Takip Et

SON DAKİKA

"Spor yapanlar cezalandırılıyor mu?"

10 Temmuz 2020, Cuma 11:45

     


Yeni tip Koranavirüs nedeniyle 16 Mart’tan buyana kapalı olan halı saha işletmecileri, halı sahaların biran önce açılmasını talep etti. Halı saha işletmecisi İbrahim Tokat, “Her sektör hizmet verirken, spor yapan insanlar cezalandırılıyor mu?” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Aydın’ın merkez ilçesi Efeler’de ilk halı sahayı kuran ve 3 ayrı halı saha işleten İbrahim Tokat ile her yıl yüzlerce çocuğa ve gençlere eğitim veren Yıldızspor Kulübü saha sorumlusu Ali Duman, halı sahaların kapalı tutulmasına anlam veremediklerini belirtti.

‘SAĞLAM KAFA, SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR’

Aydın’da ilk halı saha hizmeti veren İbrahim Tokat, “Ben 1990 yılından itibaren Aydın’da halı saha hizmeti vermekteyim. Şuanda da 3 ayrı halı sahanın işletmeciliğini yapmaktayım. Pandemi nedeniyle 16 Mart’tan beri sahalarımız kapalı ve bizler mağduriyet yaşamaktayız. 3 ayrı sahamızda 5 sigortalı personelim çalışmakta. Bu insanların hepsi evli ve aile geçindiriyor. Arkadaşların mağdur olmaması için Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunda bulunduk. Devletimiz sağolsun bu konuda destek oldu ama verilen ücret bin lira. Bu bin lira ile bu çalışanlarımız ev kirasını mı ödesin, evinin diğer ihtiyaçlarına mı karşılasın? Bu sahalarımızda hizmet veren ayrıca futbol okullarımız var. Yaklaşık 10 kişi de burada çalışıyor. Bu insanlarda sahalarda hizmet verilmediği için evlerine ekmek götüremiyor. Buradan ekmek kazanlar kadar müşterilerimiz de mağdur durumda. Biliyorsunuz spor insan sağlığı için çok önemli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, ‘Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur’. Bu sahalarda spor yapan vatandaşlarımız şuan spor yapamıyor. Bizleri sürekli sahaların ne zaman açılacağını soruyorlar. Biz halı sahaların biran önce açılmasını istiyoruz yetkililerimizden” dedi.

“BİLGİSAYAR BAŞINDA OTURMAKTAN KAMBURLAŞMIŞ DURUMDALAR”

Vatandaşların stres atma alanı olan halı sahaların biran önce açılmasını yineleyen İbrahim Tokat, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 1 Haziran’da normalleşmeye geçileceğini söylemişti. Biz sahalarımızın açılacağını umuyorduk ama açılmadı. 1 Temmuz’u bekledik, düğün salonları açıldı ama sahalarımız yine açılmadı. Ben şuan acaba spor yapan insanlar cezalandırılıyor mu? Ya da halı saha işletmecileri mi cezalandırılıyor? Şuan spor salonları açıldı ve kısıtlı da olsa belli sayıda müşteri alıyorlar. Ligler açıldı ve futbol oynanıyor. Normal maçlar oynatılırken halı sahaların farkı nedir? Sağlıklı insan, spor yapan insandır. Spor yapmayınca sağlıklı olma şansımız yok. Şimdi yeni nesil çocuklarımıza baktığımızda, hepsi bilgisayar çocuğu oldu. Çocuklara baktığımızda şekilleri değişmiş durumda ve bilgisayar başında oturmaktan kamburlaşmış durumdalar. Açık havada bu çocuklar spor yapsalar daha sağlıklı olacaklar ve daha sağlıklı birer birey yetişecek” ifadelerini kullandı.

“BURADA İNSAN SAĞLIĞI DAHA ÖNEMLİ”

Aydın Yıldızspor Halı Saha Sorumlusu Ali Duman, kısa süreli açılan halı sahaların aynı gün polis ekiplerince yine kapatıldığını belirterek, “Pandemi dolayısıyla yaklaşık 4 aydır sahalarımız kapalı. Biz sahalarımızın da diğer sektörler gibi açılacağını umarak tüm hazırlıklarımızı yaptık. Futbol oynamak için gelenlerin ateşlerini ölçerek sahaya alıyoruz. Bu hastalık yokken de yeleklerimiz tek sefer kullanıldıktan sonra 60 derecede yıkanıyor. Artık oynana bütün toplar, kullanıldıktan sonra dezenfekte ediliyor. Şuan sahalarımız kapalı olduğu için bizler ekonomik anlamda ve kiraların ödenmesinde çok zorlanıyoruz. En önemlisi bize her gün en az 7-8 kişi arayıp sahaların ne zaman açılacağını soruyor. Biz de yetkililerin talimatını beklediğimizi söylüyoruz. Kafe, lokanta ve kahvehane gibi umuma açık yerlerin faaliyet verdiğini ve halı sahaların kapatılmasına halkımızda bir anlam veremiyor. Para kazanmak bir yana, burada insan sağlığı daha önemli. Çünkü 4 aydır insanlar spordan mahrum kaldı ve psikolojileri bozuldu. Bizler biran önce sahalarımızın da açılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“GOL SEVİNCİNDE KENETLENENLERİN ALANI 3 METREKAREYİ GEÇMEZ”

Yıldızspor Kulübü okulumuzun ve diğer spor okullarımız da halı sahalarda antrenman yapamadığını belirten Duman, “Şuan Süper Ligde maçlar oynanıyor. 22 kişinin oynadığı bu müsabakalarda, tahmin ediyorum ki orada polis, sağlıkçısı, saha komiserlerinden oluşan en az 400 kişi yer alıyor. Bizim bu sahamız bin metre kare ve burada 7’şer kişiden 14 kişi maç yapıyor. Başka bir örnek verecek olursak ve bir toplu taşıma aracı olarak kullanılan minibüsleri baz alırsak, bu minibüs 10 metrekaredir en fazla. Ben görüyorum ki bu minibüse 25 kişi biniyor. Bizim bin metrekare sahamızda 14 kişinin futbol oynamasına müsaade etmeyen yetkililere sormak istiyorum. Türkiye’de oynanmaya başlanan liglerimizde de izliyoruz, gol sevincinde kaleci hariç 10 kişi arkadaşlarıyla kenetleniyor. Bunun toplam alanı ise 3 metrekareyi geçmez. Bu mantığı inşallah yetkililer çözerler ve biran öncede halı sahaların açılmasına izin verirler” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler