Takip Et

SON DAKİKA

5.Ulusal Pamuk Zirvesi Sonuç Bildirgesi yayımlandı

19 Nisan 2019, Cuma 15:24

     


Ulusal Pamuk Konseyi'nce, geçen Cumartesi günü Kahramanmaraş'ta, "Tohumdan Hazır Giyim'e Yerli Pamuk" sloganıyla düzenlenen ve ilgili bakanlıklar ile pamuk sektörünün üretici, tüccar ve sanayici kesimlerinden iki yüzü aşan sayıda temsilcinin katıldığı 5.Ulusal Pamuk Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, zirvede Türkiye pamukçuluğunun sorunlarının tohumdan hazır giyime uzanan katma değer zincirinde yer alan bütün kesimlerin bakış açılarından ele alınıp değerlendirildiğini ve çözüm önerilerinin ortaya konduğunu söyledi. Balçık, “Bununla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığımızın sorunlara yaklaşımı, çözüm için yapılanlar ve sektörümüzün ülke ekonomisine katkısının daha da geliştirilmesi için yapılması planlananlar dile getirildi” diye konuştu.
"4 MİLYON TON PAMUĞA İHTİYAÇ VAR"
Türkiye’nin pamuk değerlerine dikkat çeken Balçık, "Ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi (ICAC), 2017-2025 döneminde dünya elyaf tüketiminin 121 milyon ton'a, kişi başına pamuk tüketiminin de 3,5 kg'dan 4 kg'a çıkmasını öngörmektedir. Bu artışın 428 kadarının pamuk sektörünce karşılanacağına ve bunun pamuklu tekstil ve hazır giyim sanayileri için büyük bir fırsat içerdiğine dikkat çekmektedir. Bir başka deyişle, halen 26-27 milyon ton bandında seyretmekte olan dünya pamuk tüketiminin dönem boyunca 7 milyon ton kadar artarak 33 milyon ton seviyesine çıkacağı tahmin edilmektedir. Tekstil ve hazır giyim sanayilerimiz hali hazırda dünya pamuk tüketiminde 1 milyon 475 bin ton ile %45,5 paya sahiptir. Anılan dönem zarfında bu oranın korunabilmesi için tüketimin her yıl 50 bin ton kadar aratarak dönem sonunda 1 milyon 850 bin ton seviyesine ulaşması gerekmektedir. Öte yandan, Sayın Cumhurbaşkanımızca açıklanan Türkiye İhracatçılar (Meclisi (TİM) 2023 Stratejisinde Tekstil ve Hazır Giyim Sanayilerimiz için toplam 72 Milyar Dolar ihracat hedefi öngörülmekte olup, bunun için yaklaşık 4 milyon ton pamuğa ihtiyaç duyulacağı hesaplanmaktadır.
"PAMUK SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇIK"
Bu projeksiyon da göstermektedir ki, ülkemiz pamuk sektörünün önü açıktır. İhracat geliri, cari fazla ve sınai istihdam değerleriyle ülkemiz ekonomisinin lideri olan Tekstil ve Hazır Giyim sanayilerimizi giderek artacak ihtiyacını karşılamak üzere, bütün imkanlarımızı seferber ederek daha fazla ve daha kaliteli pamuk üretmeliyiz. Bunun için üretimdeki sorunlarımızı hızla çözerek potansiyel kapasitemizi azami düzeyde gerçeğe dönüştürmemiz gerekiyor.
Zirve'de yapılan görüşmelerden anlaşılmıştır ki, o sorunlarımız konusunda gerek sektörümüzün farklı kesimleri, gerekse sektörümüz ile bakanlığımız yetkilileri arasında tam bir mutabakat vardır. Sorunların çözümünün olmazsa olmaz koşulu ve başarılı sonuçlar için gerekli sinerjinin temel kaynağı olan bu mutabakat geleceğe ümitle bakmamıza neden olmaktadır” dedi.
"PRİMLER AYNI DÖNEMDE ÖDENMELİ"
Balçık sözlerini sürdürerek, zirvede pamuk tarımı ve pamuklu tekstil ve hazır giyim sanayilerimizde sürdürülebilir bir gelişme için fikir birliğine varılan önerileri şöyle sıraladı; "Pamuk üretiminde girdi fiyatlarının rakip ülkelere kıyasla çok yüksek olmasından kaynaklanan maliyetleri dengelemek üzere pamuk destekleri her yıl enflasyon oranında artırılarak sürdürülmelidir. Bu destek, tekstil sanayimizin ihtiyacının tamamını karşılamak bir yana, mevcut üretimin sürdürülmesi için de elzemdir. Destek miktarının belirlenmesinde alternatif ürünlere gümrük korunması sağlayan dolaylı destek politikaları da dikkate alınmalıdır. Destek primlerinin, halen yapıldığı gibi üretimi izleyen yılda değil, aynı üretim yılı içinde ve ekim sezonunda ödenmesi üreticilerimizi kredi maliyetlerinden kurtaracak, dahası ekim kararlarına ışık tutarak desteklemenin asıl amaçlarından olan yönlendirmeyi sağlayacaktır. Mevcut pamuk alanlarında ekonomiklik, çevrenin korunması ve sosyal açılardan pamuğa eşdeğer bir ürün seçeneği bulunmadığı için, destekleme için öngörülen “münavebe” koşulu, pamuk özelinde yeniden değerlendirilmelidir. Yabancı ot mücadelesi, hasat öncesi defolyant uygulaması, hasat ve hasat sonrası depolama, çırçırlama işlemlerinden kaynaklanan verim ve kalite kayıplarını ve yabancı madde bulaşmasını (kontaminasyon) önlemek için gerekli tedbirler acilen alınmalıdır.
Çırçır ve presleme işletmeleri günümüz ihtiyaçları doğrultusunda rehabilite edilmeli, mevcut çalışma usul ve esasları gözden geçirilerek yenilenmelidir" (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler