Takip Et

SON DAKİKA

Vücuttaki ödem nasıl atılır?

13 Ocak 2020, Pazartesi 13:31

     


Beslenme Uzmanı Rabia Yoran, vücudumuzda oluşan ödemden kurtulmak için " Basit karbonhidrat yerine kompleks karbonhidrat dediğimiz tahılları, sebzeleri ve meyveleri tüketin" önerisinde bulundu.

Dorest Güzellik ve Diyet Merkezinin Beslenme Uzmanlarından Rabia Yoran, tvDEN'de Ayşe Yılmaz'la Sağlık Vakti'nde vücudumuzda oluşan ödem hakkında bilgi verdi. Yoran, ödem oluşumu, nedenleri ve çözümü hakkında verdiği bilgide beslenmenin de önemine dikkat çekti. Yoran, şu bilgileri verdi;

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 5’lik kısmı minerallerden oluşur. Yaşamın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için dengede ve yeterli seviyede bulunmaları gerekmektedir.

Hücre içi ve dışı sıvı oranı bu minerallerin dengesi sayesinde sağlanır. Eğer bu denge bozulur ve dışarıda bulunan minerallerin yoğunluğunda artış olursa hücrenin içinden dışına doğru bir "sıvı akışı" meydana gelir. “Ödem” denilen, vücudun belli bölgelerinde aşırı sıvı tutulum durumu gelişir. Çoğunlukla el, ayak ve kollarda gözlenir.

"ÖDEMİN TEK NEDENİ MİNERALLER DEĞİL"

Sıvının hücre içine geçişini sağlayan boşluklardaki değişimler, primer hormonal bozukluklar, diyetle alınan sodyum ve suyun birikimi gibi durumlar da ödeme neden olabilmektedir.

ÖDEMİNİZ OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Cilt altında şişlik,Artmış karın büyüklüğü, gergin ve parlak cilt, basılı tutulduktan sonra çukurlu kalan deri, bacaklarda şişme, çok yüksek ihtimalle ödem sorunu yaşadığınızı gösterir. Önlemi alınmaz ise; Ağrılı şişlik, yürüyüşte zorlanma, kaşıntılı, gerilmiş cilt, şişmiş bölgede artan enfeksiyon riski, doku katmanları arasında yara ve azalan kan dolaşımı

gibi sonuçları olabilir.

ÖDEMDEN NASIL KURTULABİLİRSİNİZ?

En az 2-2.5 litre su için.haftada 100-150 dk yürüyüş yapın, ideal kilonuza inin.basit karbonhidrat yerine kompleks karbonhidrat dediğimiz tahılları, sebzeleri ve meyveleri tüketin. Uykunuzu düzene sokun, 6-8 saat uyuyun.

tuz tüketimini sınırlandırın. Mümkün oldukça stresten uzak durun,asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun.

Aşırı kafein tüketiminde bulunmayın,günde 2 fincan bitki çayı tüketin." (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler