Takip Et

SON DAKİKA

Aydın’ın ilk fidancılık kooperatifi kuruldu

23 Eylül 2020, Çarşamba 11:35

     


Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı ve Özege Fidancılık Şirket Ortağı Mustafa Galip Özel ile Demirbaş Fidancılık şirket sahibi Mustafa Demirbaş’ın öncülüğünde, Aydın Fidan ve Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Mustafa Galip Özel ve Mustafa Demirbaş Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem’e kooperatifin kuruluşu ile ilgili kurucular kurulu listesi ve başvuru evraklarını teslim etti. Aydın’da kooperatif sayesinde, çiftçilere ismine doğru, sertifikalı ve hastalıktan arı fidan temin edeceklerini ifade eden Özel,”Kooperatifimiz Aydın’ın fidancılık üssü olacak” dedi.

“AMACIMIZ TEMİZ, DÜZGÜN FİDE ÜRETMEK”

Aydın’a ilk kez fidan üreten bir kooperatif kazandırılmış olacağını ifade eden Mustafa Galip Özel, “Kooperatifimizin ilerleyen günlerde kooperatif yönetimi ve çiftçimiz ile birlikte altyapısını da oluşturacağız. Aydın çiftçisine temiz, düzgün fide üretimi yaptırmayı hedefliyoruz. Kooperatifimizin ileriki süreçte Aydın çiftçisine çok büyük faydaları olacağını düşünüyoruz. 30 kişilik bir kurucu listemiz var. Bu sayıyı 50’ye kadar çıkaracağız. Bunun altyapısı da hazırlanıyor. Memleketimize ve çiftçimize hayırlı olmasını diliyoruz. Bizim amacımız çiftçimizi hastalıktan ari kaliteli fidan ve süs bitkileri ile buluşturabilmektir. 17 ilçemizden kooperatifimize katılım var. Bu girişimimiz 17 ilçemizi de ilgilendiriyor” dedi.

“AYDIN FİDANCILIKTA ÜS BÖLGE OLACAK”

Aydın’ı merkezi anlamda fidancılık konusunda bir üs bölge yapmayı düşündüklerini ifade eden Özel, “İki ay içerisinde süreci tamamlamış olacağız ve kooperatifimizi tam olarak fidan dikim sezonuna yetiştireceğiz. Kaliteli fidan üretimi odaklı çalışmalar gerçekleştireceğiz. Aydın çiftçilerine hastalıktan ari ve kaliteli fidan temin etmeyi çok önemsiyoruz. Bunu ancak bir kooperatif sayesinde yapabiliriz. Birbirimizden kopuk şekilde çalıştığımızda hastalıktan ari, adı doğru olmayan fidanlar geliyor. Aydın’a yılda bir kere gelen kişiler fidanı veriyor. Hangi çeşit olduğu, zamanında meyve verip vermediği de bilinmiyor. Yanlış fidan çiftçinin 10 yılına mal oluyor. Bizim bu kooperatifi hayata geçirmekteki en büyük amacımız, çiftçimize doğru ve kaliteli fidan ulaştırabilmek. Çiftçinin geleceği ile ilgili bir alt yapı hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KOOPERATİFİMİZİN YANINDAYIZ”

Aydın Fidan ve Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin Aydın için ilk fidancılık kooperatifi olduğunu belirten Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, “Aydınımız'a ilk kooperatifimizi kazandırmış olacağız. Bunu da bir örgüt çatısı altında gerçekleştirmek en güzeli, en doğrusu. Ödemiş'te yıllar önce kurulan fidancılık kooperatifi örneği var. Aydın Fidan ve Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de ilimizde bir ilk olma özelliğini taşıyor. İnşallah Aydın ve çevresi de kurulan bu kooperatif vesilesiyle Ödemiş gibi ikinci bir fidancılık üssü konumuna gelir. Bunun tabi bir de pazarlama kısmı var. Kurulacak bu kooperatif kanalıyla pazarlaması da daha kolay olacaktır. Kooperatif aynı zamanda tüzel kişilik hüviyeti de kazanacağı için daha güvenilir, daha doğru fidan, daha uygun fiyatlarla üreticiyle buluşmuş olacak. Kooperatifle ilgili bizim maddi bir teşviğimiz yok ama sürekli kooperatiflerin arkasındayız. Bizden teknik destek istediklerinde de yanlarında oluruz. Biz kooperatiflerin kuruluş aşamalarında ihtiyaç olup olmadığıyla ilgili de fizibilitesini yaparak araştırmada bulunuyoruz. Kooperatif tüzel kişiliği adı altında zaten üretim faaliyetine bağlı olarak değişik destekler de var. Bu destekler pazarlama ve yatırım safhasında ortaya çıkıyor” dedi. (CEREN AKBAŞ)







 
Son Eklenen Haberler