Takip Et

SON DAKİKA

TKDK'dan Söke'ye 1 milyon TL hibe

18 Eylül 2014, Perşembe 09:44

     


Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü tarafından Söke Ziraat Odası Konferans Salonu'nda potansiyel yatırımcılara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş ve yönetim kurulu üyeleri ile bazı muhtarlar, üreticiler ve Sökeli proje sahipleri de katıldı.

Toplantıda kurumun amaçları, faaliyetleri, IPARD kapsamındaki destekler, başvuru koşulları ve Söke'den kuruma sunulan projelerle ilgili konular koordinatörlük uzmanları tarafından hazırlanan sunumla katılımcılara aktarıldı. TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü uzmanlarının gerçekleştirdiği sunumla, TKDK tarafından süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve-sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığının geliştirilmesi, vb. alanlara 5 bin Avro'dan 3 milyon Avro'ya kadar yüzde 50 oranında hibe desteği verildiği katılımcılara aktarıldı.

"SÖKE'YE 1 MİLYON 239 BİN TL HİBE DESTEĞİ VERİLDİ"

Söke'den TKDK'ya 7 proje başvurusu yapıldığını belirten TKDK İl Koordinatörü uzmanları, kanatlı et üretimi dışındaki diğer projelerin arıcılık alanlarıyla ilgili olduğunun altını çizerek, projeler neticesinde Söke'deki toplam 2 milyon 478 bin 267 TL'lik yatırımın yüzde 50'sinin TKDK tarafından hibe olarak karşılandığını belirtti.

Toplantıda AB Komisyonu'nun onayı ile Aydın'a özgü birçok yerel üründe yüzde 50 hibe desteğinin önünün açıldığını belirten Koordinatörlük Uzmanları, "Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi" tedbiri kapsamında desteklenen ürünlerin arttırılarak revize edildiğini kaydetti. Daha önce yerel ürünler kapsamında sadece 'incir, zeytin, zeytinyağı, kestane, bal kabağı, çam fıstığı, tahin, tahin helvası, çilek, şeftali, narenciye, nar, cin mısırı (patlak mısır), kabat tatlısı, yuvalama, paşa böreği, prina yağı, kuru prina, prina tozu ve suyu' ürünlerinin bulunduğunu belirten uzmanlar, Aydın'a ait birçok yerel ürünün yer aldığı listenin destek kapsamına alındığını da belirtti. Yatırımcılara Damga Vergisi haricinde vergi muafiyeti sağlandığını belirten Koordinatörlük uzmanları, muafiyet kapsamında KDV, ÖTV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Gümrük Vergisi'nin alınmadığını ifade etti.

"BAŞVURULAR DÖNEMSEL OLARAK YAPILIYOR"

Koordinatörlük uzmanları yaklaşık 1.5 saat süren bilgilendirme toplantısında, kuruma başvuruların dönemsel olarak yapıldığının altını çizerek, çağrı döneminin kurumun internet sitesinde ilan edildiğini ve başvuruların TKDK İl Koordinatörlüğü'ne yapılmasını gerektiğini belirterek, yatırım hazırlıklarına başlamadan önce mutlaka koordinatörlük yetkililerinden detaylı bilgi alınması gerektiğini söyledi. (MURAT TAN/İNCİR AJANS)







 
Son Eklenen Haberler