Takip Et

SON DAKİKA

“10 milyon dolarlık ihracat kaybının önüne geçtik”

25 Kasım 2020, Çarşamba 14:32

     


AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, “Kuru incirde geçen sene TMO tarafından yapılan müdahaleyle en az 10 milyon dolarlık bir ihracat kaybının önüne geçilmiştir. Çiftçimizin ürünü değer bulması için devletimizin bütün imkanlarını seferber ediyoruz” dedi.
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2017 - 2018 hesap yıllarına ait görüşmeler yaklaşık 4 saat sürdü.  AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede tüm tarım ürünlerine gerekli desteğin sağlandığını belirtti.
“KURU İNCİRDE İKİNCİ DEFA GÖREV ALDIK”
AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın Başkanlığında gerçekleşen toplantıya, komisyon üyeleri, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ve ilgili kurum ile Sayıştay temsilcileri katıldı. TMO Genel Müdürü Güldal, bütçe görüşmesinde yaptığı değerlendirmede,  “Özel ürünlerden bahsetmek istiyorum kısaca, bunlar fındık, kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı. Bu ürünlerde biz fındıkta 8 defa görev aldık, kuru üzümde 3 defa görev aldık, kuru incirde ikinci defa görev aldık ve kuru kayısıda bu sene ilk defa görev aldık. Ama bu ürünlerin özel ürünler olarak anlamlandırmamın sebebi şudur, bu ürünler sadece üreticinin hakkı olan ürünler değil, ülkemize çok değerli ihracat katkısı sağlaması sebebiyle ülkemizin de çok yararlandığı ürünlerdir. Dolayısıyla, Toprak Mahsulleri Ofisinin bu ürünlere olan ilgisi ve görevlendirilmesi bu anlamda, üretici kadar ülke menfaatine de katkı sağlamaktadır” dedi.
“DEVLETİMİZİN BÜTÜN İMKÂNLARINI SEFERBER EDİYORUZ”
Pandemi nedeniyle tüm dünyada tarım ürünlerinin öneminin daha fazla ön plana çıktığını vurgulayan KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, “Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından tarım ürünlerinde gerekli prim ve mazot destekleri sağlanmaktadır.
Çiftçimizin ürünleri değerini bulması için de gerektiğinde TMO aracılığıyla alım müdahalesi yapılmaktadır. Aydın’ın tarım ürünlerinde başta gelen pamuk, kestane, zeytin ve kuru incir ekonomimiz için en önemli ürünlerimiz.
İlimizin yıllık 720 milyon dolar civarında olan ihracat rakamının sadece yaklaşık 250 milyon doları kuru incirden karşılanmaktadır. Bu da hem Aydın’ımız hem de ülkemiz için önemli bir ekonomik gelir kaynağıdır. Geçen yıl kuru incirde rekolte fazlalığı ve ihracat sorunlarından kaynaklı fiyat karmaşası yaşandı. Sayın Genel Müdürümüzün de toplantımızda ifade ettiği üzere, kuru incirde geçen sene TMO tarafından yapılan müdahaleyle en az 10 milyon dolarlık bir ihracat kaybının önüne geçilmiştir. Ayrıca, çiftçimizin gelirinde artış sağlanmıştır. Üreticimizin bu yıl da fiyatlardan memnun kaldığını gözlemlemekteyiz. Çiftçimizin ürününün değer bulması için devletimizin bütün imkânlarını seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)






 
Son Eklenen Haberler