Takip Et

SON DAKİKA

Lazerli hemoroid ameliyatı dönemini başlattı

3 Kasım 2015, Salı 09:30

     


Aydın’da ilk defa lazer yöntemiyle fistül ve hemoroid (Basur) ameliyatlarını gerçekleştiren Prof. Dr. Hedef Özgün, bu operasyonun kanamasız ve ağrısız bir yöntem olduğunu söyledi. Hemoroid ameliyatlarında kullanılan lazer tekniği sayesinde hastalar 6 saat sonra taburcu olabiliyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’da Prof. Dr. Hedef Özgün tarafından gerçekleştirilen lazer yöntemiyle hemoroid ameliyatları bir ilk oldu. Lazerin en güzel yanın acısız ameliyat olduğunu söyleyen Hedef Özgün, sözlerine şöyle devam etti:

“Lazer yöntemiyle hemoroid ameliyatları klasik ameliyatlara göre daha basit ve ağrısız oluyor. Hemoroidlerde damarın içine girilerek bölge yakılmaya başlanıyor. Böylece hemoroid memeleri küçülüp ufalıyor ve iyileşme sağlanıyor. Lazerin en güzel tarafı kolay ve acısız olmasıdır. Lazer uçlarını her hasta için ayrı getirtiyoruz. Uçların ömrü yaklaşık 4-5 saat sürüyor. 4-5 saat içinde birkaç hastaya uygulayabiliyoruz. Herhangi bir sterilizasyon problemi olmuyor” dedi

“KORKU ORTADAN KALKTI”

Klasik ameliyatlarda iyileşme süresi geç ve ağrısı çok olduğunu söyleyen Özgün, “Hasta bu yüzden ameliyattan korkuyor. Çünkü dikiş koyduğunuzda dikiş eriyinceye kadar her tuvalete çıktığınızda acı veriyor. Hastaların korkmasının sebebi çevrelerinde gördükleri acı çeken, iyileşme evresi uzun süren insanlardan kaynaklanıyor. Artık lazerli ameliyat sayesinde bu korkular ortadan kalktı” diye konuştu. Anatomik 3 yerde hemoroid memesi olduğunu söyleyen Özgün, insanların yüzde 65’inin hayatının belirli dönemlerinde hemorid şikayetiyle doktora başvurduklarını belirtti.

İki tip hemoroidin olduğunu kaydeden Özgün, “İç hemoroidler birde dış hemoroidler vardır. Dış hemoroitler dıştan görülebilen, iç hemoroitler ise makatın iç kısmında dışarıdan görülmeyen tiptedir. Fakat bu hemoroid memelerinin şişmesi ve sarkmasıyla dışarıya kadar çıkabiliyor. En ileri evresinde içeri itilemeyecek kadar şişlikler oluşabiliyor” dedi.

HEMEROİD NEDEN OLUR?

Hemoroidin daha çok ayakta durmayla, genetik sebeplerle yada kabızlık gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirten Özgün, “Makat bölgesinde hemoroit memelerin sarkması şişmesi olarak karşımıza çıkıyor. Uzun vadede birçok insanda görülebiliyor. Kimi insanda kısa dönem seyredip ilaç tedavisiyle toparlanabiliyor. Ama bir kısmında daha uzun sürüyor bu şikayetler yada tekrarlayan şikayetler olabiliyor. Özellikle beslenme alışkanlığın değiştiği zamanlarda hemoroid oluşabiliyor. Örneğin askere yada bir geziye gidildiğinde ortaya çıkıyor. Çünkü normal yeme alışkanlıklarının dışında başka bir şey yemek zorunda kalıyorsunuz, fast food yiyorsanız yada tuvalete hemen gidemiyorsanız bu tür şikayetlerle karşılaşabilirsiniz” diye konuştu.

HEMOROİDİN YARATTIĞI SONUÇLAR

Hemoroidlerin dışa doğru sarkma ve kanama yapabildiğini kaydeden Özgün, “Yada hemoroitlerin içinde pıhtı oluşup tromboz oluşabiliyor. Bunlar dış hemoroidlerde şiddetli ağrıya sebep oluyor. Kanamalarından dolayı hemoglobinleri 3-4’e düşen insanlar olabiliyor. Bunlara kan transfüzyonu yapmak gerekiyor. Bazen hemoroidin nedeni kanser olabilir. Çünkü tümör çok yakın olduğunda kan dolaşımını olumsuz etkileyip hemoroidleri şişmesine de sebep oluyor. Mutlaka bağırsaklara kolonoskopiyle yada son kısımlarına bir rektoskopi dediğimiz ışıklı optik cihazlarla bakarak bir tümör var mı yok mu onu da görmemiz gerekiyor” dedi.

“ACI VE BAHARATTAN UZAK DURULMALI”

Kabızlığı önleyici tedbirler alınması ve bol su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Özgün, sözlerine şöyle devam etti:

“Posalı gıdalarla beslenilmesi ve lifli gıdalar tüketilmesi öneriliyor. Acı, baharat, yağlı, kızartmalı yiyeceklerinden ve alkolden uzak durulması gerekiyor. Bunlar buradaki kanlanmayı kan akımını olumsuz etkiler. Hemorid soğuğu sevmez özellikle sıcak suyla oturma banyosu sıcak su tutma şeklinde kasları gevşetici kan akımını düzenleyici tedaviler uygulanabilir. Yaklaşık hastaların yüzde 50’si ilaç tedavisinden fayda görebiliyor. İlaç tedavisine rağmen hayatından bezdiren tablolar devam ederse o zaman ameliyat söz konusu olabiliyor.”

LAZER TEKNİĞİ HEMOROİD AMELİYATLARINI KOLAYLAŞTIRDI

Klasik ameliyatlarda hemoroit memesinin kesilip çıkarılıp geri kalan dokunun uç uca dikilmesi şeklinde yapıldığını belirten Özgün, “Emilebilir dikişler konulsa bile bunların erimesi için 15 gün gibi bir süre geçiyor. Hasta bu ameliyat sonrası sancı ve sızı hissediyor. Bu duyan hastalar da bu ameliyatlardan korkuyor ve kaçınıyorlar şikayetleri sürse bile uzun süre ameliyat olmayan hastalar oluyor. Artık bu korkular ortadan kalktı. Lazer hemoroidli bölgeye giriyor, yakarak küçültüyor. Dışa doğru sarkan şey tamamen kayboluyor. Acı vermeyen bir ameliyat. Aydın merkezde tek ben uyguluyorum. Birkaç ilçede de bunu uygulayan arkadaşlar var” ifadelerini kullandı.

Hastaların 4-6 saat içinde taburcu edildiğini ve iki gün sonra işlerine dönebildiğini söyleyen Özgün, hastaların geri dönüşlerinin olumlu olduğunu belirtti. (ÖZGE SÖNMEZ)







 
Son Eklenen Haberler