AyFm 100.5
  • 11 Ekim 2025, Cumartesi 10:45

“Cenaze hizmeti siyasetin değil insanlığın konusudur”

AK Parti Efeler İlçe Başkanı Oğuz Kendirioğlu, bazı CHP’li belediyelerin defin hizmetlerini durduracağı yönündeki açıklamalara tepki gösterdi. Kendirioğlu, bu kararların hem vicdanları hem de kanunları hiçe saydığını belirterek, belediyelerin yasal ve insani sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan açıklamalara değinen Kendirioğlu, “Vefat edene saygı, yaşayanın vicdanının ölçüsüdür. Bu topraklarda komşusunun acısına ortak olmak, cenazesini omuzlamak sadece kültürümüzün değil, inancımızın da gereğidir. Bu hizmet, siyasetin değil insanlığın konusudur” dedi.

Belediyelerin defin hizmetlerini yerine getirmekle yükümlü olduğunu hatırlatan Kendirioğlu, “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca belediyeler, defin ve mezarlık hizmetlerini yapmakla yükümlüdür. Ayrıca, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre defin işlemleri kamu sağlığıyla doğrudan ilgilidir” ifadelerini kullandı.

CHP’li belediyelerin bu yöndeki tutumunun hem vicdanları hem de yasaları ihlal ettiğini belirten Kendirioğlu, “Vatandaşın en zor gününde yanında olması gereken yerel yönetimlerin, siyasi gerekçelerle bu hizmetten kaçınması kabul edilemez. Bu yanlış ve insanlık dışı uygulamayı reddediyoruz” dedi.

Kendirioğlu açıklamasını, “Belediyecilik ideolojik hesaplarla değil hizmet anlayışıyla yapılır. Unutulmamalıdır ki, ölüye saygı duymayan, dirinin gönlünde yer bulamaz” sözleriyle tamamladı. (ERDAL AYDIN)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.