Takip Et

SON DAKİKA

Söke'de atalarının evlerini aradı

16 Şubat 2020, Pazar 13:46

     


Yunanistan’nın Başkenti Atina'da ülkenin önde gelen alışveriş merkezlerinin birinde yöneticilik yapan Anastasia Sokenu Kaqantaph, mübadele ile Söke'den Yunanistana‘a göç eden atalarının Söke'deki evlerini eski bir Rum mahallesi olan Kemalpaşa sokaklarında aradı.

Tatil için İzmir’e gelen Atinalı üç çocuk annesi Anastasia Sokenu Kaqataph, daha önce sosyal medyada yayınlanan videolardan yola çıkarak Söke'de Giritlice bilen İbrahim Akkaya'ya ulaşmak için Söke Belediyesi ile kurduğu bağlantı sonrası Akkkaya ailesine ulaştı.

Kısa süreliğine Akkkaya ailesinin Fevzipaşa Mahallesindeki evlerine konuk olan Anastasia, mübadele ile Söke'den Atina'ya göç eden dedesinin yaşadığı evi, babası Yorgo Sokenu’nun kendisine anlattığı hikaye ve tariflerle bulmak istediğini dile getirdi.

Anastasia Sokenu Kaqantaph, Kurtuluş Savaşı öncesi Rum Mahallesi olarak bilinen ve 9 Şubat 1924 Tarihinde Atatürk’ün ilçeye gelmesi ile ismi Kemalpaşa olarak değiştirilen mahallede kendisine yardımcı olan İbrahim Akkaya ile birlikte Şehit Cafer, Gündoğdu ve Alay Sokak'ta atalarının evini aradı.

Dedesinin Söke'de canlı hayvan alım satım işi yaptığını öğrendiğini söyleyen Anastasia Sokenu Kaqantaph, ”Dedemler Söke'den göç ettiği için ‘Sökeli’ soy isimini almış. Babamdan dedemlerin Söke anılarını dinlerken bir gün onların yaşadıkları toprakları görmeyi kendime hedef seçtim. Kısmet bugüneymiş. Evi tam olarak bulamadım ama babamın bahsettiği çınarlı kahveyi buldum” dedi.

Söke'de atalarının doğup büyüdükleri evi ararken çok duygulandığını sözlerine ekleyen Anastasia Sokenu Kaqantaph, Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel ile de bir araya geldi. Sökelilerin gösterdikleri sıcak ilgi ve konukseverliğe çok teşekkür eden Atinalı işletmeci, bundan sonra Söke'ye daha sık ziyaret etmek istediğini sözlerine eklerken, Söke Belediyesinin restorasyon çalışmaları ile Kemalpaşa evlerine sahip çıkmasından duyduğu memnuniyetini de dile getirdi. (NECATİ MALDAR)







 
Son Eklenen Haberler