Takip Et

SON DAKİKA

Aydın'da 20 bin metrekare serada muz üretecek

22 Mart 2020, Pazar 10:07

     


Aydınlı yatırımcı Ali Sert, kurmak istediği muz serası için karşılaştığı tüm prosedüre rağmen yılmadan devam ettiğini söyledi. 20 bin metrekare alanda kapalı sera kurarak üretim yapmak isteyen Sert, karşılaştığı engel ve ekstra maliyetler nedeniyle ilk olarak yarısını tamamlayacağını belirtti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Sultanhisar’ın Atça Mahallesi Ovası'nda satın aldığı arazide muz üretimi yapmayı hedeflediğini belirten Ali Sert, planladığı yatırımı karşılaştığı zorluklar nedeniyle geciktiğini dile getirdi. Toplam maliyeti 3 milyon lira olan sera üretimi için 1 yıl fizibilite çalışması yaptığını söyleyen Sert, ilk etapta 1 milyon 800 bin liralık yatırımı hayata geçireceğini söyledi.

“MECBUREN ELEKTRİĞİ DE KENDİ İMKANLARIMIZLA GETİRİYORUZ”

Aydın’da iklim uygun olduğu için farklı ürün yetiştirmek istediğini ve muz üretimi yapma kararı aldığını dile getiren Ali Sert, “Muz üretimi için karar verdikten sonra gerekli fizibilite çalışmaları yaptım. Anamur bölgesine giderek araştırmalar yaptık, iklim de aynı olduğu için Aydın’da da yetiştirilebileceği kanısına vardık. Atça’da bunun için çalışmaya başladık. Şuan sera yapımı devam etmekte ama yatırımcının bürokrasi açısından biraz daha rahat olması gerekiyor. Bu nedenle devletimizden bazı kanunlarda değişiklik yapması gerektiğini gördüm. Bu yatırım esnasında yaşadığım sıkıntıların başında elektrik geliyor. Yatırımcının zaten yeterince yükü var ve ağır geliyor. Bunun üzerine bir de elektrik altyapısı yatırımı için maliyet çıkartılıyor. İlk defa böyle bir yatırım işine başladım ve elektrik için başvurdum. Bize, elektrik altyapısı için trafo, direk gibi yatırımları kendimizin yapması gerektiği söylendi. Bu konuda destek için yaptığım bütün çabalar sonuçsuz kaldı. Çünkü yasalar buna müsaade etmiyor. Mecburen elektriği de kendi imkanlarımızla getiriyoruz. Bu da bize artı bir maliyet doğurdu” dedi.

“DEVLETİMİZİN BU SORUNLARI ORTADAN KALDIRMASINI İSTİYORUM”

Elektrik Dağıtım Şirketi ADM tarafından kendisine çıkartılan maliyet nedeniyle seranın öncelikle 10 bin 500 metre kare alanını kapatabildiğini dile getiren yatırımcı Ali Sert, “Burası toplam 20 bin metrekare alanda planlanan bir çalışma. Şuan yarısını kapatıyoruz ve bu maliyetler çıkmasa idi tek seferde tamamını kapatacaktık. Sadece elektrik yatırımı için 150 bin lira bir maliyet çıkartıldı. ADM bunu daha aşağıya çekmek için çalışıyor ama kanunlar buna müsaade etmiyor. Benden sera çevresinden tarımsal sulama dışında 5 abone bulmam istendi ama ovanın ortasında bu da mümkün değil. Bir sorun da Devlet Su İşleri (DSİ) ile yaşadım. Ürünlerin sulanması için sondaj kurmayı istemiştim. Kapalı alanlarda sondaj izni vermiyorlar ve bu da tamamen kanunlarla alakalı. Bütün ürünlerde olduğu gibi muz üretimi için su önemli bir gıda. Fakat artık su ihtiyacımızı kanaletten karşılayacağız. Devletimizin bu sorunları ortadan kaldırmasını istiyorum ve kaldıracağına da inanıyorum.

“3 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK”

Karşısına çıkan engellere rağmen yatırımı ısrarla sürdürdüğünü belirten Ali Sert, “Karşılaştığımız zorluklara rağmen ilk etapta bir milyon 800 bin lira olan yatırımımız, tamamını bitirdiğimizde 3 milyon liraya mal olacak. Takıldığımız engeller ve hava şartları da müsaade etmediği için 25 Mart’ta bitirmeyi planladığımız seramızda, Nisan başında da ilk fidanlarımızı toprakla buluşturacaktık. Artık 10 Nisan gibi 2 bin fidanlarımızı dikmeyi ümit ediyoruz. Bir yıl sonra da dekarda yaklaşık 6-7 ton ürün almayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)

 

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Cansız bedenine ulaşıldı

Tilkimen otu tezgahta yerini aldı

Aydın'da ulaşım ile ilgili önemli açıklama

65 yaş üzeri keyfi dışarı çıkana 3 bin 150 TL ceza

 

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler