Takip Et

/>

SON DAKİKA

Yerli tohumu yaşatmaya çalışıyorlar

21 Aralık 2015, Pazartesi 09:00

     


Karaot Tohum Derneği üyeleri, Yenipazar’da kurdukları sera alanında kaybolmaya yüz tutmuş yerli tohumların çoğaltılması için mücadele ediyorlar.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Yerli tohumların yaşatılması için 2005 yılında İzmir Torbalı’da kurulan Karaot Tohum Derneği Kurucu Üyesi Feray Karapınar ile dernek üyeleri, 2012 yılında Yenipazar’da kurdukları sera alanında yerel tohumların yaşatılması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

DERNEĞİN 61 GÖNÜLLÜ ÜYESİ VAR

Yenipazar Eski Belediye Başkanı CHP'li Yüsran Erden'in katkılarıyla kurulan sera alanında 87 çeşit sebze ve bitki tohumu ile bu tohumların tüm çeşitlerini, tek tek köylerde yaşayan yaşlı üreticilere ziyaret ederek topladıklarını belirten derneğin kurucu üyesi Feray Karapınar, “Derneğimiz ilk olarak Torbalı’da kuruldu ve şuan 61 gönüllü üyesi mevcut. Burada üç yıl önce yerli tohumların korunması için, Yenipazar Eski Belediye Başkanı Yüsran Erden’in katkılarıyla 8 dekarlık bir alan oluşturduk ve belediyenin katkılarıyla çalışmalarımızı devam ettik. Belediye Başkanı Zafer Savcı’nın göreve gelmesinin ardından belediye olarak bize katkı sağlayamayacaklarını belirtti. Şuanda Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla çalışmalarımızı devam ediyoruz” dedi.

"500 BİN FİDE DAĞITACAĞIZ"

Dernek olarak Türkiye genelinde bin 100 köyü gezerek, bu köylerdeki üreticilerden yerli tohumları temin ettiklerini söyleyen Karapınar, “Amacımız yok olmaya yüz tutan yerli tohumlarımızın korunması ve çoğaltılması. Çünkü tamamen doğal, lezzet olarak alışılmış bir damak tadımız maalesef yok olmak üzere. Bir gün televizyonda izlediğim belgeselde, yerli karpuzumuzun yok olmak üzere olduğu anlatılmaktaydı. Ben bundan çok etkilendiğim için benim gibi düşünen 7 arkadaşımla kurduğumuz dernek ile yerel tohumların yaşatılması için mücadele başlattık. Her geçen gün büyüyen derneğimiz sayesinde, ‘tohum takas şenlikleri’ adı altında, üreticilerin evlerinde duran tohumları tekrar toprakla buluşmasını sağladık. Şimdi bu tohumlardan elde ettiğimiz fideleri tekrar üreticilerimize dağıtıyoruz. İlk yıl burada 280 bin, ikinci yıl 400 bin bu yılda 500 bin fideyi vatandaşlara dağıtacağız” diye konuştu.

"BİTKİLERİ DOĞAL YÖNTEMLERLE YETİŞTİRİYORUZ"

Yerli tohumların verimi daha az olduğu düşünüldüğü için tercih edilmediğini belirten Feray Karapınar, “İthal tohumun verimi daha fazla gibi gözüküyor. Verim olarak daha fazla verim elde edilse de ithal tohumun ücreti, gübresi, ilacı ve bakımı hesaplandığında çok daha fazla maliyetli olduğu ortaya çıkar. Yerli üründen az verim alırsınız ama, satarken daha fazla fiyatla satılır, bakım maliyeti de çok daha düşüktür. Biz burada ürettiğimiz sebze ve diğer bitkilerde kesinlikle ilaç ve gübre kullanmıyoruz. Tamamen doğal yöntemler ile bitkileri yetiştiriyoruz. Burada gübre olarak dağda doğal beslendiğinden emin olduğumuz hayvanların dışkısını, ilaç olarak kül suyu, acı biber suyu, ısırganotu suyu gibi kendi hazırladığımız ilaçları kullanıyoruz. Bunu görmek isteyen vatandaşlarımız gelip burada inceleme yapabilir, kendileri de aynı yöntemle ürün yetiştirebilir” ifadelerini kullandı.

Karaot Derneği üyesi Feray Karapınar, Bozdoğan'da yeni oluşturulan alanda da çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler