Takip Et

/>

SON DAKİKA

Türkiye - Bulgaristan sınırında böbrek kaçakçılığından 4 kişi yakalandı

13 Eylül 2019, Cuma 14:18

     


Türkiye’ye yola çıkan 4 kişi yasa dışı organ ticareti yaptıkları şüphesiyle Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda tutuklandı. Şüphelilerin salı akşamı Türkiye’ye geçmeye çalışırken tutuklandıkları belirtildi.

Bulgaristan Ulusal Televizyonu’nun (BNT) haberine göre, şüphelilerin Türkiye’de böbrek satmayı planladıkları belirtildi.

Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ve Özel Yetkili Savcılık tarafından yapılan açıklamada, yasa dışı organ ticareti yapan insan kaçakçıları organize suç şebekesini takip ettikleri açıklandı. Tutuklananların yasa dışı organ ticaretini organize eden iki kişi, donör ve böbreğin nakledilmesi gereken kişi olduğu belirtildi.

HABER DEVAM EDİYOR

Donör ve böbrek alıcının evrakları ikisinin geniş çaplı akraba olduklarını ortaya konacak şekilde düzenlendiği ifade edildi.

Bulgaristan’da hazırlanan sahte evraklarla organ nakli yapılabilmesi için akraba olduklarını ispatlamaya yettiği açıklandı. Soruşturmanın bu aşamasında alıcı olan şahsa ‘organize insan ticaretinin kurbanı’ kabul edildiği için suç isnadında bulunulmayacağı belirtildi.

Yetkililerin açıklamasına göre, daha önce buna benzer 11 böbrek kaçakçılığı vakası tespit edildiği belirtildi.

BNT’ye göre, Bulgaristan’da kara borsada böbreğin fiyatı 60 bin euro olduğu, bu paranın 25 eurosu ise ameliyat için olduğu belirtildi. Donörlere ise böbrek başına 10 bin euro ödendiği ifade edildi.

Bulgaristan’da böbrek nakli ameliyatı olması gerekenlerin toplam sayısı bin 28 olduğu açıklandı. Bu yıl ülkede 22 böbrek nakli ameliyatı yapıldığı, bunlardan sadece 8’i canlı donörlerden olduğu ifade edildi. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler