Takip Et

SON DAKİKA

Selfie çektikleri mantar sonları oluyordu

8 Kasım 2019, Cuma 17:11

     


Karacasu'nun Karabağlar Mahallesi'nde yaşayan Bilal Atanak, dere kenarından topladığı yabani mantarları annesi Fatma Atanak'ın evine getirdi. Atanak, evde bulunan akrabalarıyla birlikte yabani mantarlarla selfie çekildi. Ardından kızarttıkları mantarı yiyen aile zehirlenerek Adnan Menderes Üniversite Hastanesi'ne kaldırıldı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Olay 1 Kasım Cuma günü Karacasu'nun Karabağlar Mahallesi'nde yaşandı. İmamlık yapan Bilal Atanak(45) dere kenarından yabani mantar topladı. Topladığı mantarları annesi Fatma Atanak'ın evine getirdi. Daha sonra evdeki kardeşi Gülşen Başkan(55), teyzesi Gülperi Atanak(70) ve annesi Fatma Atanak(73) ile birlikte topladığı yabani mantarlarla fotoğraf çekildi. Aile çekimin ardından mantarları kızartarak yedi. Bir süre sonra mide bulantısı hisseden aile ertesi gün Nazilli Devlet Hastanesi gitti. Yapılan ilk müdahalenin ardından zehirlenme teşhisi konan aile Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Hayati tehlikesi bulunmayan ailenin tedavisi devam ediyor.

"VATANDAŞLAR MANTARLA İLGİLİ BİLİNÇLENDİRİLSİN"

Mantarlarla ilgili vatandaşın yeteri kadar bilinçli olmadığını dile getiren Bilal Atanak, "Daha önceleri de mantar toplayıp yedik. Topladığım mantarların zehirli olacağını düşünmedim. O bölgeden toplayan diğer arkadaşların zarar görmediğini duydum. Bilinçsizlik yüzünden az daha canımızdan oluyorduk. Kimse bilmeden mantar toplayıp tüketmesin. Bu konuda da vatandaşın bilinçlenmesi için çalışmalar yapılsın. Bizim başımıza geldi, başkalarının başına gelmesin" dedi.

MANTARA TÖVBE ETTİ

Yedikleri mantar yüzünden ölümden döndüklerini belirten Gülperi Atanak, "Mantar severek yediğim bir besindi. O gün pişirirken bunların olacağına bilemezdim. Bir daha mantar yemem" dedi.

HATIRA DİYE FOTOĞRAF ÇEKİLDİLER

Mantarın bugüne kadar gördüklerinden daha büyük olması nedeniyle fotoğraf çekildiklerini belirten Gülşen Başkan, "Kardeşim mantarları getirince diğer mantarlardan farklı olduğu için hatıra kalsın diye fotoğraf çekildik. Hatıra diğe fotoğraf çekildiğimiz mantar sonumuz oluyordu" diye konuştu.

Ailenin tedavi sürecini takip eden ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Polikliniği sorumlusu Doç. Dr. Mücahit Avcil, "Hastalarımız bize geldiğinde çoklu organ hasarları mevcuttu. Kalp emzimleri yüksek, diğer değerleri yüksek ve böbrekleri bozulmuş durumdaydı. İlk olarak kendilerine diyaliz servisine aldık. Daha sonra ileri düzey tedavilerini uyguladık. Bölgemizde bu mantar zehirlenmelerine çok rastlıyoruz. Mantar zehirlenmelerinin bu kadar sık olmasının nedeni, halkımızın ‘Ya bundan bir şey olmaz’ düşünceyle mantar tüketmeleri. Mantar zehirlenmeleri hafife alınacak zehirlenme değildir. Acil Servisimiz zehirlenme vakalarında ihtisaslaşmış durumda ve pek çok zehirlenmeye müdahale ediyoruz. Daha üst düzey dünyanın gelişmiş merkezlerinde kullanılan tedavileri burada veriyoruz" dedi.

Ailede böbrek yetmezliği olduğunu fark ettiklerini belirten Profesör Doktor Yavuz Yeniçerioğlu, "Hastalarda ilk olarak diyaliz tedavisine başladık. Hastaların durumu iyiye gidiyor. Ama bu tarz vakaların olmaması için vatandaşın dikkatli olması gerekiyor. Doğal olan her şey masum değildir. Bilmediğimiz ürünleri tüketmemeliyiz" dedi.

"BİLMEDİĞİNİZ MANTARI YEMEYİN"

Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Doktor Öğretim Üyesi Özlem Akan, "Bilmediğiniz tanımadığınız mantarları doğadan toplayarak yemeyin. Çünkü binlerce mantar familyası var. Aynı familyadan olan iki farklı mantar türlerinden biri çok sağlıklı ve lezzetli olurken diğeri zehirli olabiliyor. Uzman kişiler dışında bunu vatandaşın anlaması mümkün değil. Mantar topraktaki tüm kimyasalları çekiyor. Yenilebilir bir mantar olsa bile kimyasal maddelerle kirlenmiş bir toprakta yetişmişse zehirli olabiliyor. Bu nedenle toplanan yer, mantarın türü ve kültür mantarlarında güvenilir üretim yapılması çok önemli" dedi. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler