Takip Et

SON DAKİKA

"ADÜ olarak sportif başarıda her sene ilk 3'teyiz"

21 Eylül 2020, Pazartesi 15:07

     


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Reşat Kartal, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Kartal, "Teknoloji geliştikçe hareket azaldı" dedi.

Kendisini tanıtan Reşat Kartal, "Ben 1956 Sivas doğumluyum. Sivas'ta liseye kadar eğitim gördüm. Gazi Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptım. Çeşitli kulüplerde 14 sene profesyonel futbol oynadıktan sonra 20 yıl antrenörlük yaptım. 63 yaşına kadar geldik. 14 yıldır da Aydın'da hizmet ediyorum ADÜ'ye. Sağlığıma da spora borçluyuz diye düşünüyorum" dedi.

"HER SENE İLK 3'TEYİZ"

BESYO Sınavı ile konuşan Kartal, "Yıllar boyunca ADÜ BESYO'ya çok sayıda başvuru olurdu. Şu anda Spor Bilimleri Fakültesi olduk. 4. sınıflarımız BESYO öğrencileri olarak devam ediyorlar. Spor Bilimleri Fakültesi 3 yıl olduğu için devam ediliyor. Başvuru sayımız rekor düzeye ulaştı. Sayımız bazı fakültelerin 2-3 katı düzeyinde oldu. Bunun nedenlerinden birisi coğrafi şartlar. Aydın'ın güzelliği ve Aydın halkının öğrencilere yaklaşımı güzel. ADÜ'nün güzelliği. ADÜ her yönden ilerleme kaydediyor. Biz ADÜ olarak sportif başarıda her sene ilk 3'teyiz. Bu da bizi tercih etmelerinin nedenlerinden birisi. Bu başarılar Spor Bilimleri Fakültesi'nin takımları değil ADÜ'nün takımlarından geliyor. Biz 2 yıllık Meslek Yüksekokulları'ndan da öğrenci alıyor takımlara. Bizde istihdam da ileri seviyede. Polislikten tutun, subay, komiser yardımcılığı, beden eğitimi öğretmenliğe kadar ADÜ tercih ediliyor. Mezun olarak öğrenciler düşündükleri şeye ulaşıyorlar. Tesis açısından Türkiye'nin en iyisiyiz diyebilirim. Kapalı yüzme havuzumuz, doğal çim futbol sahamız, Türkiye'nin en büyük spor salonu, tenis kortları, tartan pist, jimnastik salonları gibi alanların hepsi mevcut. Öğrenciler böyle bir ortama gelmek istiyor. Milli sporcuların tercih yeri ADÜ. Milli atlet Ramil Guliyev de bize kaydoldu. 6 bine yakın ön başvuru oldu, sınava 4 bin 500 kişi girdi. Türkiye'de bu sene ilki gerçekleştirdik. Biz sınavları ADÜ TV'den canlı yayınla verdik. Aileler buraya gelmedi. Öğrenci ailesine sınava gireceği tarihi söyledi, aileler canlı yayınla izledi. Survivor diye bir program var. Biz de öyleyiz. Ama onlar banttan biz canlı yayın veriyoruz. Şeffaf bir şekilde sınavımızı yaptık. Biz sınavımıza sağlık raporu aldık. Bu sınav sağlığa zararlı değildir diye" dedi.

"İLGİNÇ OLAYLAR DA YAŞIYORUZ"

Sınavla ilgili ilginç olaylar yaşadıklarını söyleyen Kartal, "Her sene biz tanıtım kursları yaparız en az 3 gün. Çocuklar sınava girecekleri parkuru deniyorlar. Çocuk, babasına 75 saniye alabildim diyor. Bu da en sonlarda bir saniyedir. Ama ilk denememde diyor. Sınavda deneme yok zaten. Yaşı küçüktü. Bazıları 3. veya 4. denemesinde giriyorlar üniversiteye. Başarılı olabileceğini söyledim. Ben de seneye de deneyebileceğini söyledim, mutlu bir şekilde ayrıldılar" dedi.

"TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE HAREKET AZALDI"

Spor Bilimleri Fakültesi ile ilgili konuşan Kartal, "Bizim 4 alanımız var. Beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük, spor yöneticiliği ve rekreasyon alanımız var. 34 öğretim üyemiz var. Onlar da kendilerini kanıtlamış arkadaşlarımız. Her alanda mevcut, eksiğimiz yok. Bizler de insan sağlığıyla ilgilenen bir bilim dalıyız. Tıp Fakültesi ile aramızda farkımız var. Onlar hastayken iyileştiriyor. Biz sağlıklıyken iyi kalmasını sağlıyoruz. Sporun sağlığa katkısını öylesine değil inanarak yapmalıyız. Egzersiz yapmamız gerekiyor. Vücut kitle indeksi dediğimiz bir kavram var. Ağırlığın boyun karesine böldüğümüz zaman çıkan rakam 20 ile 25 arasında ise sağlıklısındır. 25 ile 30 arasındaysa kilolusundur. 30'dan yukarıdaysa obezsiniz. 20'nin altındaysa da zayıfsınız. Ortadaki rakam çıkmıyor ise dikkat etmelisiniz. Harekete ağırlık vermek gerekiyor. Yürümek gerekiyor. Bisiklet binmek ve yüzmek yağ yaktırır. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü spor uzmanları alıyor, belediyelerin de alması gerekiyor. Teknoloji geliştikçe hareket de azaldı. Parmakla her şey çözülür oldu" dedi.

"DEVLETE KAPAĞI ATTIM ALGISI DEĞİŞMELİ"

Emin Aydın da, "Bazı görevlerde kilo problemi dikkat edilmeli. Polis, güvenlik görevlisi gibi. Görüyoruz güvenlik görevlisi darp edilmiş. Kendi güvenliğini sağlayamayan kişi bir yerin güvenliğini nasıl sağlayacak. Devletin bu konuda takibi olmalı. Ben memur oldum, devlete kapağı attım algısı değişmeli. Sürekli kontrolleri yapılmalı. En başta yapılan kriterlerin sürekliliği olmalı" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler