Takip Et

SON DAKİKA

Koronavirüs tedbirleri taşımacılık sektörünü de vurdu

26 Mart 2020, Perşembe 12:03

     


TÜMTAŞDER Genel Başkanı İsmail İzmirlioğlu, üyelerinin BAĞKUR primlerini ödeyemediğini ifade ederek, “Esnafımızın geçmiş borçları dondurulsun, en azından şu salgın döneminde eşleri ve çocukları sağlık hizmetinden yararlansın istiyoruz” dedi.

tvDEN’de yayınlanan Esnafın Kürsüsü programında Gazeteci Mehmet Aydın’ın sorularını yanutlayan Tüm Taşımacılar Esnaf ve Çalışanları Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (TÜMTAŞDER) Genel Başkanı İsmail İzmirlioğlu, tüm taşıma esnafının sorunları olduğunu tespit ettiklerini ve bu nedenle 2019 yılında bir çatı örgüt oluşturarak derneği kurduklarını ifade etti.

“ŞUAN 5 BİN CİVARI ÜYE YAPISINA SAHİBİZ”

Yolcu, yük, personel ve öğrenci taşıyıcılarını hizmet verdiklerini belirten Başkan İzmirlioğlu, tüm taşıma hizmeti veren esnaf ve çalışanlarının sorunlarına çözüm amaçlı derneğin faaliyet gösterdiğini belirtti. Başkan İzmirlioğlu, “Turizm sektöründen yük taşımaya, yolcu taşımadan personel taşımaya hizmeti veren esnaflarımızın sorunlarına çözüm amaçlı kurduğumuz TÜMTAŞDER, Türkiye geneli temsilcilikleri birçok ilde yapılandı. Şuan 5 bin civarı bir üye yapısına sahibiz. Federasyon yapılanması için de çalışmalarımız devam ediyor” diyerek, derneğin kurulma amacını anlattı.

“BİR TARAFTAN SALGIN HASTALIK BİR TARAFTAN DA EKONOMİK KORKU MEVCUT”

Koronavirüse karşı ülke olarak zor bir sınavdan geçildiğini belirten İzmirlioğlu, virüs salgını sonrası yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. (TÜMTAŞDER Genel Başkanı İzmirlioğlu, “Koronavirüs salgınıyla mücadele eden devlet yetkililerimize ve sağlık çalışanlarımıza özverili gayretlerinden dolayı tebrik ediyorum. Sağlık çalışanlarından sonra bu mücadele kapsamında alkışı hakkedenlerin taşıma hizmeti veren esnafımız olduğunu belirtmek istiyorum. Şuan sınırlarda bekleyen nakliye çalışanlarımız var. Bir taraftan lojistiğin devam etmesi gerekiyor ama bir taraftan da haklı olarak ülkeler kendi tedbirlerini alıyor. Yine yolcu taşımada yüzde 50 yolcu kapasitesi sınırlaması getirildi. Fakat o hizmeti veren esnafımız ve çalışan arkadaşlarımız hangi riskte olduğunu bilmediği yolcuyu taşımakta. Tabiri caizse kelle koltukta ve canı pahasına bu kamu hizmetini yerine getirmekteler. Bu olayın bir de ekonomik boyutu da var. Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna yolcu taşıyan otobüsler yarım kapasite ile zarar etmekte. Bir taraftan salgın hastalık bir taraftan da ekonomik korku mevcut. Virüse karşı tedbir almak çok önemli ama esnafımızın ekonomik durumu hakkında bir iyileştirme beklentimiz var. Devletimizden araç başı destek, belediyelerin kendi araçlarıyla verdiği seferleri azaltarak bizim esnafımıza destek olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“REHİN KALAN ARKADAŞLARIMIZ BİLE VAR”

Nakliye hizmeti veren esnaflarının yaşadığı sıkıntıları da dile getiren Başkan İzmirlioğlu, “Malum koronavirüs nedeniyle tüm lokanta ve benzeri yerler kapatıldı. Nakliye hizmeti veren arkadaşlarımız bu konuda büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Bu arkadaşlarım mola verdikleri yerlerde kendi hayatlarını idame ettirmesi gerekiyor. Diğer taraftan da birçok fabrika faaliyeti durdurdu ve nakliye sektörü bu durumdan çok etkilendi. İş yapabilen nakliyeci esnafımız bir de verdiği hizmetin karşısında ücretini almakta zorluklar yaşıyor ve kendilerine çeşitli bahaneler türetiliyor. Taşıdığı yükün ücretini alamadığı için gittiği yerde mazot parası olmadığı için rehin kalan arkadaşlarımız bile var. Geçmişte greve giden kamyoncu esnafımız, ‘İstanbul’daki vatandaşlar yiyeceksiz kalmasın’ düşüncesiyle bir araç tahsis eden vefakar insanlar. Fakat bu esnafımız hak ettikleri saygıyı görmediklerini inanıyor ve kendilerine yeterli değerin verilmesini bekliyor” ifadelerini kullandı.

“BAĞKUR PRİMLERİNİ ÖDEYEMEYEN ESNAF, SALGIN DÖNEMİNDE SAĞLIKTAN YARARLANAMIYOR”

Tüm taşıma sektörlerinde ciddi sorunların yaşandığını söyleyen Başkan İzmirlioğlu, “Nakliyeden, turizm taşımacılığına kadar tüm sektördeki esnafımızın durumu içler acısı durumda. Mart ayında bizim turizm sektöründe hizmetlerimiz başlardı. Ama bütün dünya ülkeleri kapılarını kapatmış durumda. Turizm acenteleri taşıma esnafımıza ‘Ben sana şu kadar süre iş vereceğim ama aracın şu şartlarda olması lazım’ dediği için esnaflarımız şartlara göre araç almıştı. Fakat şuan turizm sektörü yok. Bu sebeplerden dolayı esnafımızın sicili kırmızı çizgide ve karartılmış durumdalar. Bu olaylardan dolayı bu insanlar yüzde yüz işsiz kaldı. Bu esnafımız kredisini nasıl ödeyecek, evini nasıl geçindirecek. Devletimizin hazırladığı paket içerisine baktığımızda sadece işsizlik maaşı var. Ama bu esnafımızın tamamı vergi mükellefi ve BAĞKUR’lu. BAĞKUR primlerini aylardır ödeyemiyor bu esnafımız. Bilindiği üzere primi ödeyemeyince sağlık hizmeti de alamıyorsunuz. Bir talebimizde bu yönde oldu yetkililerimizden. Esnafımızın geçmiş borçları dondurulsun, en azından şu salgın döneminde eşlerinin ve çocuklarının sağlık hizmetinden yararlanmalarını istedik" dedi. (ERDAL AYDIN)
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
KORONAVİRÜS HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
"SOKAĞA ÇIKAN HERKESİN ATEŞİ ÖLÇÜLMELİ"
KORONAVİRÜSTE SON DURUM
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN EK GENELGE
KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADI


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler