Takip Et

SON DAKİKA

Jeotermal, ısınma ve tarımda kullanılacak

15 Eylül 2018, Cumartesi 10:12

     


Sultanhisar'da 3 bin 500 dekarlık alanda planlanan ve geçtiğimiz günlerde Güney Koreli bir firmayla anlaşması yapılan jeotermal tesis, 2020 yılında faaliyete girecek. Yerli firmalarla görüştüklerini fakat iki yıl içerisinde faaliyete geçiremeyecekleri için Güney Koreli bir firmayla anlaştıklarını belirten Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, "Jeotermal tesisten elde ettiğimiz enerji elektriğin yanı sıra ısınma ve tarımda da kullanılacak" dedi.

Sultanhisar Belediyesi 3 bin 500 dekarlık alandaki jeotermal tesis için Güney Koreli bir firma ile anlaştı. Jeotermal tesis için Aydın Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hareket ettiklerini belirten Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, "EPDK(Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu), 2020 yılından sonra jeotermal tesislere destek vermeyecek. Bu nedenle 2 yıl içerisinde ilçemizdeki jeotermal tesisi faaliyete geçirmemiz gerekiyordu. Görüştüğümüz yerli firmalar tesisin faaliyete geçmesinin 5 yıl süreceğini söylerken Güney Kore firması 2 yılda tesisi faaliyete geçireceğini söyledi. Biz de Koreli firmaya anlaştık" diye konuştu.

"TESİSLE ÜLKEMİZE YABANCI SERMAYE GELECEK"

Aydın'ın doğu bölgesinde termal tesis olmadığını dile getiren Yıldırımkaya, "Yapılacak termal tesis bölge halkımızın kalkınmasıyla birlikte yeni bir istihdam sahası da oluşturacak. Anlaştığımız Güney Kore firması sayesinde ülkemize yabancı sermaye de gelecek" dedi.

Termalin bölge için büyük bir zenginlik olduğuna değinen Yıldırımkaya, "Jeotermal tesisten elde edeceğimiz enerjiyi elektriğin yanı sıra ısınma ve tarımda da kullanacağız. Sultanhisar'da domates kurutma ve çilek seraları çok yaygın. Seralarda kullanacağımız enerji, tarımı daha elverişli hale getirecek" dedi.

"JEOTERMALİN SAĞLIĞA VE DOĞAYA ZARARI YOK"

Jeotermal tesislerin modern ülkelerde yaygın olarak kurulduğunu fakat toplumda jeotermal ile ilgili yanlış bir algının olduğunu belirten Yıldırımkaya, "Bazı vatandaşlarımız, jeotermal tesislerin kanser yaptığını ve doğaya zarar verdiğini düşünüyor. Filtreleme ve çıkan suyun tekrar su altına verilmesi doğru yapıldığında jeotermalin hiçbir olumsuz etkisi yok" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler