Takip Et

SON DAKİKA

Aldığı ’Gıdaya Uygunluk’ belgesi ile 67 Ülkeye ihracat yapıyor

2 Aralık 2020, Çarşamba 14:06

     


Nazilli'de yaşayan 58 yaşındaki Makine Yüksek Mühendisi Polat Güven, 1989 yılında kurduğu Selüloz fabrikasında günde 150 ton hurda kağıdı işleyerek geri dönüşüme kazandırıyor. 2019 yılında birçok ünlü firmayı geride bırakarak vergi rekortmeni de olan Başarılı iş insanı bu sayede yılda 5 yüz bin ağacı kesilmekten kurtarmakla kalmayıp, ürettiği kartonlardan elde ettiği ürünleri 67 ülkeye ihraç ediyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

1983 yılında Yıldız Teknik üniversitesinden mezun olduktan sonra Makine Yüksek Mühendisi olarak Nazilli’ye dönen evli ve iki çocuk babası Güven, doğal kaynakların sınırsız olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde, bir gün bu kaynakların tükeneceği düşüncesi ve kaynak israfının önlenmesi düşüncesiyle 1989 yılında, bölgenin tek geri dönüşüm fabrikası olan Retek Selüloz Geri Kazanım Endüstrisi Ve Sanayi Ticaret A.Ş’yi kurdu. İzmir, Denizli, Aydın ve Muğla gibi çevre illerden günde 13 TIR dolusu hurda kağıt atıklarını toplayarak kurmuş olduğu fabrikada geri dönüşüme kazandırmaya başladı.

YAPTIĞI PORJE İLE TÜRKİYE’NİN EN ÜNLÜ FİRMASINA ORTAK OLDU

Türkiye’nin en ünlü kozmetik ve bebek bezi firmasının talebi doğrultusunda üretim atıklarıyla ilgili bir proje hazırlayarak uygulamaya başladı. Güven’in bu firmayla işbirliği 2010 yılında kadar devam etti.

FABRİKASI YANGINDA KÜL OLDU, YILMADI!

2009 yılında bir talihsizlik yaşayan Polat Güven’in , kazan bölümünde çıkan yangınla kurmuş olduğu tesis küle döndü. Yaşadığı bu olay üzerine daha da hırslanan başarılı iş insanı, Fabrikanın fiziki yapısını genişleterek Nazilli OSB ( Organize Sanayi Bölgesinde) 8 bini kapalı olmak üzere toplam 22 bin Metrekare alan üzerinde yeniden fabrikayı inşa ederek 100 kişiye iş imkanı sağladı.

GÜNLÜK 150 TON HURDA KAĞIDI GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRIYOR

Aydın’ın tek geri dönüşüm fabrikası olan selüloz tesisinde, Gelişmiş üretim teknolojisi ve otomasyon sistemiyle günde 150 ton hurda kağıt işleyerek geri dönüşüme kazandıran Polat Güven, bu sayede Yılda 500 bin ağacı da kesilmekten kurtaran doğaya saygılı ve çevreci kişiliğe sahip.

67 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

150 kilogram atık kağıttan 100/140 kilogram kağıt ve karton elde eden Polat Güven, Fabrikasında hurda kağıtların işlenmesiyle elde edilen mukavvalar için AB standartlarına göre ‘Gıdaya uygunluk’ belgesi aldı. Üretilen Malzemeleri talepler doğrultusunda yaldızlı yaş pasta ve somon balıkları altlığı olarak üretilip Irak, Suriye, Katar, Kenya, Dubai, İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya başta olmak üzere 67 ülkeye ihracat yapmaya başladı.

VERGİ REKORTMENİ OLDU

Polat Güven, Aydın vergi dairesinin 2019 yılında ilk 100’e girenler listesini açıkladığında, Gelir vergisi sıralamasında birçok ünlü firmayı geride bırakarak 2 milyon 324 bin 693 lira vergi ödeyerek Nazilli vergi rekortmen oldu.

2023 YILINA KADAR 20 MİLYON DOLAR İHRACAT GETİRİSİNE ÇIKMAYI HEDEFLİYOR

Kurulduğu tarihten beri bugüne kadar kendi öz kaynaklarıyla büyüdüğünü anlatan makine Yüksek Mühendisi Polat Güven, bir alman firmasından yeni makineler satın aldığını belirterek, 10 Milyon euroluk bir yatırım yapmayı amaçladığını söyledi. Bu sayede fabrikanın fiziki yapısını da büyütmek gerektiğini ifade eden Güven,” İstihdamı artırarak daha da büyümek istiyoruz, bunun için de OSB’de 100 dekar araziye ihtiyacımız var ancak, bize hitap edecek büyüklükte arazi bulamıyoruz” diye konuştu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler