Takip Et

SON DAKİKA

"Aydın'da tarımda sanayileşmek gerekiyor"

27 Ekim 2020, Salı 09:41

     


Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, tvDEN'de yayınlanan 5G1K programının konuğu oldu. Kendirlioğlu, "GDO'suz tek pamuk üreten ülkeyiz" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Primin önemli bir konu olduğunu söyleyen Mehmet Kendirlioğlu, "Biz primi pamuk ekiminin başladığı günden bu yana bekliyorduk. Prim sadece pamukta değil diğer ürünlerde de önemli. Bakanımızın açıkladığı resmi bir bakam değil. Katıldığı bir programda 1 lira 10 kuruş şeklinde açıklama yaptı. Bu böyle olacaktır ama bir yayınlama yapılmadı. Bizim beklentimiz 1 lira 50 kuruştu. Bugün yine seviniyoruz dolar yükseldi. Dünyada pamuk yükseliş trendinde. 6 liraya dayandığını öğrendik. Biz istikrar istiyoruz. Pamuk çiftçisi geçen sene çok kötüydü. Primin yine 80 kuruşta kalması bizi üzmüştü. Biz bir kamuoyu oluşturduk. Çiftçilere hayırlı olsun. Aydın'da yaklaşık 600 bin dönüm civarında pamuk ekimi alanı var. Daha öncelerde 900 bin dönümlere çıkmıştı. Politikaların zikzak çizmemesi lazım. Bu sadece pamuk için geçerli değil. Şu anda pamuk fiyatları gayet iyi. Pamuk diğer ürünlere benzemiyor. Pamuğun katma değeri çok yüksek. Türkiye'de yaklaşık 1 buçuk milyar dolarlık pamuk üretiliyor. Bu 30 milyar dolarlara kadar çıkıyor işlenerek. Aydın'da 130 bin civarında kayıtlı üyemiz var. Kayıtlı üye demek aktif çiftçi anlamına da gelmez. Takriben 110 bin civarında emek veren insanımız var. 7 bin civarında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı pamuk çiftçimiz var. Pamuk Aydın için önemli bir geçim kaynağıdır. Bunun yanı sıra incir, zeytin, kestane var. Şanlıurfa'dan sonra pamukta ikinci Aydın" dedi.

"PANDEMİ SÜRECİNDE İNCİRE YÖNELİŞ VAR"

Nar ekşisi konusuna değinen Kendirlioğlu, "Narla ilgili plansız bir dikim yapıldı. Nar dikenler sökmeye başladı. Narın ekonomik değeri çok fazla dersek yanlış yaparız. Aydın'da arazilerin narla kapatılması sürdürülebilir bir takım politikası değil. Nar ekşisi Aydın'ın önemli değerlerinden birisi. Yeni nar dikmek isteyen üreticiler bizden bilgi alırsa daha sağlıklı olur. Nar 6-7 yılda yetişiyor. Aydın'da çay ve fındıktan başka hemen hemen tüm ürünler yetişebiliyor. Aydın'da tüm ilçelerimizde pamuk vardı. Şimdi belli bölgelerde kaldı. Nazilli'de geçen sene 20 bin dönüm civarında olan pamuk, 10 bin dönüme düştü. Yarı yarıya azaldı. İncirde güzel bir sezon yaşadık. İncir, Aydın'ın dışında çok fazla yerde yetişmeyen ender ağaçlarımızdan bir tanesi. Dünya inciri, Aydın inciri olarak tanır. Avrupa'da tescil alan 4 tane ürünün ikisi Aydın'dan. Aydın İnciri ve Aydın Kestanesi. Diğeri de Antep Baklavası ve Malatya Kayısısı. İncirde çok büyük sıkıntımız olmadı. Geçen yıla göre rekolte düşük oldu. Ortalama bir rekolte oldu. İncir üreticisi de memnun. Pandemi sürecinde de incire yöneliş var" dedi.

"ZEYTİNDE İYİ BİR YOL OLMAYACAK GİBİ"

Kendirlioğlu "Mayıs ayında anormal bir sıcak oldu. Zeytinin çiçeklenme dönemiydi. Bitkilerde çok anormal sıcaklarda çiçekler dökülür ve ürün vermez. Yüzde 20 civarında doluluk var araçlarda. Bu yıl zeytin açısından çok iyi bir yıl olmayacak gibi. Narenciye destek ödemeleri yapıldı. Zeytinde şu an böyle bir durum yok. Kestane başladı. Kestane iyi olacak diye tahmin ediyorum. Rekoltede çok kötü bir durum yok. Kalitede de sıkıntı görünmüyor. Aydın olarak kestanenin yüzde 60'ını üretiyoruz ülkemizde" dedi.

"ÇİFTÇİLER DE SAĞLIKÇILAR KADAR DEĞER GÖRMELİ"

"Pandemi sürecinde tarımın önemi arttı" diyen Kendirlioğlu, "Gıdanın önemi arttı. Üreticinin önemi görüldü. İlk sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde bütün insanlar marketlere saldırdı. Marketlerde raflar boşaldı. Gıda dünyada en pahalı şey. Parayla gıda alamayacak duruma gelebiliriz. Pandemi sürecinin dünyaya nasıl etkileyeceğini kimse bilmiyor. Üretmemiz gerekiyor. Üretmek için çiftçilerin en az sağlıkçılar kadar değer görmesi gerekiyor. Pandemi sürecinde herkes evdeyken, çiftçi tarladaydı. Dünyada üretici nasıl değer görüyorsa biz de aynı değeri hak ediyoruz. Efeler Kadıköy Mahallesi'nde sera kurulacak. Aydın'da jeotermal ısısını serada da kullanabilirsek gider çok azalacak. Bunu başarabilirsek çiftçiye gösterebilirsek faydalı olacak. Normal tarımla serada üretim arasında 3-4 kat daha fazla kazanç vardır. Tarımın sanayileşmesi şeklinde götürebilirsek Aydın ekonomisine katkı sağlayabiliriz. Aydın'ın iklimi Antalya ve Mersin'e göre daha sert geçiyor. Onlarla rekabet etmek için jeotermal ile ısıtmamız gerekiyor. Tropikal meyveler de yetişebilecek. Katma değeri çok daha fazla olabilir. Plansız ve programsız yapmamamız gerekiyor. Maalesef GDO'suz tek pamuk üreten ülkeyiz. Aydın'da üretici pazarı oluşturmak için çalışmamız var" dedi.

Gazeteci Mehmet Aydın ve Erdal Aydın, Aydın'da üretilen ürünlerin Aydın'da pazarlanması gerektiğini söyledi. Mehmet Aydın, "Aydın kestanesi, Bursa'da kestane şekeri olarak önümüze gelmesin. Aydın'da kestane şekeri olarak çıksın. Fabrikalar buraya yapılsın" dedi. (SPOR SERVİSİ)







 
Son Eklenen Haberler