Takip Et

SON DAKİKA

Dünya Bankası ve EBRD raporları bilimsel verilerle jeotermale ışık tutacak

12 Eylül 2019, Perşembe 14:26

     


Dünya Bankası ile Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’deki jeotermal elektrik santrallerinin sosyal ve çevresel etkilerini ortaya koymak için rapor hazırlıyorlar.

Avrupa Birliği kapsamında yer alan bağımsız bir kuruluş olan Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’deki JES’leri inceleyerek, kredi verdiği yatırımların olumsuz bir etkisinin olup olmadığını ortaya koymak amacı ile çalışmalarını sürdürüyor. EBRD; JES’lerin çevresel ve sosyal etkilerini aydınlatmak için Nisan ayından bu yana çalışmayı yürütüyor. Yayınlanacak rapor için, JES’lerin çevresel etkilerinin yanı sıra toplumsal ve sosyal etkileri de bu raporda sunulacak. Çalışmaların Kasım ayında tamamlanması beklenmekte. EBRD tarafından hazırlanacak raporun, jeotermal elektrik santrallerinin sosyal ve çevresel etkileri konusunda bugüne kadarki en kapsamlı çalışmalardan biri olacağı öngörülüyor.

DÜNYA BANKASI DA ARAŞTIRIYOR

Uluslararası bir kuruluş olan Dünya Bankası da, jeotermal elektrik santrallerinin çevresel etkileri konusunda çalışmalarını yürütmekte. ODTÜ ile iş birliği içerisinde çalışmalarını yürüten Dünya Bankası, jeotermal santrallerden çıkan karbondioksit salınımı ve etkileri konusunda çalışmakta. Bu araştırmanın da 2019 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, JES’lerin sosyal ve çevresel etkilerinin, bağımsızlıkları konusunda hiçbir kuşku bulunmayan Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’nın raporlarıyla aydınlanacağını belirterek, “Jeotermal; yerli, yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır. Avrupa Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası’nın çalışmalarının jeotermal elektrik santrallerinin yenilenebilir ve çevreci niteliklerini tartışmaya yer kalmayacak şekilde ortaya koyacağına inanıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler