AyFm 100.5

Çineli kızlar sanayide ezber bozuyor

Aydın’ın Çine ilçesinde oto lastik işiyle uğraşan esnaf Teoman Demiroğlu, kızı ve iki yeğeniyle birlikte hizmet veriyor. Üç kız çırağıyla çalışmanın daha konforlu olduğunu ifade eden Demiroğlu, bu sayede müşterilerin de dükkâna yaklaşımının daha seviyeli ve saygılı olduğunu belirtti.

Sektörde 5. yılını dolduran Teoman Demiroğlu, “13 yıldır bu sektördeyim. Muhasebe elemanı olarak işe başlamıştım, daha sonra bu sektöre geçiş yaptım. Beşinci yılımızdayız, kendi işimizi kurduk. Yeni lastik, çıkma lastik, lastik tamiri, balans ayarı gibi konularda hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi.

"GÖZÜM ARKADA KALMIYOR"

Kızların oto lastikçide çalışmaya hevesli olduklarını belirten Demiroğlu, “Kızlardan küçük olanı zaten dünden razıymış, hemen ikna oldu. Ama okul süreci var, tabii yazları geliyordu. Sonra ablası var; daha ‘aşko kuşko’ bir kişilik ama onu da ikna ettik. Büyük olan yeğenim ise hepsinden hevesli çıktı. İkisi de şu anda işi kaptı, ben neysem ustalık olarak aynısını birebir yapıyorlar. Hiçbir şekilde gözüm arkada kalmıyor. Ama kendi kızımı ikna etmem zor oldu. Onu da getirdik; şu anda yeğenlerim, kızım ve ben işleri birlikte yürütüyoruz” dedi.

"MÜŞTERİLERİN YAKLAŞIMI DAHA SAYGILI"

İşlerinin ağır ve yoğun olmasından dolayı eleman arayışında olduğunu, ancak sektördeki eleman eksikliği nedeniyle aile bireyleriyle çalışma fikrinin doğduğunu ifade eden Demiroğlu, “İşimiz yoğun, tek başına bir yere kadar yetişebiliyordum. Piyasada eleman sıkıntısı var. Baktım olmayacak, gelen eleman durmuyor. Böyle bir fikir aklıma geldi. ‘Aile içinde bu işi çözelim’ dedim. Üstelik kadın çalışan olunca müşterilerin yaklaşımları da farklı oluyor, daha kibar davranıyorlar. İşleyiş daha titiz oluyor. Kadınlar her sektörde gerçekten olmalı” şeklinde konuştu.

"KADINLAR HER SEKTÖRDE ÇALIŞABİLİR"

17 yaşındaki Seher Karatosun, “17 yaşındayım, liseden mezun oldum. İki senedir burada çalışıyorum, bu üçüncü senem. Eniştem, ‘Dükkânda eleman eksik, yardımcı olur musun?’ dedi. Aslında müşterilerle ilgilenmek için gelmiştim ama sonra eniştemin lastik sökerken ne yaptığını merak ettim. Ben de öğrenmeye başladım. Şimdi lastik söküp takabiliyor, değiştirebiliyorum. Buradaki bütün işleri yapabiliyorum. Kadınlar her sektörde olabilir; ‘erkek işi’ diyerek bırakmamalılar. İleride inşallah kendi dükkânımı açmak istiyorum” dedi.

"KIZ KARDEŞİMLE İKİMİZ DÜKKÂN AÇMAYI HEDEFLİYORUZ"

Sektöre biraz daha mesafeli yaklaşan 20 yaşındaki ablası Aysel Karatosun ise, “Aslında hiç ümidim yoktu, yapamam gibi geliyordu çünkü ağır bir iş. Ama bir şeyler öğrendikçe baktım yapabiliyorum. Eğlenceli bir işe benziyor. Öğrenme hevesi geldi; bu sefer her şeyi öğrenmeye başladım. Çok kısa zamanda her şeyi tam olarak yapar oldum. Eniştem nasıl yapıyorsa aynı şekilde ben de yapabiliyorum. Çok hevesliyim; ileride kız kardeşimle birlikte ikimiz dükkân açıp devam etmeyi düşünüyoruz. Herkes okuyacak diye bir şey yok; baktın olmuyor, iş hayatına atılabilmeliyiz” şeklinde konuştu.

"MESLEĞİ SEVİYORUM"

İşletme sahibi Teoman Demiroğlu’nun 13 yaşındaki kızı Esila Demiroğlu ise işe başlarken çok zor ikna olduğunu ifade ederek, “Babamın beni ilk başta ikna etmesi zor oldu ama sonradan heveslendim. Şu an sadece lastik söküp takmayı öğrendim. İleride devam etmeyi düşünüyorum. Bence yaşıtlarım da mesleğe yönelmeli. Mesleği seviyorum” dedi. (SELİNAY MUTLU)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.