Takip Et

SON DAKİKA

"Hücrelerime sahip olabilirsin ama ruhuma asla”

20 Şubat 2017, Pazartesi 14:30

     


Didim'de yaşayan 41 yaşındaki tiyatro sanatçısı Emrah Çamdereli, lenf kanseri olmasına rağmen sahneleri bırakmadı. 'Lenf' kanserini alt eden tiyatro oyuncusu Çamdereli, "Hücrelerime sahip olabilirsin ama ruhuma asla" adlı tek kişilik gösterisiyle kanserle savaşını, 4 yıl aranın ardından yeniden sahneye taşıdı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Tiyatro oyuncusu 41 yaşındaki Emrah Çamdereli, yakalandığı 'lenf' kanserini alt ettikten sonra, amansız hastalıkla giriştiği mücadeleyi mizahi bir dille sahneye taşıdı. Sanatçı, "Hücrelerime sahip olabilirsin ama ruhuma asla" adlı tek kişilik gösterisini 4 yıl aranın ardından Didim’de sahneleyerek sevenleriyle buluştu.

 

SÜPERMEN KOSTÜMÜYLE

Çamdereli, "Tiyatro ile dolu dolu 22 yıl geçirdim. Birçok oyunda rol aldım. Zaman zaman yönetmen koltuğunda oturdum. Ben kendi mesleğimde yorulmak nedir bilmiyorum. Ama bir gün eve gittiğimde üşüme, titreme oldu. Haftanın belli günleri de belime ağrı giriyordu. Boynumda da ceviz kadar bezeler birikti. Kendimi tiyatroya adadığım için çok önemsemiyordum. Hastaneye gittiğimde ‘lenf’ kanseri olduğumu öğrendim. Kanserden hiçbir zaman korkmadım. Teşhis konulduktan sonra, bir yandan hastalıkla mücadele ettim, bir yandan da benzer hastalıklarla mücadele edenlere moral aşılamak istedim. Kendi kendime "Ben bu kanserle dalga geçerim" dedim. Sonrasında bu hastalıkla mücadele eden insanlara örnek olmak için “Hücrelerime sahip olabilirsin ama ruhuma asla” adlı tek kişilik gösteriyi hazırladım. Tek kişilik gösterimi kaleme alırken aslında hayat hikayemi yazdım. Sahneye, 'Süpermen' kostümüyle çıkıyorum. Bu kostüm, benim gibi kanserle savaşanlara, içimizde var olan gücü sembolize ediyor. Bu Türkiye’de bir ilk oldu. İlk defa bir kanser hastası, yaşadıklarından yola çıkarak bir gösteri hazırladı. Çok güzel tepkiler de aldık” dedi.

 

DENGELİ BESLENME

Sanat hayatına İstanbul'da başladığını belirten başarılı oyuncu Emrah Çamdereli, "4 yıl süreyle mizah dergisi Gırgır'da yazarlık yaptım. Sanatla iç içeyim. Mizahtan büyük bir güç alıyorum. Tedavi sürecimde, seyircimin alkışları en büyük desteğim oldu. Teşhis konulduktan sonra sigarayı bıraktım, düzenli ve dengeli beslendim. Didim Halk Tiyatrosu'ndaki arkadaşlarım bana tekrar yaşam sevinci kazandırdı. Bu süreçte hiçbir zaman tiyatroyu bırakmayı düşünmedim. Tek kişilik gösterimde yaşadıklarımdan yola çıkarak, sahnede hayatın gerçeklerini anlatıyorum. Bu iş sömürülmeye çok açık. Biz bu işe başladıktan sonra İstanbul’dan Didim’e oyunu pazarlamak isteyen organizatörler geldi. Bu olayları yaşadıktan sonra ara vermiştik. Son dönemde birçok yerden yeniden telefonlar geldi. Çevremdekilerin de oyuna devam etmemi istemesi üzerine devam etme kararı aldık. Didim’den başlayarak Türkiye’nin birçok yerine gidip bu oyunu sahnelemeye çalışacağız” diye konuştu.

 

“SİZ KANSERDEN DEĞİL, KANSER SİZDEN KORKSUN”

Seyircilerinin arasında kanserle mücadele eden sanatseverlerin de olduğunu kaydeden Çamdereli, sözlerini şöyle tamamladı: “Oyun sonunda, onların gözlerindeki ışığı ve morali görebiliyorum. Temel felsefe olarak, 'Siz kanserden değil, kanser sizden korksun' temasını işliyorum. Hastalığın en büyük ilacı moral diyorlar ama hastaların çoğu moralsiz. Şakalaşmak lazım. Kanser hastalığında ezberin dışına dışına çıkmak lazım. Çünkü bu hastalığı moralle yıkacaksınız. Bu amaçla oyunumuza başladık.” (EDİZ VERDİOĞLU)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler