Takip Et

SON DAKİKA

Deprem Profesöründen korkutan deprem açıklaması

26 Mayıs 2020, Salı 11:56

     


Ünlü Deprem Profesörü Şener Üşümezsoy, Akdeniz’de son zamanlar sıkça yaşanan depremleri instagram hesabından yorumlayarak, “Girit-Rodos yitim zonu başlangıcı Doğu-Batı yönlü iken saatin tersi yönünde dönerek 10 milyon yıldan beri Güneybatıya doğru bir yönelim kazanmıştır. Bunun anlamı Batıya doğru Ege Denizi genişlemektedir” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Dünya koronavirüs salgınıyla mücadele içerisindeyken, Akdeniz ve Ege’de yaşanan depremler korkuya neden olmuştu. Depremlerin ardından umut verici ve hep iyi konuşan Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise, Girit-Rodos bölgesinde yaşanan depremleri yorumlayarak, “Akdeniz'de Güneye doğru 10 milyon yıldan beri itimin Güneye doğru dönmesiyle, gerilemesiyle bu Ege'deki üçgen içinde açılmalar olmaktadır. Bu açılmalar saatin tersi yönünde dönerek genişlemektedir. Akdeniz'deki depremler bunu göstermektedir” açıklamasında bulundu.

 

“EGE'DEKİ ÜÇGEN İÇİNDE AÇILMALAR OLMAKTADIR”

 

Üşümezsoy’un açıklamaları şu şekilde: "Akdeniz'deki oluşan depremleri incelediğimizde, bunların mekanizmalarını çözdüğümüzde, anlıyoruz ki Ege'de; bir ucu Acıpayam'da başlayıp Denizli'ye, Alaşehir'den Manisa'ya ve Manisa'dan Midilli'ye uzanan kuzeydeki bir fay hattıyla, Güney’de Girit'ten gelen, Rodos'a ve Fethiye körfezine ulaşan bir yitim zonunun belirlediği bir üçgen söz konusudur. Bu üçgenin Ege denizine doğru geniş kenarı yer almaktadır. Bu anlamda güneydeki yani Girit-Rodos yitim zonu başlangıcı Doğu-Batı yönlü iken saatin tersi yönünde dönerek 10 milyon yıldan beri Güneybatıya doğru bir yönelim kazanmıştır. Bunun anlamı Batıya doğru Ege denizi genişlemektedir. Bu genişleme sonucu Acıpayam'dan başlayıp Denizli'ye Denizli'den Buldan, Alaşehir, Manisa ve Foça Midilli körfezini oluşturan fay ile bunlar arasında Menderes vadisi Efeler’den, Germencik'ten başlayıp Kuşadası'na giden açılma, diğer hatta ise Ula'dan başlayıp Bodrum'a ve Kos adasına giden açılma söz konusudur. Bir başka anlatımla Batı’ya doğru bakan elimizin kapalı parmakları açılmakta, elimizin ayasının olduğu kesim Batı Anadolu'yu temsil ederken parmaklarımız ise Bodrum körfezini, Kuşadası körfezini, Foça Midilli körfezini yani Çandarlı körfezini temsil etmektedir. Akdeniz'de Güneye doğru 10 milyon yıldan beri itimin Güneye doğru dönmesiyle, gerilemesiyle bu Ege'deki üçgen içinde açılmalar olmaktadır. Bu açılmalar saatin tersi yönünde dönerek genişlemektedir. Akdeniz'deki depremler bunu göstermektedir." (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler