
Aydın’ın dağlarında, Paşa Yaylası’nda yetişen yerli fındık, Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda Aydın halkı tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Dededen toruna aktarılan üretim geleneğiyle dikkat çeken bu yerli fındık, yaklaşık 100 yıllık ağaçlardan toplanıyor.
Üreticisi tarafından “bizim yerli fındığımız” olarak tanıtılan bu fındık, yalnızca Paşa Yaylası gibi yüksek rakımlı bölgelerde yetişebiliyor. Yayla koşullarının fındık üretimi için elverişli olduğunu belirten üretici, bu türün ovada yetişmediğini; ovaya dikildiğinde ağaç oluşsa da meyve vermediğini vurgulayarak, “Yerli fındıklarımız bizim bu. Yerli fındık sadece yaylada, Paşa Yaylası’nda yetişir. Bu fındığın ağaçları belki 100 yıllık. Dedelerimiz zamanından beri var olan bir tür. Dikeriz, yetiştiririz, sularız. Paşa Yaylası’nda yetiştiriyoruz. Dağlarda da yetişebilir ama ovada olmaz. Ovaya dikseniz bile ağacı olur, fındık vermez. Bu fındık yaş olarak da yenebilir. Kuru olarak tüketilen ise Giresun fındığıdır” dedi.
Aydın fındığı, hem doğal yetişme koşulları hem de tarihi geçmişiyle Aydın’a özgü bir lezzet olarak ön plana çıkıyor. (SELİNAY MUTLU)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.