Takip Et

/>

SON DAKİKA

Kuru baklagillerin 7 önemli faydası!

10 Şubat 2020, Pazartesi 16:52

     


Dorest Güzellik ve Diyet Merkezi'nin Beslenme Uzmanı Rabia Yoran, vücudumuzu hastalıklara karşı zırh gibi koruyan kuru baklagillerin bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerini anlattı. Yoran, "Lif açısından zengin olan baklagillerin tüketilmeleri özellikle kalın bağırsak florasını olumlu etkilemektedir. Bu da başta rektum kanseri olmak üzere birçok hastalık riskini azaltmaktadır.Kilo vermeye yardımcı olur." dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, bezelye, börülce, bakla… Kuru baklagiller sadece damak zevkimize hitap etmekle kalmıyor, aynı zamanda sağlığımıza da büyük katkılar sunuyor. Etten sonra en etkili protein kaynaklarından ve lifli yapılarının yanı sıra içerdikleri demir, çinko, magnezyum mineralleri, B12 ile E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit sayesinde vücudumuzu hastalıklara karşı zırh gibi koruyan kuru baklagiller bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle de özellikle kış aylarında vazgeçilmezlerimiz arasında. Peki kuru baklagiller sağlığımız için neden bu kadar önemli? Sorunun cevabını Beslenme Uzmanı Rabia Yoran tvDEN'de Ayşe Yılmaz'la Sağlık Vakti'nde yanıtladı.

"GLUTEN İÇERMİYOR"

Ülkemizdeki bakliyat ekim alanlarının yüzde 65 azalması ve üretimin de yarı yarıya düşmesi sonucunda Türkiye’nin yoğun desteğiyle 2016 yılı, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ‘Dünya Bakliyat Yılı’ ilan edildiğini hatırlatan Yoran, "Gelişmekte olan ülkelerde bakliyat, diyetin ortalama yüzde 75’ini, sanayileşmiş ülkelerde ise yüzde 25’ini oluşturur. Hayvansal proteinin güzel ve bitkisel bir alternatifi olan bakliyatlar, ağırlığının %20-25’i oranında protein içerir. İyi bir bitkisel protein kaynağı olmaları ve lifli yapılarının yanı sıra içerdikleri “demir, çinko, magnezyum mineralleri, E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folik asit” sayesinde bağışıklığı da güçlendirir. Aynı zamanda gluten içeriğinin bulunmaması sayesinde de neredeyse tüm bireyler tarafından çok daha rahat diyete eklenebilmektedir." dedi.

BAKLAGILLERIN YARARLARI NELERDIR?

Baklagil grubu besinler arasında başlıca mercimek, nohut, kuru fasulye,barbunya, bezelye, börülcenin yer aldığını aktaran Beslenme Uzmanı Rabia Yoran faydalarını ise şöyle sıraladı;"Bağışıklığı güçlendirir. İçerdikleri demir, magnezyum, potasyum mineralleri ve antioksidan özellikteki E vitamini sayesinde vücut direncini arttırmaktadır. Kalp sağlığını korur ve geliştirir.Kolesterol ile doymuş yağ içermemeleri ve yüksek lif içerikleri sayesinde, kötü kolesterolü (LDL) düşürürken kan basıncı da dengelemeye yardımcı olur.Kan şekerini dengeler.Kuru baklagiller, lif içeriği sayesinde yavaş sindirilir. Buna bağlı olarak mideyi geç terk ederler ve kan şekerinin hızlı yükselmesini de önlerler.Kabızlık oluşumunu önler.Lifli besinler bağırsak boyunca sindirilmeden vücuttan dışarı atıldıkları için dışkı hacmini arttırarak daha yumuşak olmasına yardımcı olur.Bağırsak mikrobiyotasını geliştirir. Lif açısından zengin olan baklagillerin tüketilmeleri özellikle kalın bağırsak florasını olumlu etkilemektedir. Bu da başta rektum kanseri olmak üzere birçok hastalık riskini azaltmaktadır.Kilo vermeye yardımcı olur.Baklagillerdeki çözünen lifler midede uzun süre kalarak ince bağırsaklarda da emilimin yavaş olmasını sağlar. Hem düşük kalorileri hem de oluşturdukları yüksek tokluk sayesinde kilo vermeyi de desteklerler.Hafızayı güçlendirir.İyi bir B vitamini kaynağı olan baklagiller, sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Bunun sonucunda zihinsel performansı arttırıp öğrenme ve hafıza gücünü destekler. Ayrıca konsantrasyonu da arttırmaktadır."

BAKLAGİLLER NASIL SAKLANMALIDIR?

Baklagillerin saklama koşulları hakkında da bilgi veren Yoran rutubetsiz ortamlara dikkat çekti. Yoran,"Nemli olmayan bir ortamda,ağzı sıkı şekilde kapanan kavanoz veya kumaş çuvalda,saklanmalıdır.Saklarken içine bir tutam tuz ekleyerek nemlenme ve böceklenme önlenmelidir. Uzun süreli saklama için zaman zaman havalandırma işlemi de ihmal edilmemelidir." dedi.

BAKLAGİLLERİ PİŞİRİRKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Baklagillerin doru pişirilmediği zaman şişkinlik ve gaz sıkıntısına neden olduğu uyarısında da bulunan Yoran, "Baklagiller doğru pişirilmedikleri zaman sindirimi zor olan ve şişkinlik yaratabilen besin gruplarıdır. Bu nedenle;Oda sıcaklığındaki suda 8-24 saat arası, sıcak suda ise daha kısa süre olacak şekilde bekletilmelidir. Baklagillerin oluşturdukları gazı önlemek ve sindirimi kolaylaştırmak için yemeklere baharat eklenmelidir.Düdüklü tencereler kuru baklagiller için en iyi pişirme yöntemidir. Ağzı kapalı olarak 45-60 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.C vitamini kaynakları ile beraber tüketerek demirin, tahıllar ile beraber tüketerek ise proteinin biyoyararlanımını arttırılmalıdır.Pişirilen baklagil yemekleri buzdolabında 3 günden fazla bekletilmemelidir.Özellikle baklaya karşı duyarlı kişilerde zehirlenme (favizm) meydana gelebilir. Bu duyarlılık kalıtımsal olup böyle kişiler bakla yememelidir. Çok küçük çocuklara da bakla yedirmemeye özen gösterilmelidir." diye konuştu (AYŞE YILMAZ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler