Takip Et

SON DAKİKA

"Aydın'ın geleceğini planlıyoruz"

26 Ekim 2020, Pazartesi 12:27

     


Aydın Ticaret Odası Başkanı (AYTO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetim kurulu üyesi Hakan Ülken, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Ülken, "Bizim derdimiz Aydın" dedi.

AYTO eski başkanlarından Ahmet Altıntel'in vefatının kendilerini üzdüğünü söyleyen Hakan Ülken, "Kurumların, devletlerin, ailelerin bir geçmişleri var. Kurumsallaşmak önemli bir kavram. Vefasızlık, imansızlıktır. Biz vefamızı göstermek istiyoruz. Ahmet Altınel için oda binamızda bir tören yapacağız. Ardından da Bey Camisinde cenaze namazı kılınacak. Ahmet amca bizim açımızdan çok önemli. Ahmet amca 20 yıl odamızın başkanlığını yaptı. Oda binamızı yaptı. Odamızın yükseldiği dönemlerde görev yaptı. 1921 doğumlu Allah rahmet eylesin. Kendisini tanıma şerefi duyduk. İlkokulu bitirince çıraklığa başlamış. Tozunu yuta yuta gelmiş. Aydın Ticaret Odası'na önce meclis üyesi olarak girdikten sonra yönetim kurulu başkanı olmuş. Kendi ağzından, 'TOBB'un genel kurulu vardı Ankara'ya gittik. Biz oda binası yapmak istiyoruz ama paramız yok' diye duyuyorduk. Önce gar binasında küçük bir odada hizmet veriyor Aydın Ticaret Odası. Önce arsa alınmış ama para bulunmamış. Garda faaliyet sürdürmüş Aydın Ticaret Odası. Ankara'ya gittiğinde TOBB'u eleştirmiş. Ardından kendisiyle temas kurmuşlar ilk önce 5 milyon TL vermişler o dönemin parasıyla, yetmez demiş. 10 milyon TL istemiş, onu da vermişler. Para yatırılmış Aydın'a. Ardından oda binası yapılmaya başlamış. Aydın Ticaret Odası'na önemli katkılarda bulunan Ahmet Altınel amcamızın mekanı cennet olsun" dedi.

"EDEBİYAT YAPMAYALIM, BİZİM YOL ALMAMIZ LAZIM"

Ülken, "AYTO'nun yeni binasında çatının üzerine güneş enerjisi panelleri kurduk. Odamızın aylık elektrik tüketimini tamamını karşılaşıyoruz, fazlasını da alacak hanemize yazdırıyoruz. Kurumsal anlamda bu önemli. Gider kalemimizi kıstık, geliri çoğalttık. Örnek bir proje olmasını istiyoruz. Aydın'daki tüm kurumlar, fabrikalarda çatılarda bu sistem kurulmalı. Bir çok üyemiz bize bu güneş enerji panellerini sordu. Üyelerimiz de yapmaya başladı. 6 ay oldu, bu zaman diliminde 150 bin TL katkı oldu güneş enerji paneli. Bunlar çok önemli. Biz petrol zengini bir ülke değiliz. Biz rüzgarımızla, güneşimizle çok yoğun bir enerji hakimiyetini kurabilecek bir ülkeyiz. Güneş enerji santrallerini herkese tavsiye ediyorum. Kısır döngülerden bıktı bu il. Biz Aydın'ın geleceğini planlamaya gayret ediyoruz. İki önemli projeyle uğraşıyoruz. Eğer tren geldiğinde durakta değilseniz yandınız. Tren geldiğinde durakta olmanız lazım. Onu beklerken boş boş oturursanız yandınız. O güne hazır olmalısınız. Gelişim süreçlerini planlamanız gerekiyor. Bizim trene binecek noktada olmamız lazım. Aydın'ın neye ihtiyacı varsa bilimsel raporlar hazırladık. Aydın'ın yatırım iklimine ihtiyacı var. Bölge bazlı teşvik sisteminden ilçe bazlı teşvik sistemi lazım. Kuşadası ve Karacasu'nun gelişmesini bir tutmamalıyız. Bizim Çine'deki madenlerimizi Çine - Aydın hattına demiryolu ile bağlamamız gerekiyor. Kamyonlar yolları bozuyor. Aydın'ın lojistik iklime de ihtiyacı var. İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan gelip gitmesin. Çıldır Havalimanı açılsın. Ürünlerimizi toplayabileceğimiz bilimsel lojistik merkezimiz olsun. Aydın'da hazırlanan ürünler, İzmir gümrüğünden çıkıyor. Bunlar Aydın gümrüğünden çıksın. Organize Sera Bölgesi ile ilgili örnek bir proje yapılacak. Edebiyat değil bizim yol almamız lazım. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Aydın'da 90'lı yıllarda dönemin mülki amirleri toplanmış. Bunun meyveleri alınmış. Bu dönemde de yapılması gerekiyor. O dönem başarı yakalanmış. Biz yapmamız gereken her şeyi yapıyoruz, bazen üstüne çıkıyoruz. Haddinizi aşıyorsunuz diyorlar ve biz haddimizi aşmaya geldik. Netice gelmesi için her şeyi yapalım. Vicdanen rahat olalım. Hep birlikte bir araya gelmemiz gerekiyor. Şehrimizin yeni bir hikayeye ihtiyaç var" dedi.

"AYDIN OLARAK YAYI GERİLMİŞ OK GİBİYİZ"

Aydın'a müjde veren Ülken, "Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti iktidarın önceden beri vali ve onun kadar vali kalan birisi yok. Çok ciddi donamımı var valimizin. Avrupa Birliği'nden 3 buçuk milyon TL'lik projemiz onaylandı. Şimdilik detay vermeyeceğim. Aydın bundan sonra Mesleki Yeterlilik Merkezi olacak. Türkiye genelinde de tek merkez olacak. Yüzde 90'ı hibe. Aydın olarak yayı gerilmiş bir ok gibiyiz. Aydın olarak son 15 yıldır düştük. Biz yukarı doğru çıkacağız. 2-3 yıl içerisinde çıkacak. Doğal çıkışından daha fazla çıkması da bize bağlı. Bizim bunu hep birlikte çıkarmamız lazım" dedi.

"YANLIŞI CEZALANDIRMADIĞIMIZDA DOĞRUYU CEZALANDIRIYORUZ"

Tağşiş konusuna değinen Ülken, "Aydın gibi bir ilin ürünlerini bozmaya kalkmak alçakça. Çürük elmaları ayıklamak gerekiyor. Sayısının az olması bizi kurtarmaz. İyi ve kötüyü ayıklamamız lazım. İşini iyi yapanlara sahip çıkmamız lazım. Yasal yetki neyse uygulayalım. Aydın Ticaret Odası'ndan bunu yapan 10'a yakın üyemizi attık. Bir kısmına para cezası verdik. Daha hafifleri uyardık. Yanlışı cezalandırmadığımızda doğruyu cezalandırıyoruz. 100 firmanın 99'u doğruyu yapıp birisi yanlışı yapınca birine ceza vermezsek 99'una ceza vermiş oluruz. Bunun toplumsal olayı var. Toplumun sağlığıyla oynuyor. Her pahalı mal iyi mal değildir. Her ederinden ucuz olan mal bozuktur. Ya hırsızlık maldır yada sahteliği vardır" dedi.

"TEKNOKENTİN GENİŞLETİLMESİ LAZIM"

Teknokent ile ilgili değerlendirme yapan Ülken, "Bu projeyi biz sahiplendik geldiğimizde. ADÜ ile birlikte faaliyette bulunduk. Teknokent kuruldu. Binamız yok. Konteyner ile kuruldu. Şimdi yüzde 100 kapasitede. Yatırım yapmak isteyen onlarca firma var. Kapasite yetersiz. Fiziki şartlar yetersiz. Teknokent kuruldu. Eldeki imkanlar yetersiz. Modern büyük binalarla genişletilmesi lazım. Bunla ilgili 3 ay önce konuyu bakanlıklara ilettik. ADÜ Rektörü'nü ziyaret ettim. Konulardan birisi buydu. Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) var. Bunu yeni bir formata dönüştürüyor devlet. Üniversiteyi şehirle nasıl bütünleştirebiliriz bunu konuştuk. İvedilikle üniversitenin açılması lazım" dedi.

Ülken son olarak, "Bizim derdimiz Aydın. 10 bin üzerinde üyemiz var. Hangisinin nerede sorunu olursa beni arasın. Ben kurumumuzun gücüyle ekibimle birlikte yapabileceğim ne varsa yardımcı olacağım. Sorunları bilirsek yardımcı olabiliriz. Bilmezsek bir şey yapamayız. Derdiniz ne varsa arayın" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler