Takip Et

SON DAKİKA

Maden ihracatının yıldızları ödüllerine kavuştu

21 Şubat 2020, Cuma 13:49

     


Türkiye'ye 2019’da 946 milyon dolar döviz kazandıran Ege Maden İhracatçıları Birliği, bu ihracata en büyük katkıyı sağlayan üyelerini ödüllendiriyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

"Maden İhracatının Yıldızları Ödül Törenleri"nin ilk etabı 20 Şubat’ta Afyonkarahisar Akrones Otel’de gerçekleşti. Geçen sene 1 milyon dolar üzeri ihracat yaparak Türkiye'ye 142 milyon dolar döviz kazandıran, Afyon’un 2019 yılındaki ihracatının yüzde 40’ını gerçekleştiren 40 firma ödüllerine kavuştu.

Şuayp Demirel, 2019’da Afyonkarahisar’dan en fazla ihracat yapan firma olarak adını ilk sıraya yazdırdı. Karamehmet Mermer ikinci sırada yerini aldı. Üçüncü ise TUREKS-GM Mermer Granit oldu.

MADENDE KARTLAR YENİDEN KARILIYOR

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, 2019 Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve 2 bini aşkın kişinin ölümüne yol açan coronavirüsün Türkiye’de ekonomik anlamda vurduğu tek sektörün maden olduğunu söyledi. Kaya, “Özellikle de doğal taş sektörünü etkiledi. Çünkü ihracatımızın yüzde 35-40’ını Çin’e yapıyoruz. Yerine koyabileceğimiz, başka pazar arayın diyecek şansımız yok. Çin bizden aldığı tüm blokların yüzde 95’inden fazlasını iç tüketiminde kullanıyor. Gönderdiğimiz bloklar orada işlenip başka ülkelere ihracat yapılsaydı bize avantaj olarak dönebilirdi. Çünkü, Çin'den alamadıkları için bize gelebilirlerdi. Onun için ihracatta, Çin'in yerine koyabileceğimiz başka bir ülke yok” dedi.

EXİMBANK KREDİLERİNDE BİR YIL ERTELEMEYE YEŞİL IŞIK

Kaya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile İzmir’de, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ile Ankara’da görüştüklerini, Madencilik sektörünün Eximbank kredilerinin tamamına bir yıl ötelenmesi talebini ilettiklerini dile getirerek, “Ticaret Bakanımız ve Bakan Yardımcımız dertlerimizi dinledi, bizim dertlerimizle dertlendiler. Eximbank kredilerimizin tamamını 1 yıl ötelenmesi konusunu Türk Eximbank Yönetim Kurulu gündemine aldırıyorlar. Buradan olumlu bir karar çıkacağına tüm kalbimle inanıyorum. Yani, 500-600 bin euro borç almışsanız ve bunu üçe bölmüşseniz taksitiniz 2021'de bitiyorsa, bu 2022'ye ertelenecek. Sayın Berat Albayrak’tan randevu talebimiz var, özellikle kamu ve özel bankalarla ilgili. Ciddi bir darbe alıyoruz. Üstesinden gelebilmemiz için buna ihtiyacımız var. Torba kanundaki bir maddeyle sorunlarımız görüldü. Yani madenler, devlet katkıları, tüm ödemelerimizle ilgili her türlü kolaylığı verilecek. Enerji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı maden ihracatçısının yanında” ifadelerini kullandı.

MADEN KANUNU GELİYOR

Mevlüt Kaya, “İnadına üretim inadına ihracat” mottosuyla krizi fırsata çevireceklerini söyledi, birlik ve beraberlik mesajını yineleyerek, “Türkiye’nin başka şansı yok, bunun üstesinden el ele tutuşarak geleceğiz. Ankara’da bakanlarımızdan talebimiz oldu. İlk defa bütün STK başkanları herkes mutlu ayrıldı. İnşallah müjdeli haberleri sizlere vereceğiz. İnsan ve çevreye kırmızı çizgimiz, onurumuz, namusumuz gibi özen göstereceğiz. Bütün STK’lar bir araya geldik inanılmaz bir maden kanunu geliyor ilk defa. İnsan ve çevre dokunulmazdır. Biz 82 milyonun sahip olduğu değerleri işletiyoruz. Bu özenle madencilik yapacağız” diye konuştu.

“MADEN SEKTÖRÜNÜN İSTİHDAMA KATKISI BÜYÜK”

Maden sektörünün ülkemizde işsizliğin önlenmesinde öncü kuvvetlerden birisi olduğuna vurgu yapan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, "İhracat yaparak ülkemize katma değer kazandıran alın teriyle ekmeğini taştan çıkaran madencilerimizi kutluyorum. Zor dönemden geçiyoruz birliğe en fazla önem vermemiz gerek dönem. Birlik başkanının söylediğinden anlıyoruz birlik olmamız gerektiğini. 2020 yılında İhracatın Yıldızları Ödül Törenlerini Afyon'dan başlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği'ne teşekkür ediyorum" dedi.

“ORMAN MEVZUATINDA SIKI MESAİ YAPTIK”

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Kasım’da yeni bir Maden Kurulu hazırlığı yaptıklarını, Aralık’da ise STK profesyonelleriyle bir araya gelerek kanun çalışmasını tamamladıklarını anlattı. Alimoğlu, “Ocak ayında orman mevzuatında karşılaşılan sorunları rapor ederek birlikte hareket ettiğimiz STK başkanlarımızla beraber toplantıda bakanlarımıza bürokratlarımıza arz ettik. 2 gün evvel tüm il gruplarını kapsayan tek tek hesapladığımız orman bedellerinin hangi mertebeye indirilmesini talep ettiğimizin dosyasını verdik. Toplantıda bürokratların bizim bir önceki toplantıda verdiğimiz dosya üzerinde çalıştığını duymak, oluşturdukları çözümleri bizlerle paylaşmaları kaybolan umutlarımızın yeşermesine sebep oldu” dedi.

“ÇEVRE MEVZUATI AB İLE BİREBİR”

Maden Mühendisi ve Çevre Uzmanı Oğuz Güner, maden sektörünün çağ kapatıp çağ açtığını, kalkınmanın ve sanayileşmenin temelinin madencilik olduğunu söyleyerek, “Orman Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı Haziran’da Madencilik Kurulu düzenleneceğini söyledi. Kendinizi çok çevreciymiş gibi görünenlerin rüzgârına bırakmamanızı istiyorum. Ülkemizdeki çevre mevzuatı Avrupa Birliği ülkeleriyle birebir aynı. Bu ülkede Avrupa Birliği’nden farklı mevzuat uygulanmıyor. Enerji Bakanlığı bünyesinde öyle bir rüzgar yakaladınız ki Bakan ve Bakan Yardımcısı sorunlarınıza tamamen hakim. EİB, TÜMMER, Altın Madencileri Derneği hepsinin tek çatıda olması gurur verici” ifadelerine yer verdi.

Ödül törenine Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, Türkiye Mermer Doğaltaş Ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, İl Jandarma Komutanı Hamza Çömez, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, sektör temsilcileri ve bölgede faaliyet gösteren maden ihracatçıları katıldı. (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler