Takip Et

SON DAKİKA

Kestane sınırları aştı

18 Aralık 2013, Çarşamba 12:06

     


Bölge üreticisinden kestaneyi alıp, işleyerek yurt içi ve yurt dışı pazarlara gönderen Ege Bölgesi’nin en büyük kestane işletmesi Menkur Kestane, ekim ayından bu yana 2 bin ton kestane ihraç etti. Yılda sadece 3 aylık sezonda kestane işlediklerini ve sezonun çok iyi olduğunu belirten Menkur Kestane’nin sahibi Mehmet Kurtar, kestane fiyatlarının bu yıl altın çağını yaşadığını belirterek, üreticilerin diğer sezon için kestane ağaçlarına daha iyi bakmalarını tavsiye etti.

Kurtar, “Ege Bölgesi’nde kestane piyasasını belirleyen öncü firmayız. Bu yıl kestane altın yılını yaşıyor. Üreticilerimiz 3 TL ile 10 TL kilogram fiyatı karşısında benim temennim ve isteğim üreticilerimizin ağaçlarını daha iyi bakmaları ve gelecek sezonda daha çok para kazanmalarıdır. Eğer kestane bilinçli üretilir ise çok daha iyi para kazanır. Üreticilerimizin bu altını daha çok değerlendirmesi gerekiyor. Biz firma olarak üreticilerimizle yüzde 90 oranında peşin para çalıştık. Son yılların en iyi sezonunu yaşıyoruz” dedi.

 

İZKA’DAN 600 BİN TL DESTEK

1996 yılından önce küçük ölçekli bir işletme olarak çalıştıklarını ve şirketin 1996 yılında kurulduğunu belirten Kurtar, “Şirket olarak Menkur Kestane’yi büyütmek için projeler yaptım. Bu projelerde önce yer temini, daha sonra paketleme makinesi, soğuk hava deposu, işleme makinesi, araç gibi birçok ihtiyacı karşıladım. Projelerimde İZKA’dan aldığım yüzde 50 hibe desteği ile toplam 600 bin TL destek sağladım. ‘Dalından Ambalaja Ödemiş’ten Dünyaya’ projemiz de destek gördü. İtalya’dan paketleme makinesi aldım. Bu makinemiz kestaneyi 1 kilogram şeklinde paketleyebiliyor. Bu işlemi yaparak da zincir market piyasasına girmiş oldum. Bölgemizin kestaneleri marketlerimizde satışa sunuluyor. Menkur Kestane olarak dünyanın şuan için 6 ülkesine ihracat yapıyoruz. İç piyasada da gönderdiğimiz yerler var. Bu sezon üreticilerimizin de, bizlerin de yüzü güldü” diye konuştu.

 

Ödemiş’ten İtalya’ya, Lübnan’a, İngiltere’ye, Macaristan’a, Almanya’ya ve Fransa’ya kestane ihracatı yaptıklarını ifade eden işletmenin Dış Ticaret Müdürü Sibel Yıldız ise, “Kestane sezonu kasım ayında başlayıp ocak ayında bitiyor. Ancak bu yıl sezonun erken başlamasından dolayı ekim ayından bu yana üreticilerimizden kestanelerimizi alıyoruz, sınıflandırıyoruz, daha sonra da paketliyoruz. Ege Bölgesi’nin en kapsamlı ve en düzenli kestane işletmesi biziz. Ekim ayından bu yana 2 bin ton kestane işleyerek ihraç ettik. Ocak ayı sonuna kadar 2 bin 500-3 bin ton kestane ihraç etmeyi hedefliyoruz. Şuan 6 ülkeye Ödemiş’ten kestane gönderiyoruz. Avrupa bazında 3 milyon 100 bin euro, Ortadoğu bazında 700 bin dolarlık kestane ihraç ettik. Yurt içinde de Antalya ve Mersin’e kestane gönderiyoruz” dedi. 







 
Son Eklenen Haberler