Takip Et

SON DAKİKA

"Deprem öldürmüyor, sistem öldürüyor"

24 Kasım 2020, Salı 14:51

     


Büro İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu 'Baş Başa' programının konuğu oldu. Hamzaçebi,"Deprem öldürmüyor, sistem öldürüyor" dedi.

 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonuna bağlı olduklarını belirten Hamzaçebi," Daha önce Kest'ten ayrılıp farklı yapılara dahil olmayan vatansever arkadaşların kurduğu bir sendika. Önce sendikalar kuruldu ondan sonra konfederasyon oluştu. Biz 2006 yılında kurulduk diğer sendikalar yavaş yavaş kurulmaya başladı. Konfederasyon direk kurulmadı çünkü farklı iş kollarından 5 sendika bir araya gelerek konfederasyon kurulabiliyor " dedi.

"DEPREM ÖLDÜRMÜYOR,SİSTEM ÖLDÜRÜYOR"

Hamzaçebi," Depremde yaşamını yitiren 119 canımıza Allah'tan rahmet yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Üç gündür sahadaydık, kamu kurumlarında bazı sıkıntılar var. Çadırda kalanlar var, kamu kurumlarını gezdik özellikle adliye binası oldukça büyük bir hasar görmüş. Konak Vergi Dairesi kapanmış, farklı bir yere taşınmış orası riskli bir durumda. Bazı kurumlar uzaktan çalışma sistemine geçti bazıları ise henüz geçmedi. Artık hemen hemen her şey dijital. Pandemi döneminde kısa çalışma ödenekleriyle iş yoğunluğu artmıştı, VPN üzerinden birçok kişi evden çalışmaya başladı. Gelir idaresi para toplayan bir kurum ama henüz o sisteme geçmedi. Altyapısı sağlanırsa evden çalışmalar yapılabilir. Bir bütçe hükümetin karakterini belirler. Şu ana kadar uygulanan uygulamalar ile bir sonuca ulaşılamadı, deprem öldürmüyor sistem öldürüyor" diye konuştu.

Hamzaçelebi, "Bozuk olan bir çarpık yapılaşma var, 1950'li yıllardan bu yana Almanya'da imar planı iki defa değişmiş bizde ise yaklaşık 150 kere değişmiş. Buna rağmen sonuç değişmiyor demek ki bir yanlışlık var. Kanunlar güzel fakat yorumlayamadığımız için sorunlar yaşıyoruz. Bütçe ile çalışana bir şey yok, hep şunu söylüyoruz yandaşa kıyak emekçiye çalışana şükret mantığıyla hazırlanmış. Kalemler incelendiğinde yatırımın büyük kısmı hastane ve köprülere gidiyor. Bütçeden bize bir refah payı düşmüyor" dedi.

"SENDİKALAR TEPKİSİNİ KOYMUYOR"

Hamzaçebi," Bize göre sendikaların büyük bir kısmı tepkisini ortaya koymuyor. Şu anda bir bütçe var görüşülüyor, çalışana emekliye hiçbir şey yok. Bunlara, maalesef sendikalar tarafından tepki verilmiyor. Bizde gücümüz oranında tepkimizi ortaya koymaya çalışıyoruz. Bazı üst düzey yöneticilerle bir araya geldiğimiz zaman onlara taleplerimizi ilettiğimizde çoğunluğun yanlarında olduğunu söylüyorlar. Bize güç verilirse tüm taleplerin arkasında durarak destek veririz. Pandemi herkese can simidi oldu. Hazine ve Maliye Eski Bakanıyla hiç görüşmedik, sendika örgütlerine uzak duran bir yaklaşımı vardı. Pandemiden dolayı bir araya gelemiyoruz ama ilk fırsatta yeni Bakanımızla bir görüşme gerçekleştirmek istiyoruz" diye konuştu.

 

"KAMU KURUMLARINDA PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR"

Çalışanların sorunlarına da değinen Hamzaçebi," Çalışanların sorunlarına değinecek olursak, başı çeken konu, çalışma barışının bozulması. 450 bin civarında sözleşmeli çalışan işçi var. Bir yandan devamlı personel ihtiyacı da var, alınmıyor maalesef bugün adliyeleri ve vergi dairelerini gezdik. Genel olarak bir personel eksikliği var. Emekli olanlar gidiyor. Pandemiden dolayı daha da fazlalaştı bu sayılar. Gelir Dairesi bin 500 personel alacakmış, Aydın Gelir Dairesi'nde de eksik personel var. Eksik olan eleman ihtiyacını ilçelere vermişler. Buradaki gelir dairesine 20 personel lazım. Diğer kurumlarda da bu durum var. Bunun hükümet politikası haline geldiğini düşünüyorum. Adliye'de ve Sosyal Güvenlikte de eksikler var. Askeriyede de çok büyük sıkıntılar var, bize bağlı olan sivil memurlar var. Araziye çıkıyorlar arazi tazminatı alamıyorlar, yıpranma yok hatta mal sorumluluk tazminatı var. Araç ve gereçleri kapsayan ama olumsuz bir durumda asker arkadaşlarımız mal sorumluluk tazminatından yararlanamıyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu'nda uzmanlık bekleyenler var. Kurum içerisinde Sosyal Güvenlik Denetmenleri var. Merkez ve Taşra ayrımı var maalesef bu durum çalışanların haklarını kısıtlıyor" dedi.

 

"MOTİVASYON KAYNAĞIMIZ CUMHURİYET"

Hamzaçebi," Konfederasyon olarak biz bu işi makam mevki olarak değil, gurur,onur ve ekmek davası olarak yapıyoruz. Bugün holding olan sendikalar var, en büyük motivasyonumuz Cumhuriyettir. Bu durum bize bir özgürlük alanı tanıyor. Söylediklerimizin bir etkisini görüyoruz, bu anlamda bir çözülme var. Bizim isteğimiz liyakatin olması, maalesef sendikalarda da bir liyakatsizlik hakim. Bazı sendikalarda çalışan çabalayan ve proje üretenlerde var ama organize değiller. Eğer toplu sözleşmeden sonuç çıkmazsa biz bunu eylemsel olarak, işçi sınıfıyla birlikte güç birliği yaparak alabiliriz" dedi. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler