Takip Et

SON DAKİKA

Bitmeyen bir gelişim yolculuğu; Yoga!

14 Şubat 2020, Cuma 16:11

     


Kimdir güçlü kadın? Kendisine inanan, mucizevi bir varlık olduğunu kabul eden midir? Peki ne mümkün güçlü bir kadın olmak için? Para, ihtişam, mevki makam, kartviziti iyi bir eş... Sorular ve cevaplar herkese göre farklı anlamlar barındırabilir ancak biz bu yazımızda hayat felsefesi kendini sürekli geliştiren ve "Ne mümkün?" sorusu ile yaşayan Gamze Çetindoğan'la konuştuk. Hayata olan esnekliğini yoga ile kazanan, ruhunun ve bedeninin sağlığını önceliğine alan Gamze ile sohbetimden bana kalan en güzel duygu; yenilenme ve keşif duygusu oldu. Sohbetiyle bana ilham veren Gamze'nin hayata bakış açısını sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum. İyi okumalar...

GAMZE ÇETİNDOĞAN KİMDİR?

Aydınlıyım, 34 yaşındayım. Üniversiteyi KKTC'de okudum. Uluslararası İlişkiler İngilizce mezunuyum. Mezun olduktan sonra İstanbul'da 7 yıllık bir çalışma sürecim oldu ve işimi bırakarak memleketim Aydın'a geldim. Kurumsal hayattan sıkıldıktan sonra Aydın'da daha sakin bir yaşam sürüyorum. Yoga eğitimi veriyorum.

"HER ŞEY BİR SORU İLE BAŞLADI"

Yoga ile nasıl tanıştınız?

İstanbul'da uzun bir kurumsal çalışma döneminin ardından ailevi ve İstanbul'a dair yaşadığım sıkıntılardan dolayı işi bıraktım. Bu süreçte fiziksel olarak da ciddi engellerle karşılaşınca kendime "dur" dedim. Bu dönemde yoga ile tanışma fırsatım oldu. Uzun bir süre araştırdım, denemeler yaptım, hikayeler okudum. Sonrasında bir yoga stüdyosuna yazıldım ve düzenli gidip gelmeye başladım. İlk başlarda fiziksel bir aktiviteydi benim için. Çoğunluk zaten belirli bedensel sıkıntılardan yogaya başlamayı tercih ediyor. Zamanla fikirlerim, düşüncelerim değişmeye, öz güvenim artmaya ve kendimi çok iyi hissetmeye başladım. Sonrasında daha çok yoga ile ilgilenmeye başladım. "Gamze ne istiyorsun?" sorusunu kendime sorarak yoga eğitmeni olmaya karar verdim. Aslında her şey bir soru ile başladı. Ben yapı olarak insanlara dokunmayı, yardımcı olmayı seven birisiyim. Çevremde de dinleyen hep ben olmuşumdur. Kendime daha fazla özen göstermek için tamamen yogaya yöneldim. Tabi işi bırakınca maddi anlamda zorlandım ve kendim evde çalışmaya başladım. 10 metrekarelik odamda kendimi geliştirmek için yoğun bir çaba sarf ettim. Sonrasında bir dizi kararlar aldım ve sade bir yaşam için Aydın'ı tercih ettim, geldim.

"SİZE GELEN HERKES AYNANIZDIR"

'Size gelen herkes sizin bir aynanızdır' derler; yoga da bu temelde buluşma noktası diyebiliriz. Yoga insanların kendisini tanıma süreci; çok iyi bir yol arkadaşı. Ben bugüne kadar neden yogaya yöneldim diye sorgulamadım. Benim için yoga artık bir yaşam tarzı oldu.

"YOGA KEŞİF YOLUDUR"

Yoga ile ilgili merak edilen sorular nelerdir?

Yoga zayıflatır mı? Bana ne faydası olacak? Kendimi kaç seans sonra iyi hissederim? Buna benzer soruları çok fazla alıyorum. Başlamak isteyenler yoganın içe dönüş yolculuğu olduğunu çok iyi bilmelidir. Yoga bir kaçış yolu değildir, keşif yoludur. İnsanın kendisini keşfetmesi için çıkacağı en sağlıklı yoldur. Ben her zaman yoga içe dönüş yoludur derim ve insanlar izin vermediği sürece müdahale edemem.

"BİTMEYEN BİR GELİŞİM YOLCULUĞUNA ÇIKTIM"

Gamze Çetindoğan için yoga ne demektir?

Benim için yoga hiç bitmeyecek bir gelişim yolculuğudur. Kendimi geliştirme yolculuğudur. Insanın kendisini en iyi tanıyabileceği bir yolculuk serüvendir. Zihnen, ruhen ve fiziken şifa yolculuğudur. Dolayısıyla yoga benim için bir şifadır.

"5 BİN YILLIK ÖĞRETİYİ UYGULUYORUZ"

Yoganın tarihçesi hakkında bilginiz var mı?

Yoga 5000 yıllık bir öğretidir. Hindistan'daki Himayala dağlarında başlamıştır. Kendisini geliştiren insanlar önceleri mağaralarda oturarak ve nefes çalışmaları yaparmış. Bir süre sonra beden sağlığını da düşünerek bedenimize de iyi gelebilecek bir şeyler yapalım demişler. Sonrasında asanaları oluşturmuşlar. 5000 yıl önce başlayan bir kültürden bahsediyorum. Bu hareketler doğayı ve hayvanları izleyerek oluşturulmuş. Hepsinin adı doğada bulunan bir nesne ya da hayvanlardan gelen adlardır. Mesela 'İncir Ağacı Duruşu' 'Kartal Dövüşü' 'Kobra Duruşu'.

"AMAÇ, BEDEN VE RUH SAĞLIĞINI KORUMAK"

Peki yoga ile insanlar neyi amaçlamışlar?

Yoga ile sağlığımızı ve ruhumuzu geliştirecek olumlu yönlerden bahsedilmiş. Biz derslerde nefes, meditasyon ve asana çalışmaları yapıyoruz. Yoganın felsefesinden, bize neden iyi geldiğini, gelişiminiz için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz. Doğru nefes hepimiz için önemli. Çünkü hiçbirimiz günlük hayatta doğru nefes alamıyoruz; almayı bilmiyoruz.

"SORUNLARLA BAŞ ETMEK"

Doğru nefes aldığımızda ne oluyor?

Bizim vücudumuzdaki sinir sistemi kendi içerisinde ikiye ayrılıyor. Sempatik ve parasempatik. Sempatik sinir sistemi sürekli savaş kaç modunda çalışan bir sistem; zararlı değildir. Ancak bazı durumlarda fazla çalışırsa belli bir sağlık sorunları ile karşılaşmamızda neden olabilir? Parasempatik sinir sistemi ise tansiyonu biraz daha düşüren gevşeme ve rahatlama yardımcı olan sinir sistemidir. Bizde çalışmalarımızda para sempatik sistemi çalıştırma ya çalışıyoruz. Daha arınmış hafiflemiş rahatlamış. Bir vücut elde etmeye çalışıyoruz. Sol tarafımız sempatik; sağ tarafımız parasempatik sinir sistemindedir.

"HASTALIKLARIMIZLA BAŞ ETMEYİ ÖĞRENİYORUZ"

Yoga ile yaşamımızda ne değişecek?

Yoga fiziki olarak bütün rahatsızlıkları yardımcı olabiliyor diyebilirim. MS gibi hastalıklarda da çok etkili; bu hastalıklar vücudun yeterince oksijen alamamasından kaynaklanabiliyor. Almış olduğunuz doğru oksijen ve doğru egzersiz nefesle birlikte buluştuğu zaman daha sağlıklı bir bedene vücuda ve ruha sahip olmuş oluyorsunuz hücrelerimizde yenilenmiş oluyor. Yoga yapan insanların çoğunda saçları daha hızlı uzar kast sistemi gelişir. Kemik sistemi güçlenir. Bağışıklık sistemi dolaşım sistemine iyi gelir. Sindirim sistemine çok iyi gelir. Bunun gibi sayabileceğimiz birçok etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.Aslında var olan veya olabilecek bütün hastalıklarımızla baş etmeyi öğreniyoruz.

"ŞEVKAT, ÖZGÜVEN VE PAYLAŞIM ARTIYOR"

Yoga ile çoğalan şeyler nelerdir?

Yoga ile birlikte şevkat, iletişim, öz güven ve sabrınız artıyor. Her şey artıyor; sosyal çevreniz değişiyor, bolluk ve bereket her anlamda sizin hayatınıza dahil olabiliyor. Şansınız, mutluluğunuz yoga ile birlikte daha da anlamlı oluyor. Mesela bana önceden ne kadar agresifsin diyen arkadaşlarım şimdi gördüklerinde inanamıyor.

"AMAÇLAR FARKLI OLSA DA..."

Neden yoga?

Aslında herkes aynı amaç için geliyor. o yapmak için ama farklı yollardan geliyorlar. Bazıları rahatlamak için vücudunu etmek için 100 üzerinden arınmak için tamamen farklı bir etki amacıyla olabilir ama ortak bir nokta var ki hem ruhunuzu hem de bedenimde sağlıklı buluşturuyoruz.

"KADINLAR GÜÇLÜ VARLIKLARDIR"

Güçlü kadın ne demek sizin için?

Güçlü kadın deyince aklıma maddiyat gelmiyor. Parası olan kadının güçlü olacağını aklımızdan çıkartmamız lazım. Kendisini tanıyabilen, kim olduğunu bilen, hayat hikayesini ve geçmişine sahip çıkabilen, kendinden emin olan sorumluluklarına yaşamına adapte edebilen ve en önemlisi de üreten ve üretmeyi bilen kadındır.

En büyük yanlışımız kendimizi tanımak için çaba sarfetmemiz. Kadınların en büyük eksiği aslında. Farkına varmalıyız ki; bütün kadınlar güçlüdür. Biz çok güçlü varlıklarız, buna çok inanıyorum.

"SANATKAR BİR AİLENİN KIZI"

Sanat, müzik ve sosyal yaşam alanınız nasıl?

Annem resim öğretmeni , babam da kadın kuaförüdür. kardeşim de müzikle çok ilgilidir. Ben hep bir sanat içerisindeyim. Sürekli üreten bir ailedeydim ve onun için de sanatı çok fazla seviyorum. Resim yapma yeteneğim yok ama babamın mesleğine yeteneğim çok fazladır. Aynı zamanda müzikle de fazlasıyla ilgili olduğumu söyleyebilirim. Bu aralarda da piyano dersi almaya başladım.

"KENDİMİZE YATIRIM YAPTIĞIMIZDA MUTLU OLURUZ"

Bir insan mutlaka bir hobi edinebilmesi lazım. Kendisine yatırım yaptığı zaman mutlu olabilir ve gelişim yolunda açabilir. Bana ne iyi gelebilecek, beni ne mutlu eder sorularının yanıtını her zaman bulmalıyız. Kitapların insanların en iyi arkadaşları olduğunu söyleyebilirim. Hayat felsefem üretmekten ve gelişmekten vazgeçmemek, kendime yatırım yapmak. Bunu yaparken ruh ve beden sağlığımı korumak kollamaktır.

"NE MÜMKÜN?

Doğayı bıraktığınızda en güzel sorular nelerdir?

Çok şükür çok sağlıklıyım bundan daha sağlıklı olabilmem için neler mümkün? Ne mümkün? Sorusu benim için kilit soru diyebilirim.Ve sisteme doğru soruyu sormak lazım. Sorunu sor ve yanıtını doğadan bekle.

"KENDİMİZLE GURUR DUYMALI VE TAKDİR ETMELİYİZ"

Kendimize yapabileceğimiz en büyük iyilik nedir?

Öncelikle kendimizle gurur duymalıyız takdir etmeliyiz. Çünkü biz genelde takdir görmeyi dışarıdan bekliyoruz. Bizi motive ettiğini düşünüyoruz. Ama en büyük motivasyonu aslında biz içsel olarak yaşıyoruz. Onun için kendimizi takdir etme de eksik kalmamalıyız. (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler