Takip Et

/>

SON DAKİKA

AR-GE için kurulan Zeytin Değirmeni, şimdi tüm Aydın’a hizmet veriyor

12 Eylül 2019, Perşembe 22:24

     


Türkiye’nin sayılı zeytinyağı makinesi imalatçılarından Ustalar Makina’nın İncirliova Dereağzı’nda kurduğu Zeytin Değirmeni Zeytinyağı Fabrikası, soğuk sıkım sistemi ile Aydın ve İzmir’den çok sayıda üreticinin tercihi oldu. Zeytin Değirmeni'nde yeni sezon sıkımları da başladı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’da 15 yıl önde kurulan, Türkiye’nin yanı sıra Fas, Cezayir, Tunus ve Azerbaycan gibi ülkelere zeytinyağı makinesi üreten Ustalar Makina, İncirliova Dereağzı Mahallesi’nde AR-GE amaçlı ‘Zeytin Değirmeni’ adıyla Soğuk Sıkım Zeytinyağı Fabrikası kurdu. Ustalar Makina’nın yeni ürettiği zeytinyağı makinelerini sergilemek ve test etmek amaçlı kurduğu Zeytin Değirmeni Soğuk Sıkım Tesisi, kısa sürede Aydın’ın tüm ilçelerine ve İzmir’e hizmet eden bir zeytinyağı fabrikası haline geldi. Sektörde yarım asırlık tecrübeye sahip Karasu ailesinin işlettiği Zeytin Değirmeni, daha kaliteli ve daha randımanlı zeytinyağı isteyen üreticilerin tercihi oluyor. Zeytin Değirmeni, yeni sezon zeytin sıkımlarına da başladı. 

“KALİTELİ VE RANDIMANLI SIKIM İÇİN DALAMA,

YENİPAZAR VE TİRE’DEN GELİYORLAR”

Zeytin Değirmeni Zeytinyağı Fabrikası’nın kuruluş hikayesini anlatan Tesis Sorumlusu Merve Karasu, “Ustalar Makina olarak yeni ürettiğimiz makineleri sergilemek, test amaçlı kullanmak ve AR-GE amaçlı çalışmalarımızı yapmak için 2018 yılında İncirliova Dereağzı Mahallesi’nde ‘Zeytin Değirmeni’ adıyla Zeytinyağı Fabrikamızı açtık. Aile işletmemiz olan Zeytin Değirmeni, şuanda Aydın’da az sayıdaki soğuk sıkım tesisinden bir tanesi. Tesisimizde önce makineleri deneme amaçlı kendi zeytinlerimizi sıkmayı düşünüyorduk. Zeytinini sıktırmaya gelen vatandaşlarımız da oldu. Soğuk sıkım ile zeytinyağı randımanları daha iyi çıktıkça, kısa sürede sadece İncirliova çevresinden değil, Söke, Yenipazar, Dalama ve Çine gibi Aydın’ın birçok ilçesinden zeytin üreticileri fabrikamızı tercih etmeye başladı. İzmir Tire’den bile fabrikamıza zeytinini sıktırmaya gelen üreticilerimiz var” dedi.

SOĞUK SIKIM FARKI VE FAYDASI

Zeytinyağında soğuk sıkımın farkını anlatan Zeytin Değirmeni Tesis Sorumlusu Merve Karasu, “Normal sıcak sıkımlarda zeytinyağındaki bazı vitamin ve besin değerleri kayboluyor. Soğuk sıkımın en önemli faydası, zeytinin içindeki bütün besin değerleri ve vitaminlerin en az kayıpla yağa dönüşmesi. Soğuk sıkımda randıman daha yüksek olabiliyor ve daha kaliteli, besin değeri bakımında daha zengin bir yağ elde ediliyor. Makinelerimizin içini sürekli lazer derecelerle ölçüyoruz. Sıcaklık derecesi 24-25 santigrat dereceyi geçmiyor. Üreticiler soğuk sıkım zeytinyağlarını perakende olarak daha yüksek fiyatlara satabiliyor. Üreticilerin en çok merak ettiği, soğuk sıkım ile normal sıcak sıkım arasındaki fiyat farkı oluyor. Ama, soğuk sıkım ile normal sıkımın fiyatları birbirine yakın. Üreticilerimiz, daha kaliteli ve daha randımanlı yağ için Zeytin Değirmeni işletmemizi tercih ediyor” dedi.

ORGANİK SIKIM BELGESİNE SAHİP

Organik Sıkım Belgesi’ne de sahip olan Zeytin Değirmeni Zeytinyağı Fabrikası, dağlarda organik olarak yetişen zeytinlerin organik sıkımını da gerçekleştiriyor.

ETKİNLİKLER PLANLANIYOR

Amaçlarının zeytinin anavatanı olan Aydın’da daha kaliteli ve daha sağlıklı zeytinyağı üretiminin artmasını sağlamak olduğunu söyleyen Merve Karasu, “Ustalar Makina olarak daha iyisini bulmak için birçok ülkedeki zeytinyağı teknolojilerini inceliyoruz. Soğuk sıkımın da faydalı olduğunu, yağdan bir kayıp olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Bu amaçla zeytinin anavatanı olan Aydın’da zeytin hasat şenliği, tanıtım günleri gibi etkinlikler de yapmak istiyoruz” dedi.

İSMAİL USTA KİMDİR?

Zeytinyağı makineleri sektöründe 50 yıla yakın süredir hizmet veren ve ülke çapında sektörün ‘İsmail Usta’sı olarak bilinen 64 yaşındaki İsmail Karasu, 15 yıl önce Aydın’da Ustalar Makina adıyla kendi işletmesini kurdu. Küçük bir işletmeden bugün ülke geneline ve Fas, Cezayir, Tunus ve Azerbaycan gibi ülkelere zeytinyağı makineleri üreten bir fabrika haline gelen Ustalar Makina’nın kurucusu İsmail Usta, halen daha üretimin ve işinin başında. Çok kısa bir sürede Türkiye genelinde güçlü bir zeytinyağı fabrikaları referansına sahip olan ve sektöründe söz sahibi bir kuruluş haline gelen Ustalar Makina’nın mimarı İsmail Usta, bugün işletmesini çocukları ile birlikte yönetiyor ve çok sayıda kişiye istihdam sağlıyor.

Zeytin Değirmeni Soğuk Sıkım Zeytinyağı Fabrikası

Dereağzı Mahallesi İNCİRLİOVA / AYDIN

İletişim: 0552 302 60 09

(BU BİR REKLAM HABERDİR)

 







 
Son Eklenen Haberler