Takip Et

SON DAKİKA

Bu pazarda alışveriş çok keyifli

24 Eylül 2020, Perşembe 16:00

     


Urla’nın şirin balıkçı kasabası Çeşmealtı’nda deniz kenarına kurulan semt pazarı farklı gıda ürünlerini, en taze haliyle müşteriyle buluşturuyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Pandemi döneminden itibaren Çeşmealtı taksi durağının hemen arkasında denize sıfır yeni yerinde eskiden olduğu gibi her Çarşamba günü kurulmaya başlayan pazardan alışveriş yapanlar bir taraftan iyot kokusunu soluyor, bir taraftan da balıkçıların ağlarına takıldıkları balıkları sepete koymalarına martı sesleri eşliğinde şahit oluyor. Yüzde 95’i Urlalı üreticilerin kendi yetiştirdikleri ata tohumu ürünlerinin yer aldığı pazarda, meyve sebzeden, köy yumurtasına, peynirden kırma yeşil zeytine, ev yapımı reçellerden erişteye, turşu, salça ve tarhanaya kadar birçok ürün ilk elden tüketiciyle buluşuyor.

"MÜŞTERİ DE PAZARCI DA MUTLU"

Kimi pazarcı pazar yerinin deniz kenarındaki yeni yerine taşınmasını müşteri açısından daha keyifli alışverişe sebebiyet verdiğini, bunun kendi satışlarına yansıdığını bundan da mutluluk duyduklarını belirtirken, kimi esnaf da daha geniş alana yayılan ve kontrolsüz girişlere açık olan pazar yerinde esnaf sayısının daha önceki yerlerine göre 35-40’lardan şimdi 150’yi bulduğu için satışlarını üçte bir oranda düşürdüğüne dikkat çekerek hoşnutsuzluklarını belirttiler.

KARANTİNA DÖNEMİ SATIŞLARI KATLADI

Mehmet Akif Tosun: “Pandeminin satışlara etkisi olağanüstü oldu. İlk başlarda sokağa çıkma yasağı olduğunda satışlar üç katına çıktı. Daha sonra sokağa çıkma yasağı kaldırılınca satışlar aşağı düştü. Herkes evinde olunca tüketim fazlalaşıyordu. Kadınların çocukları, beyleri evde olunca daha çok yemek yapmak ve yemeğe daha çok özen göstermek zorunda kalıyordu. Bunlar satışlarımıza oldukça etken oldu. Pazar yerlerinin ayrılması, mesafelerin açılması, Pazar tezgahlarının küçültülmesi satışlarımıza büyük etki yaptı. Satışları oldukça düşürdü. Şu anda o durumdayız. Bir önceki Pazar yerinde çok daha iyiydik. Alan çok dardı, kontrolsüz girişler olmuyordu. Çünkü pazaryeri buna müsait değildi. Esnaf sayısı orada 35-40 ise burada 150’yi buldu. O nedenle kişi başına düşen satışlar aşağı çekildi. Üçte bir oranında düştü. Tezgahımızda ürünlerin bir kısmını kendimiz yetiştiriyoruz, bir kısmını çiftçiden alıyoruz bir kısmını da İzmir’de halden temin ediyoruz. Urla Kuşçular’dan geliyoruz.”

BABY PATLICAN PAZARIN GÖZDESİ

Pazarcı Hasan Öndez: “Bu baby patlıcanların her sene kökünü tohum olarak bırakıyoruz. Sonra tohumunu alıp, seneye bir daha ekiyoruz. Yerli tohum olduğu için her sene Kalabak’daki tarlamızda üretebiliyoruz. 6 yaşımdan beri bu işin içindeyim. Adana menşeli, bebe patlıcanlara ilgi çok fazla. Öğlen olmadan tezgahın yarısından fazlası boşalıyor. Fiyat aralığı 6-10 lira arasında boy boy değişiyor. Diğer patlıcanların 4-5 tanesi bir kilo gelirken bu patlıcanların 10-15 tanesi bir kilo geliyor. Mini patlıcanda normal boyutta patlıcandan daha fazla vitamin ve mineral bulunuyor. İçinde A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunur. Yemeği, kızartması, turşusu, ezmesi, konservesi ya da reçeli yapılabilir.

Pazar yeri ve Pazar fiyatları ile ilgili görüşlerini belirten tüketicilerin kimi pazarın yöresel üreticiye göre biraz pahalı olduğunu belirtirken bazıları da alışverişten keyif aldıklarını dile getirdiler.

Ahmet Doğan: “Pazarın buraya taşınmasından memnunuz. Pandemi karantina döneminden sonra deniz kenarına taşındı. Çok daha geniş alanda daha rahat seçebiliyoruz. Çeşit çok fazla. Ama yöresel üreticiye göre biraz pahalı bir Pazar. Ankara ve İstanbul neredeyse aynı fiyatlı bu pazarla. Her şey çok taze, çok memnunuz.”

Seniha Toprakdeviren: “Pazarın yeri geniş, ferah, güzel. Daha rahat alışveriş yapabiliyoruz. Evime de yakın, deniz kenarına taşınmasından gayet memnunum. Denizden hafif esinti de geliyor, böyle olunca da alışveriş yaparken yaz sıcağı fazla bunaltmıyor. Fiyatlar İzmir pazarlarına göre pahalı. 10 liradan aşağıya bir şey yok. Aradığım her şeyi bulabiliyorum. Şimdi ev tarhanası bile aldım.” (TUĞÇE NERGİZ)







 
Son Eklenen Haberler