Takip Et

SON DAKİKA

İncir üreticilerine kerevet dağıtımı başladı

7 Ağustos 2020, Cuma 15:53

     


Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kuru incirde aflatoksini önlemek amacıyla Köşk’ün Karatepe Mahallesi'nde incir üreticilerine 750 adet incir kurutma kereveti dağıtımı gerçekleştirildi. İl Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın genelinde 9 ilçede 15 bin 750 adet kerevet dağıtımı yapılacağını ifade etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Aydın’ın incir üretim kapasitesinin oldukça yüksek olduğunu belirten Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, 2019 yılı TÜİK rakamlarına göre 37 bin 300 hektar incir üretim alanı, 7 milyonu aşan ağaç varlığı ve 190 bin 445 ton yaş incir üretim miktarıyla Türkiye üretiminin yüzde 61,4’ünü, kuru incir olarak ise yüzde 80’ini karşıladığını belirtti. Aynı zamanda Aydın’ın ihracatı yapılan tarımsal ürünlerin başında kuru incirin geldiğini dile getiren Ökdem, “Aydın inciri stratejik önem arz etmektedir” dedi.

“140 BİN DEKARDA ORGANİK TARIM YÖNTEMİYLE İNCİR ÜRETİMİ YAPILMAKTADIR”

Dünyanın en kaliteli incirlerinin Aydın’da yetişmekte olduğunu söyleyen İl Müdürü Ökdem, “16 bin çiftçimiz aile geçimini incirden sağlamaktadır. İlimizde 167 adet incir deposu, 151 adet incir işletmesi bulunmakta olup, kuru incir genellikle bu işletmelerde farklı işleme şekilleri ile katma değerleri arttırılarak çoğunluğu ihraç olmak üzere satışa sunulmaktadır. İlimizde incirin işlenmesi esnasında yoğun işgücü gerektiğinden, incir işletmelerinde çalışan işçilerle birlikte büyük bir insan kitlesi geçimini incir ürününden sağlamaktadır. Özellikle taze incir genellikle iç piyasaya arz edilmekle birlikte ihracatı da gerçekleşmektedir. Tüm bu veriler değerlendirildiğinde incirin gerek kuru gerekse taze olarak Ülkemiz ve ilimiz açısından önemli bir değer olduğu görülmektedir. İncir alanlarımızın yüzde 38’ine tekabül eden yaklaşık 140 bin dekar alanda organik tarım yöntemiyle üretim yapılmaktadır. 5 bin 520 üreticimiz Organik tarım bilgi sistemine kayıtlı olarak incir üretimi yapmakta olup, organik tarım alanlarının artırılması için her yıl çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Ökdem, “Bakanlığımız incir yetiştiriciliği ve ihracatı konusunda çalışmalarına devam etmekte olup; İncir Araştırma Enstitüsü, Ege İhracatçı Birlikleri ile birlikte incir alanlarında kurutma tünelleri, sağlıklı ilek üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla ilek demonstrasyon bahçelerinin kurulması , ekşilik böceği tuzağı , ilek file torbası, kerevet ve incir fidanı dağıtımı gibi birçok proje yürütülmektedir” diye konuştu.

Ayrıca, Efeler, İncirliova, Köşk, Sultanhisar, Bozdoğan, Kuyucak, Yenipazar, Germencik ve Nazilli ilçelerinde toplam 15 bin 750 adet kerevet dağıtımı yapılacağı ifade edildi. Karatepe Mahallesi'nde gerçekleştirilen incir kurutma kereveti dağıtımına, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Öktem, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik ,Köşk Tarım İlçe Müdürü Yusuf Gökçe ile İlçe Müdürlüğü personelleri ve üreticiler katıldı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler