
Bayramda kalp hastalarının et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, "Taze kesilmiş etin birkaç gün buzdolabında bekletilmesi, hem pişirme hem de sindirim açısından daha sağlıklı bir tercihtir. Yağsız et tercih edilmesi ve porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi, kolesterol düzeyinin dengede tutulmasına yardımcı olurken, kalp ve damar sağlığını koruma açısından da önem taşır" dedi.
Kurban Bayramı'nda sıklıkla karşılaşılan sindirim sorunlarına ve kalp damar hastalıklarına dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, etin doğru zamanda ve uygun yöntemlerle tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni kesilen kurban etinin sert dokulu yapısı nedeniyle hem pişirme sürecinde hem de sindirimde zorluklar oluşturabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, "Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan bireylerin eti hemen tüketmemesi gerekir. Kurban eti, birkaç gün buzdolabında bekletildikten sonra ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilerek tüketilmelidir" diye konuştu.
"Bayram sofralarında kalp ve tansiyon hastaları dikkatli olmalı"
Bayramda etin yanı sıra şerbetli tatlıların da sık tüketildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Yaşan, bu tür yiyeceklerin hipertansiyon, diyabet ve kalp-damar hastalıkları için risk oluşturabileceğine işaret etti. Uzm. Dr. Yaşan, "Bu hastalıklara sahip kişilerin bayram süresince porsiyon kontrolüne dikkat etmesi, tuz ve şeker tüketimini sınırlandırması büyük önem taşıyor. Hücre zarının bütünlüğü ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde görev alan kolesterolün yüzde 60'ı vücut tarafından sentezlenir, geri kalanı ise besinlerle alınır. Ancak kan kolesterol düzeyinin yükselmesi, kalp ve damar hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlar. Bu yüzden dengeli beslenme büyük önem taşır" şeklinde konuştu.
"Kırmızı et tüketiminde ölçü önemli"
Kırmızı etin kolesterol kaynağı olarak görülmesinin yanı sıra, dikkatli tüketildiğinde zararlı etkilerinin azaltılabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Yaşan, "Yağsız dana eti, görünür yağları temizlenerek ve kızartma yerine ızgara, haşlama ya da fırında pişirme yöntemi kullanılarak haftada 350-500 gram arasında güvenle tüketilebilir. Asıl zarar; etin pişirme şekli ve fazla tüketimle birlikte vücutta oluşan bazı yan ürünlerden kaynaklanmaktadır. Taze kesilmiş etin birkaç gün buzdolabında bekletilmesi, hem pişirme hem de sindirim açısından daha sağlıklı bir tercihtir. Ayrıca, etin kızartma gibi yağ oranını artıran pişirme yöntemleri yerine, ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlanması önerilir. Yağsız et tercih edilmesi ve porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi, kolesterol düzeyinin dengede tutulmasına yardımcı olurken, kalp ve damar sağlığını koruma açısından da önem taşır" ifadelerini kullandı.
"Şerbetli tatlılardan uzak durulmalı"
Bayram sofralarında tatlı tüketiminin de kontrol altında tutulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Yaşan şunları söyledi:
"Şerbetli ve ağır tatlılar yerine meyve bazlı, hafif tatlı seçeneklerinin tercih edilebilir. Hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı bulunan bireylerin ise bayram boyunca beslenme düzenlerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiği, sağlıklı bir bayram için atılacak en önemli adımlardan biridir." (İHA)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.