünüyor. Türk Psikiyatri Derneği, EMDR Derneği ve Sağlık Bakanlığı'nın telefonla destek servisleri var, buraları arasınlar destek alsınlar. Covid19'u rahat şekilde atlatan bir kesim var. İnsanı mutlu eden şey insan ilişkileri. Çalışmadan hayatını sürdürecek bir kesim var. Sosyal medya çıktığından beri hasta popülasyonu arttı. Sırf beğeni almak için tatile giden insanlar var" dedi.

"SÜREKLİ DEPREMİ VE COVİD19'U DÜŞÜNMEYİN"

"Felaket haberlerini sürekli izlemeyin" diyen Altınyazar, "Depremden sonra sürekli felaket haberleri izlememek gerekir. Önce güvenliği sağlamak lazım. Sürekli felaket haberleri dinledikten sonra beynimiz felakete sürüklüyor kendimizi. Dar gelirli olanlar, o ortamda yaşamak zorunda olanlar için toplumsal dayanışma çok önemli. Sürekli deprem oluyor mu diye avizeleri kontrol etmemek gerekiyor. Günlük rutine dönmek gerekir. Tedirginliği konuşun, korkuyu konuşun. Bastırmaya çalıştıkça daha da artar. Duyguları ifade ederek rahatlama sağlanabilir. Stresli ve kaygılı olursak çocuğumuz da bizim gibi oluyor. Sizi aynalıyor. Covid19 ve depremi sürekli düşünmeyin. Önce kendiniz iyi olun. Hobiler yapalım. Kafa dağıtalım. Olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak gerekir. Önce tedbiri alalım, ardından da normalleşmeye çalışalım. Kendinizi güçlü hissettirecek şeylere odaklanın" dedi.

"NEFES TEKNİKLERİ VAR"

"Doğru nefes almak önemli" diyen Altınyazar, "Bu şekilde rahatlarsınız. Derin nefes alıp yavaş bir şekilde verirseniz daha huzurlu olursunuz. Nefes teknikleriyle ilgili çalışmalar var. Ayrıca hafif ve orta vakalarda aromatik bitkilerin yağları tedavi edici özelliği var. Ama laboratuvar sonuçlarına bakmak gerekiyor. Kaliteli olması lazım. Her bitki güvenilir değil" dedi.

Altınyazar son olarak, "Umudu korumak lazım. Bu olağanüstü dönem bitecek. Herkes kurallara uysun. Sürekli felaket haberlerinden kaçınalım. Önce tedbir alalım" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler