Takip Et

SON DAKİKA

"Temiz su, sindirimde önemli rol oynuyor"

28 Kasım 2020, Cumartesi 17:52

     


Su Arıtma Sistemleri Uzmanı Özkan Kuldaş, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu 'Baş Başa' programının konuğu oldu. Suyun insan vücudunda önemli bir işlev gördüğünü ifade eden Kuldaş, "Su vücudumuzda sindirimde çok önemli. O yüzden, içtiğimiz su ne kadar temiz ve sağlıklı olursa vücudumuz da o derece sağlıklı olur. Sindirim sistemimiz de hızlı çalışır" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

"VÜCUDUN SAĞLIKLI OLMASI TEMİZ SU İLE MÜMKÜN"

Uzman Kuldaş, "Su çok önemli bir ihtiyaç çünkü insan vücudunun %70'i bebeklerinde %90'ı sudan oluşmaktadır. Bu sebeple vücudun büyük bir kısmının sudan oluşması suyun önemini arttırıyor. Su vücudumuzda sindirimde çok önemli, insan vücudunda 5 litre kan var ve bunun da yüzde 82'si sudan oluşmaktadır. O yüzden içtiğimiz su ne kadar temiz ve sağlıklı olursa vücudumuz da sağlıklı olur ve sindirim sistemimiz de hızlı çalışır. Özellikle böbrekler de önemli çünkü böbrek diyaliz yapıyor gerek suyu süzüyor. Eğer içilen su çok sağlıklı ve temizse böbrek daha az yorulmuş oluyor. Bu sayede böbrek sindirimle uğraşmıyor ve suyu doğrudan kana vermiş oluyor. İçilen su kirli olduğu zamanda böbrek bunu diyaliz ederken uğraşıyor yoruluyor ve böbreğin ömrü kısalıyor. Daha sağlıklı bir vücut için mutlaka daha sağlıklı bir su içmek gerekiyor" dedi.

"SU ARITMA CİHAZLARI TEK KORUYUCU SİSTEM"

Kimyasal ilaçların suya karışarak suyun özelliğini bozduğunu ifade eden Kuldaş, "Yerel yönetimler sağlıklı su konusunda üzerine düşen görevi yapıyor depremde su borularında oluşan çatlaklarla buradaki tarım ilaçlarını yağmur sularıyla beraber karışması sonucu zarar ortaya çıkıyor. Bunu önlemek içinde evlerde kurulan su arıtma cihazıyla buradan gelen bütün kimyasalları bütün mikropları ve kokuları önleyebileceğiniz tek sistem. Su arıtma cihazı arseniği temizleyebilen tek cihaz, onun dışında arseniğin atılma şansı yok. Bunları temizlemek için kullanılıyor. Bizim bir filtremiz var bu filtre suyun ihtiyaç duyduğu minerallerin bir kısmını suya geri veriyor böylece içilen su hem temiz hem sağlıklı hem de yumuşak oluyor. Kireç belli bir oranda faydalı belirli bir oranda da zararlı, özellikle böbreği oldukça yoran bir madde. Birçok hastalığın tetikleyicisi olan sinir sistemine etkisi var. Kalp rahatsızlıklarına böbreklere, kirecin yüksek olması belli bir orandan sonra şeker hastalığını tetikliyor.

SUYUN PH DEĞERİ

Suyun PH değeri çok önemli bizim cihazlarımızda PH değeri 8'in üzerinde çıkıyor. Suyun PH değeri düşükse vücuda zarar verebilir çok yüksekse kronik rahatsızlığı olanlarda özellikle şeker hastalarında kanamaya neden olabilir. Suda oran çok önemli bu oranı da her cihazda bulamayabilirsiniz cihazın alındığı firma ve kurum çok önemli. Sadece kireci almak için kullanılan sistemler var bu arıtma değil bu sadece kireci almak için kullanılan bir sistem sistem olarak bizim evlerde kullandığımız beş aşamalı tam otomatik arıtma yapıyor. Suyun içinde ne bir kireç ne herhangi bir madde ne bir kir hepsini arıtıyor sağlıklı içme suyu veriyor." dedi.

"ARITMA CİHAZI KULLANIMI ARTTI"

Kuldaş,"Suyun niteliklerinde bir sorun gördüğümüz zaman suyun numunelerini alıp incelediğimizde kum, demir ve kireç filtrelerini oluşturup bunun bilgisini müşterimize veriyoruz. Suyu kirli olan bölgelerde arıtma takacak firmanın ön bir hazırlık çalışması yapması lazım. Oradaki suyu tanıması gerekiyor, biz gittiğimiz bölgelerde muhtarla görüşüp suyun çıktığı kuyuları bile analiz ediyoruz. Ayrıca diğer evlerde de aynı sorunun yaşanıp yaşanmadığını araştırıyoruz ve ona göre çözüm üretiyoruz. Arıtma cihazı kullanımı son zamanlarda oldukça arttı özellikle 20 yıldır katlanarak artıyor bunun da sebebi hem insanlar bilinçleniyor hem de sular daha da kötüye gidiyor. Çevresel koşullardan suların kiri olması ve tadının bozulmasıyla insanlar artık bu suları içmek istemiyor. Bunun çözümü olarak da arıtma cihazını görüyorlar" dedi.

"DAMACANA KANSERE YOL AÇABİLİYOR"

Kuldaş, "19 litrelik bir damacananın kansere neden olduğu kanıtlanmış. Plastiği sertleştirmek için kullanılan kimyasal bir madde var. Bu kimyasal maddenin kansere yol açtığı bilimsel testlerle kanıtlanmıştır. Kimyasalın suya bulaşması ise, plastik sertleştirilirken tamamen plastiğin içine karışmıyor yani iç yüzeyde de bulunuyor. Bu hareketle ve sürtünmeyle mutlaka suya karışıyor ikinci bir karışım yöntemi de sıcaklıktır. Sular taşınırken nakliye sırasında o sıcaklığın 75 dereceye kadar ulaştığı bilimsel verilerle kanıtlanmış. Bu sıcaklık oranıyla da kimyasal madde kendini suya salıyor. Su arıtma sisteminde nevran isimli bir yapı var bu yapı çok ince ve gözenekleri tenis topu büyüklüğünde mikroplarda en büyük futbol topu kadar. O yüzden bu gözeneklerden su molekülleri dışında bir şeyin geçme şansı yok. Bu sistemin birde atığı var ayrılan mikropların mutlaka dışarıya atılması gerekiyor. Bu sistem bu atıkları dışarıya atıyor" dedi. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler