Takip Et

SON DAKİKA

“Devletimiz ısrarla bizleri sağlık çalışanı olarak değerlendirmiyor”

16 Ocak 2021, Cumartesi 11:02

     


Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, “Bizim derdimiz niçin veteriner hekimleri aşılamıyorsunuz neden korumuyorsunuzdan ziyade devletimizin ısrarla bizleri sağlık çalışanı olarak değerlendirmiyor olmasıdır. Bizim sitemimiz bu, çünkü Veteriner Hekimler ilgi alanları dolayısıyla yani eğitimleri, müfredatları ve mevzuatlar gereğince sağlığın her alanında olan yani çevre sağlığında, hayvan sağlığında, gıda sağlığı ve toplum sağlığında yadsınamaz çok önemli görevler üstlenmiş bir meslek grubudur" ifadelerini kullandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu’nun konuğu oldu. Şahin, Veteriner Hekimlerin de sağlık çalışanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“VETERİNER HEKİMLER SAĞLIK ÇALIŞANIDIR”

Veteriner hekimlerin sağlık çalışanı olduğunu belirten Şahin, “Veteriner hekimler aslında baktığınız zaman sağlık çalışandır. Bunun aksini iddia etmekte çok mümkün değildir. Biz bunu çok ön görmüyorduk, yani bu aşılama programında öncelikli aşılama grubu içerisinde yer almayacağımızı, sağlık çalışanı olarak değerlendirilmeyeceğimizi çok ön görmüyorduk. Tabi bu şekilde şaşırtıcı bir tablo ile karşılaştık. Sıkıntı bizim aşı olup olmamamız meselesi değil, biz aşılamaya, koruyucu hekimliğin önemine zaten yıllardan yani insanlık tarihinden beri vakıf olan koruyucu hekimliğin önemini bilen ve bunu şiar edinen bir meslek grubuyuz. Dolayısıyla aşılamanın ne kadar önemli ve faydalı olduğunu biliyoruz. Bizim derdimiz niçin veteriner hekimleri aşılamıyorsunuz, neden korumuyorsunuzdan ziyade devletimizin ısrarla bizleri sağlık çalışanı olarak değerlendirmiyor olmasıdır. Bizim sitemimiz bu, çünkü Veteriner Hekimler ilgi alanları dolayısıyla yani eğitimleri müfredatları ve mevzuatlar gereğince sağlığın her alanında olan yani çevre sağlığında, hayvan sağlığında, gıda sağlığı ve toplum sağlığında yadsınamaz çok önemli görevler üstlenmiş bir meslek grubudur. Sağlığın tüm alanlarına derinlemesine nüfus etmişken, dünya sağlığını tesis etmek için gece gündüz yoğun çalışma içerisindeyken sağlık çalışanı olarak değerlendirilmiyor olmak bizim için ciddi anlamda hicap ve üzüntü verici. Canımızı sıkan, moralimizi bozan, motivasyonumuzu da önemli ölçüde etkileyen bir konu oldu. Biz bunu sıklıkla dile getiriyoruz tepkimizi koruyoruz. Türk Veteriner Birliği Merkez Konseyimiz ve diğer tüm odalarımız bununla alakalı sitemlerini dile getiriyorlar, getirmeye de devam ediyorlar. Maalesef ülkemizdeki durum bu, hala daha yarın üçüncü günü olacak bize bununla ilgili bir dönüş olmadı. Tabip arkadaşlarımız, eczacı arkadaşlarımız, diş hekimi arkadaşlarımız onlarda ciddi anlamda bu konuda şaşkınlık içerisindeler. Çok sıklıkla konuşuyoruz bu konuyu, kendi aramızda da değerlendiriyoruz bunu. Hakikaten ilginç ve şaşkınlık veren bir durumla karşı karşıyayız meslek camiası olarak” dedi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN KONUYLA İLİGİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”

Şahin, “Kovid-19 aşı çalışmalarında veteriner hekimlerin üstün gayretlerini dünya çapında sergilemiş oldukları çalışmaları hep dile getirdik. Aşı çalışmalarının hangi noktada olduğunu anlatarak halkımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Halkımız bu noktada tabi Kovid-19 aşısı geliştirme çalışmalarıyla alakalı veteriner hekimlerin ne kadar önemli çalışma içerisinde olduklarını biliyorlar. Haliyle bize şu soruyu soruyorlar, siz neden aşı olmuyorsunuz? Bizim öncelikli grupta olmadığımız ya da sağlık çalışanı olarak değerlendirilmediğimize zaten inanmaları çok mümkün değil. Yani bu noktada da bir soru işareti var. Bize diyorlar ki, ‘aşıyı çok iyi biliyorsunuz, aşının etki mekanizmasını biliyorsunuz, neden aşı olmuyorsunuz? bu konuda bir soru işaretimi var’ diyorlar. Biz bunu açıklayamıyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığımız vatandaşlarımızı aydınlatacaktır. Veteriner Hekimlerin neden sağlık çalışanlarıyla birlikte aşılanmadığını dile getirecekler ya da bir açıklama yapacaklar diye umut ediyoruz” dedi.

“MESLEKTAŞLARIMIZ GECE GÜNDÜZ AKTİF OLARAK ÇALIŞIYOR”

Türkiye’nin dört bir yanına sağlık götürmelerine rağmen, sağlık çalışanı olarak değerlendirilmemelerinin kendilerini üzdüğünü söyleyen Şahin, “Eczane çalışanları ile kalfaları, hastanede çalışan tüm personeller, sadece hekimler ya da yardımcı sağlık personelleri değil, tüm çalışanlarda bu öncelik kapsamı içerinse dâhil edildi. İşin ilginç tarafı Veteriner Hekimler bu önceliğin içerisinde yer almadı. Bizim meslektaşlarımız gece gündüz sahada da ciddi anlamda tüm arazi şartlarında, kliniklerde, kamu kurumlarında çalışmalarını sürdürüyorlar. Gün içerisinde de çok fazla vatandaşla muhatap oluyoruz, özellikle sahada çalışan sahada görevini icra eden meslektaşlarımız da bu noktada çok fazla insanla bir araya geliyorlar. Hal böyle olunca aşılama içerisinde olmamamız, sağlık götürmemize rağmen sağlık çalışanı olarak değerlendirilmemek, önceliklenmemek ciddi anlamda bizleri üzmüş oldu” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BİYOGÜVENLİK ÇOK ÖNEMLİ OLACAK”

Şahin, “Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Veteriner Hekimlik gibi stratejik bir mesleği yani hayvan tedavi eden meslek grubu olarak gördükleri için mesleği de tanıyamadıklarını söyledim. Koordine edebilme noktasında da zayıf kalmış olacaklar. Veteriner Hekimlik mesleğini ne Sağlık Bakanlığı ne de Tarım ve Orman Bakanlığı etkili düzeyde koordine ve kontrol edemeyecekler. Dolayısıyla mesleği tanımıyorlar, tanımadıkları içinde etkili bir şekilde kullanamayacaklar. Dolayısıyla bizim Veteriner Sağlık Teşkilatına aslında bakıldığında Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlanan bağımsız ve güçlü bir otorite haline getirilmesi lazım ki ilerleyen dönemlerde biyogüvenlikten bahsedebilelim, dünya ve ülke sağlığından bahsedebilelim. Bu sağlığı teminat altına alalım. Biyogüvenlik çok önemli önümüzdeki dönemde biyogüvenlik ortaya çıkacak, bu biyogüvenliğin önemi gündemi çok fazla meşgul edecek. Bu anlamda da dünyadaki ülkelerin Veteriner Hekimlere ihtiyacı olacak bu nedenle biz ülkemizde de böyle bir teşkilatın, böyle bir yapılanmanın ivedilikle hayata geçmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

“BİZ KORONAVİRÜSÜ HAYVANLARDAN DOLAYI BİLİYORDUK”

Koronavirüse hayvanlar üzerinde yıllardır sık sık karşılaştıklarını ifade eden Şahin, “Bizim yıllardan beri hayvanlarda sıklıkla karşılaştığımız bir virüs türüdür koronavirüs. Bu noktada Veteriner Hekimler Türkiye’de çok etkili bir şekilde kullanılabilirdi. Ancak ülkemiz bu noktada biraz geriden geliyor, pasif kalıyor. İnşallah ilerleyen dönemlerde bundan bir pişmanlık duymayız” açıklamasında bulundu.

“VETERİNER HEKİMLER DÜNYA SAĞLIĞININ TEMİNATIDIR”

Şahin, “Bizim veteriner hekimlerimiz çok iyi viroloji eğitimi alırlar ve şu anda aşı çalışmalarını yürütülenlerde virolog Veteriner Hekimlerdir. Bu noktada çok önemli aşamalarda kaydettiler. Mayıs ve Haziran aylarında da kullanım onayı verilebileceğini ön görüyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızda açıklamasında bu şekilde bahsetmişti. Hatta Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamızla da geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirdik. Aşı çalışmalarının çok iyi beklenen şekilde gittiğini, herhangi bir yan etkiyle şu ana kadar karşılaşılmadığını, başarılı sonuca yaklaştığımızın da müjdesini bize toplantıda verdi. Biz her zaman söylüyoruz, Veteriner Hekimler dünya sağlığının teminatıdır” diye konuştu.

“BARINMA ÇOK ÖNEMLİ”

Hayvan üreticilerine tavsiyelerde de bulunan Başkan Şahin, “Bizim işletmelerimizin hayvan sahiplerimizin hepsinin zaten devamlı irtibatta oldukları Veteriner hekimlerimiz var. Gece gündüz demden koşturuyorlar. Hayvancılığın o noktadaki özeline göre bir değerlendirme yaparak zaten bir tavsiyelerde bulunuyorlardır. Buradaki en önemli nokta, barınma koşullarıdır. Bazen bizim üreticilerimiz bu soğuk havalarda aman hayvanlar çok üşür diye ahırların özellikle kapalı ağırların her tarafını kapatıyorlar, içeriyi de çok havasız bırakıyorlar. En büyük sıkıntıda baktığımız zaman buralardan kaynaklanıyor. Hayvanların bulunduğu yerin havadar olması lazım. Aydın’da hayvanlara zarar verecek soğuklar olmaz hayvanları sadece hava akımlarından korumak gerekir” dedi.

“KAPILARIMIZIN ÖNÜNE BİR KAP YEMEK VE BİR KAP SU BIRAKMALIYIZ”

Şahin, “Sokak hayvanları için en önemli nokta barınmadır. Soğuk havalarda özellikle kediler araçların tekerlek kısmındaki motor bölümüne giriyorlar ısınmak için. Siz arabayı durdurmuş olsanız da sabaha kadar bir noktada bir ısı oluşmuş oluyor. Bu ısıdan hayvanlarımız faydalanıyorlar. Dolayısıyla orada uyumuş olabiliyorlar, sabahları vatandaşlarımız araçlarını çalıştırmadan önce kaputa bir vurup orada bir hayvan varsa onu uyarmasında bir fayda var. Bu noktada çok ciddi anlamda sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Hayvanlar oradayken motorlar çalışıyor, hiç istemediğimiz tablolar ortaya çıkıyor, bu noktada uyarmış olalım. Yine bunun yanında barınma alanları çok önemli kışın sahipsiz hayvanların özellikle barınabileceği ufak tefek barınma evleri var, onlar bile basit görünse de hayat kurtarıcı olabiliyor. Yine her zaman söylüyoruz bir kap su ve yemek bırakmak lazım. Yemeklerimizden hayvanların tüketebilecekleri olan yiyecekleri ayırdıktan sonra kapılarımızın önlerine bunları koyabiliriz. Sokakta zor durumda olan hayatını idame ettiremeyecek olanlar olabilir, bu konuda da yine en yakın kliniklere gittiğinizde yardımcı olacaklardır” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler