Takip Et

SON DAKİKA

"Muhtara değer veriliyor ama yetki verilmiyor"

20 Ekim 2020, Salı 09:12

     


Türkiye Muhtarlar Konfedarasyonu Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi ve Efeler Fatih Mahalle Muhtarı Yıldız Karadaş Taşçıoğlu, tvDEN'de yayınlanan 5G1K programının konuğu oldu. Aydın'ın 13 kadın muhtarından birisi olan Taşçıoğlu, muhtarlara değer verildiğini ama yetki verilmediğini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

29 Mart 2009 yerel seçimlerde Efeler İlçesine bağlı Fatih Mahallesi’nde iki çocuk annesi Yıldız Karadaş Taşçıoğlu, o tarihten bu yana Fatih Mahallesi muhtarlığını yürütüyor. Taşçıoğlu, "Gül Esin, Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olarak Aydın'ın Demircidere köyünde seçildi. Gül Esin yaptığı çalışmalarla Atatürk tarafından ödüllendirilmiş bir isim. Aydın'da 13 kadın muhtar görev yapıyor. Türkiye'de bin 71 kadın muhtar görev yapıyor. Aydın'da 671 muhtarlık var, bunun 13'ü kadın. Rakam düşük ama çoğalacaktır. Efeler'de 4, Kuşadası 2, Didim, 2, Çine 2, Nazilli 1, Koçarlı 1, Germencik'te 1 kadın muhtar var. Ben Büyükşehir statüsü olmadan önce de muhtardım. 2009 seçimlerinde Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu idi. 2009 ile 2014 arasında Aydın Belediyesi'nden istekleri talep etmekteydik. Büyükşehir statüsü olduktan sonra bazı bölgeler yetki alanları farklılaştı. Bazı sorunlar için ilçe belediyelerine, bazı sorunlar için ise Büyükşehir Belediyesi'ne gidiyoruz. Aydın'da köy sayımız çok fazla. Ulaşmak da çok zor. Fatih Mahallesi'ne hizmet etmek için 2009 yılından çalışıyoruz. Bizim mahallemiz de 2000 yılında 7 Eylül Mahallesi'nden ayrılarak kuruldu. Ben mahallenin ikinci muhtarıyım ve göreve devam ediyorum. Bizim sokaklarımız yapılmaya devam ediyor. Telekoma ait direkler var. Bulvarın olduğu mahalleler daha şanslı. Benim mahallem bu kadar şanslı değil. Benim bazı sokaklarında elektrik telleri hala yukarıda. Telekoma ait yeşil tahta direkler var. Hizmet almak için çalışıyoruz. Zaman içerisinde iyi yol aldık" dedi.

"EFELER'DE CAMİSİ OLMAYAN TEK MAHALLEYİZ"

"Efeler'de camisi olmayan tek mahalleyiz" diyen Taşçıoğlu, "Cami yapımında katkı sağlamak isteyen hayırseverler var. Cami yapımı için en az 2 bin 500 metrekare alan gerekli. Mahallemizde bu alan yok. Fatih Kapalı Pazar Alanının karşısında bir yer var Milli Gençlik Vakfı'na ait. Orası uygun olur diye düşündük. Cuma günleri pazarımız oluyor. Cuma namazı için de uygun olacaktı. Bu konuyla ilgili sonuç alamadık. Şehit Özcan Özer Parkı'nın bir diğer köşesinde 2 katlı bir iş merkezi yapmak istediklerini söylediler. Arsa arayışımız olumsuz sonuçladı. Arsa bulamıyoruz. Belediyeye ait 2 bin 500 metrekarelik bir alanımız yok. Kapalı Pazar Alanımız keşke 2 kat kazılsaydı da otopark yapılsaydı. Esnaf malını getiriyor, arabasını park edecek yer yok. Alıcı kendi arabası ile geliyor. Park sıkıntısı yaşıyor. Sokaklar arabalarla doluyor. Kaldırıma koyuyor. Yaya ne yapacak?" dedi.

"MUHTARLIĞI ERKEKLER YAPAR ALGISI VAR"

"Muhtarlığı hep erkekler yapar algısı var" diyen Taşçıoğlu, "Türkiye genelinde kadın muhtarlar derneğimiz var. Kadın muhtar olarak erkek muhtar arkadaşlarımız tarafından da destekleniyor. Kadın muhtar olmak kadınlar için bir şeyler yapmayı gerektiriyor. Mahalle sakini beyefendiler sitemde de bulunabiliyor. Okuma-yazma kursu açtık, el sanatları, halk oyunları kursları açtık. Sabah spor yaptık. Okuma yazma kursuna gelen annelerimiz vardı. 100'ün üstünde okuma yazma bilmeyen vardı. Ben göreve ilk geldiğimde telefonla arayanlar oluyordu. 'Muhtar bey ile görüşebilir miyiz?' diyorlardı. Meslekleri cinsiyetleştirmişiz. Kadının bakış açısının daha sevecen ve daha ılımlı olduğunu düşünüyorum" dedi.

"MUHTARA DEĞER VERİLİYOR AMA YETKİ VERİLMİYOR"

Güzel hizmet verdiklerini söyleyen Taşçıoğlu, "Muhtara değer veriliyor ama yetki verilmiyor. Vatandaş e-devletten belgeleri artık kendisi çıkarıyor. Biz güzel hizmet vermişiz ki 3. döneme de seçildim. Samimiyet ve güler yüzlü hizmet veriyoruz. Yaşlılarımız manevi annelerim oldu. Güzel insanlar tanıdım. Hepsi çok kıymetli. Vatandaş her zaman bana ulaşabiliyor. Hatta beni telefonla çaldırsınlar, ben onlara dönerim. Eşim ve çocuklarım bundan şikayet eder. Onlara çok zaman ayırıyorsun diye. Çalışan kadın biraz da ev işlerini aksatıyor. Elimizden geldiğince mahallemize hakim olmaya çalışıyoruz. Ben devletin kaçak işçisiyim. Devlet bana 300 TL ödenek sağlıyordu. Bu benim güvencemi sağlamıyordu. Bağ-Kur'umu ödemiyor devlet benim. Kendim ödüyorum. Konfederasyonumuz güzel çalışma yaptı. Şu an asgari ücret alıyoruz. İyileştirmeler yapıldı. Başka bir ile giden vatandaşlarımız olduğu zaman da yardımcı oluyoruz. Oradaki muhtar arkadaşlarımızı arıyoruz, buradan gidenlere yardımcı oluyorlar" dedi.

"PANDEMİ SÜRECİNİ ATLATACAĞIZ"

Pandemi sürecini ile ilgili konuşan Taşçıoğlu, "Pandemi sürecine biraz alıştık. Mart ayında hepimiz ilk başlarda panik yapmıştık. Rahatsızlık duymuştuk. 65 yaş üstü vatandaşların evden çıkamamaları zor gelmişti. Vefa Grubu olarak ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Bugünlerde de karantina altına olan çok kişinin ihtiyaçlarını AYBA karşılıyor. Günümüzde bir çok ailenin birinci derece akrabası il dışında yaşamakta. Başkasından da bir şey isteyemiyorlar. Karantinada olan apartmanlarımız var, pozitif vatandaşlarımız var. Bu süreci atlatacağız. Bir çok kişiye telefon açıp geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sesleri iyi geliyor. Onlar için zor geçiyor. Maske, mesafe, hijyen önemli" dedi.

Taşçıoğlu son olarak, "Muhtar olarak bana kız isteme olaylarıyla ilgili konular geliyor. Yuva kurmak isteyenler karşıdaki kişiyi soruyorlar. Evlilik aşamalarında sorular geliyor. Bu konuyla ilgili de yardımlarımız oluyor. Evlenenler oldu. Vesile olduk. Böyle konulardan da mutluluk duyuyorum. Kütüphanemiz var muhtarlığımızda. Giymiyorsan giydir projemiz var. Pilleri topluyoruz. Benim için, 'Düğün evinin tefçisi, ölü evinin yasçısı' diye yazmışlardı. Böyle de olmalı hepimiz için" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler